isvinter ved havnen i Hobro

 

Uge 51: torsdag den 20. december 2012

Emne: Lucia

 

Hvad er det, der kan få selv ældre mænd til at gøre noget helt unormalt, ja, det spørgsmål må stå ubesvaret hen, men det skete faktisk i saunaen, hvor der pludselig blev stemning for, at hele holdet skulle gå fra saunaen (badet) og direkte ind i svømmehallen som Luciaoptog. For god ordens skyld skal det dog lige anføres, at alle var sømmelig påklædt under hele vandringen (iført badebukser). Et forslag om, at man under vandringen skulle vinke med badebukserne, blev dog straks nedstemt, idet dette godt kunne give anledning til for megen uro i selve svømmebassinet.

Der opstod dog dette problem, at ingen helt kendte teksten til luciasangen, hvorfor man på bedste måde måtte brumme med på melodien. Her var de så en fordel, at hele holdet ikke havde problemer med at være aktive, idet alle jo havde været med til at afsynge fødselsdagssange for medlemmerne i saunaen, og her var det jo en betingelse, at for at være med i fødselarens godkendelse af sangen, skulle man have været aktiv sanger.

Planlægningen af vandringen fra saunaen til svømmebassinet var da også helt perfekt, og det blev aftalt, at selve fremførelse af sangen først skulle begyndes, nå man var kommet ud på gangen, idet vandringen ellers kunne blive for lang til, at man kunne holde stemmen i det høje toneleje. Det blev også samtidig foreslået, at præsidenten skulle gå forrest, men her må det dog fastslås, at det absolut ikke var fordi det visuelle billede af optoget skulle fremstå som et modeoptog.

Med præsidenten som første mand i optoget påbegyndtes så vandringen. Da alle befandt sig i gangarealet istemte alle luciasangen med høj røst, hvorefter vandringen påbegyndtes. Alle var ret spændte på reaktionen fra de personer, der måtte opholde sig i bassinet. Her var det så, at det hele på en eller anden måde glippede, idet det viste sig, at der overhovedet ikke var andre personer i bassinet. Eneste person, der befandt sig i svømmehallen var livredderen, en ung pige, og da hun så optoget, blev hun noget forskrækket, og hvorfor hun pludselig fik travlt med et eller på kontoret, ja, det fik vi aldrig en forklaring på.

Hvis optoget skal gentages næste år, er der nok et eller andet, der skal rettes, idet det er ret intetsigende at holde luciaoptog for kun de personer, der er med i optoget. Hvorvidt der skal en anden frontfigur til et eventuelt optog næste år, ja, det må tages op til særskilt debat.

Redaktionen ønsker alle en rigtig god jul og et godt nytår, og vi ses igen torsdag den 3. januar 2013.

 

 

 

 

 

et par vinterbilleder fra Hobro

 

 

Uge 50: torsdag den 13. december 2012

Emne: juletravlhed

 

Har du husket det, og har du husket det, sådan lyder det i denne tid i de mange hjem, og her går saunaklubbens medlemmer heller ikke ram forbi. Det kunne tydeligt ses på medlemmerne, at de var, om ikke stressede, så dog noget urolige. Det var som om den normale ro ikke lige for tiden var til stede. Under normale forholde er der som regel så nogenlunde faste pladser, men i dag var der megen flyttet rundt, og selv personer, der vel nok mest på grund af besværligheder ved at komme op på øverste bænk, skulle pludselig, uanset besværlighederne, op på øverste trin. Det gav selvfølgelig anledning til mange bemærkninger, men hvor var hjælpsomheden. Her er det så nok den stressede tid kommer ind i billedet, for det var som om, man tænkte mere på sig selv, end det at hjælpe en måske lidt gangbesværet person til at få del i lidt juleglæde, ved, for en gangs skyld, at være med i debatten på øverste trin.

Lidt afslapning var der dog til stede, idet et medlem, på traditionel vis fejrede sin fødselsdag, og her kunne det tydeligt høres, at medlemmerne brugte denne lejlighed til at varme stemmerne op til at være aktiv deltager, når de nu, om få dage, ikke kunne undslå sig i at traske rundt om grantræet og her være med til at afsynge de gode og kendte julesange og salmer. Det tør nok siges, at hvis de, under traveturen rundt om træet, udviser samme energi, som blev udvist her under fødselsdagssangen, ja, så er der ikke tvivl om, at familiernes øvrige medlemmer ville få svært ved at følge med i det toneleje.

Der var mange bud på, hvordan man nu bedst kunne undgå at blive for stærkt involveret i de mange gøremål, som visse personer måske forventede af en. Der var forslag fremme om, at man kunne henvise til, at såfremt man stadig skulle betragtes som familiens overhoved, ja, så var det af stor vigtighed, at man fik den fornødne ro til at tænke sagerne i gennem. Hvis man således blev forstyrret i et par timers ro, efter middag, ja, så kunne dette godt få katastrofale følger.

Der var således enighed om, at fra nu og frem til hele juleræset var overstået, var det af stor vigtighed, at man ikke blev pålagt for mange opgaver.

 

 

 

vinteren er kommet til Hobro

 

Uge 49: torsdag den 6. december 2012

Emne: Jeppe

 

Efter saunaklubbens veloverståede teatertur i Himmerlands Teater, hvor vi så ”Jeppe på Bjerget”, kom saunasnakken da ganske naturligt ind på emner, hvor alkohol har en ikke ubetydelig fremtrædende rolle. Selvfølgelig kom samtalen da også ind på ”hvorfor Jeppe drikker”. Her var der mange forskellige meninger, men den mest fremtrædende var vel nok, at en kone, som Jeppe var belemret med, jo ganske naturligt ville få en mand til at ty til stimulerende midler. Nu taler vi om en tid, hvor narkotiske stoffer ikke var så udbredt, og da slet ikke i det miljø, som Jeppe var en del af. Nej, for at komme lidt vær fra dagligdagens pinsler, var der kun den mulighed, at han måtte forsøde tilværelsen lidt ved at besøge Jacob Skomager.

Selv om Holberg skrev stykket år 1722, ja, så er stykket stadig nutidig. For god ordens skyld må det da lige nævnes, at et blik rundt i saunaen ikke giver anledning til at tro, at der her blandt medlemmerne findes en Jeppe. Ganske vist har flere festlige lejligheder, fødselsdage og lignende da efter sigende givet anledning til lidt lystlighed blandt medlemmerne, men da denne form for festlig udfoldelse jo normalt holdes under private former, er det jo ikke noget, der kommer til den brede offentligheds kendskab, og det er vel også tvivlsomt, om de udlægninger, man hører, helt er i overensstemmelse med sandheden.

Snakken kom også lidt ind på, om der i dag findes typer som Jacob Skomager. Enhver by har vel sine steder, hvor nogle mennesker ind i mellem mødes for at drøfte dagligdags hændelser, ligesom hele verdenssituationen vel også bliver vendt. Og det er da klart, at disse så seriøse samtaler, diskussioner om man vil, kræver lidt til ganen, men normalt giver det da ikke anledning til, at der i denne kreds findes personer, der kan identificeres ved en Jeppe.

Nu skal vi jo heller ikke glorificere Jeppe, der jo i bund og grund var et skrog, der ikke var i stand til at forsøge at løse problemer. Han tyede, som vel også mange gør i dag, til den nemme løsning, nemlig at drikke sig fra sans og samling, så havde han da i det mindste i nogle timer fred for Mester Erik.

Når man ser statistikken over forbrug af alkohol her i landet, ja, så må der alligevel være en hel del Jacob Skomagere, for dagligt læser man om store beslaglæggelse af øl og spiritus depoter, smuglet ind her i landet. Her kan der vist ikke være tale om beholdning til eget forbrug.

 

 

 

 

der bages til jul

 

Uge 48: torsdag den 29. november 2012

Emne: mørke

 

Her i denne efterårstid er det ganske naturligt, at der tales meget om vejret, for netop nu er det jo den mørke tid, som vi oplever. For mange er det en tid, hvor man let kan blive lidt nedtrykt, da mørke for manges vedkommende kan være fremmende for ens sindstilstand. Det er da ikke mærkeligt, at en mørk tid, kan være en træls tid at komme igennem.

Nu kan vi så se frem til, at julemåneden er en måned, hvor rigtig mange mennesker på den ene eller den anden måde er ret så opfindsomme til at lave forskelligt, hvor netop lys er meget fremtrædende. Om nogle få dage, kan man let finde steder, hvor huset er totalt oplyst, idet der er hængt lyskæder næsten rundt om hele huset. Det er ikke ualmindeligt, at det er kæder, der har forskellige lyseffekter, og nogle steder er lyskæden indrettet således, at der er forskellige lys skift med forskellige farver. Når man ser sådan et arrangement, kan man næsten komme i sommerhumør, for det minder da meget om en festaften i tivoli. Dette ikke nævnt som noget nedsættende, for det er da meget oplivende, at der er mennesker, der har gang i fantasien, selv i en mørk tid.

Selve navnet mørke er nævnt i forbindelse med mange ting. Der kan for eksempel være tale om tusmørke, det tidsrum, hvor solen er gået ned, men stadig er mindre end et vist antal grader under horisonten. Der kan også være tale om solformørkelse, det er når månen befinder sig mellem jorden og solen. Man kan også tale om den mørke side, hvilket er brugt i Star Wars, hvor jediridderne er de ondskabsfulde og dem, der bruger deres evner til ondskabsfulde handlinger. Mørket er i gængs og religiøs og etisk forståelse en betegnelse for det onde. I bogen Vandrer mod Lyset betegner mørket desuden en bindende urkraft, som man dog kan rense sig for ved hjælp af sorg, anger og tilgivelse. I mytologien er nævnt en skov, der hedder, Mørkeskoven. Her lever ulvene, der er sønner af jættekvinden Hyrrokken. Et digt af Viggo Stuckenberg (1863-1905) omhandler Mørheskoven: Men Vølund for gennem Mørkeskoven, hvor natten, den bælgmørke, mulmtætte bor, og stormen evindelig flakker om mellem de knagende stammer, og ulvene hyler, og hungrende gribbe flagrer fra klippe til klippe og fylder mørket med jammer.

Hvor er det godt vi i denne tid har vores sauna, for selv om der også der kan være lidt tusmørke, så er varmen med til at lyse op. Men selv om der endnu er en måned til, at vi igen går den lyse tid i møde, så kan vi da godt allerede nu begynde at glæde os.

 

 

 

 

 

stadig efterårsbilleder fra Mariager

 

Uge 47: torsdag den 22. november 2012

Emne: stress

 

Stress, er det overhovedet noget man kan få, når man opholder sig i en sauna. Umiddelbart så synes denne form for kropsubehag at være ret vanskeligt at få, når man opholder sig et sådant sted, og det var da heller ikke fordi, der var store synlige tegn på, at stress havde indfundet sig på stedet. At emnet i det hele taget blev bragt frem, var som følge af, at et medlem kom til at udtrykke sig på en måde, der indeholdt ordet, stress. Da han indfandt sig i rummet, var det første han gav udtryk for, at han da vist var ved at blive stresset. Noget kunne da også godt tyde på, at han befandt sig lidt væk fra det normale, idet det altid er god sædvane, at man pænt hilser på præsidenten, inden man foretage sig andet, men dette undlod han helt, så det var da ganske tydeligt, at et eller andet var galt.

Nu var det så, at det drejede sig om at få personen ned på det normale leje. Det normale leje for saunafolket må nok siges at være det sted, der ligger midt mellem stedet, hvor man lige netop kan ane en vis aktivitet, til stedet, hvor man fysisk skal udvise nogen form for aktivitet, ved at bevæge sig op på øverste sektion.

Medlemmet udviste her en aktivitet, der var ud over det normale, idet han i et tempo, der nok ikke var beregnet til hans årgang, forsøgte at indtage øverste sektion ved et såkaldt kænguru hop, men, måske på grund af hans stressede situation, forfejlede springet, hvilket bevirkede en temmelig ublid medfart, idet kroppen på en noget akavet måde stiftede bekendtskab med såvel sektionens yderside som det flisebelagte gulv.

Her opstod så diskussionen, hvorvidt det var særlig fornuftigt i det hele taget at indfinde sig i saunaen, når man selv følte, at man befandt sig i en stresset situation. Her kunne siges både for og imod. Nogle var af den opfattelse, at det netop var her, at en sauna kunne være til stor hjælp, idet varmen og hele atmosfæren ganske givet kunne have stor hjælpende virkning på netop en stresset situation.

Da videnskabelige undersøgelser har vist, at for stressede personer kan det være af stor vigtighed at få talt ud om selve problemet, ja, så blev medlemmet da også opfordret til at fortælle om den mulige årsag til situationen.

Her kom det så frem, at han, inden han forlod hjemmet, var blevet pålagt helt urimelige opgaver med hensyn til både rengøring, indkøb og meget andet, der bestemt ikke er gavnligt, inden et tiltrængt saunaophold.

 

 

 

 

 

 

fra havnen i Mariager

 

Uge 46: torsdag den 15. november 2012

Emne: menighedsrådsvalg

 

Efter veloverstået menighedsrådsvalg forskellige steder, var der selvfølgelig modereret sprogbrug i saunaen. men de fleste gav dog udtryk for, at de havde udnyttet deres demokratiske ret til at være medbestemmende om, hvem der de næste 4 år skulle forvalte kirkeskattens midler. Der udspandt sig dog diskussion om, hvorvidt disse midler måske kunne forvaltes og udnyttes på en lidt anden måde, end den nuværende fordelings ordning, men hvordan en nyordning skulle være,. ja, der var der i grunden ikke rigtig nogen, der havde en mening om. Og hvorfor så det, jo, det viste sig, at det i grunden var begrænset viden, man havde om kirkeskattens udnyttelse. De fleste, for ikke at sige alle, var dog medlem af folkekirken, og man kunne da også allerede nu se frem til, at man snart skulle gøre brug af et af kirkens tilbud, nemlig gudstjenesten juleaften.

Her var det så, at diskussionen kom ind på, at det i grunden var lidt mærkeligt, at man måske ikke brugte kirken så meget, som man i bund og grund måske havde lyst til. Det er så nemt at sige, at kirken skal forny sig, men hvad er det i grunden, kirken skal forny sig med. Skal kirken bare ride med på bølgen om, at alt skal være en eller anden form for underholdning. Når man i TV ser kirkegang, ja, så kunne man da godt en gang imellem forledes til at tro, at det drejede sig om at konkurrerer med al anden form for underholdning.

Man henviser til, at det drejer sig om at finde en form, så man kan tiltrække de unge. Det er da muligt, at de unge ikke vil søge kirken, hvis der ikke foregår nytænkning, men man kan vel godt både have nytænkning, og så samtidig bevare den stemning, der gerne skulle være ved at komme i kirken til gudstjeneste. For manges vedkommende er det vel også et sted, hvor man kommer for at kroppen en times tid bare kan slappe af, og så et sted, hvor også præstens prædiken giver anledning til noget at tænke over. Hvis det er underholdning, man er ude efter, ja, så er der da mange andre steder, man kan gå hen

Vi kan dog i saunaklubben glædes over, at præsidenten igen de næste 4 år, vil være en værdig og sober repræsentant i menighedsrådet, hvor han vil være et godt forbillede for både unge og ældre, og skulle han i saunaen finde guldkorn, som han kan bruge i sin gerning, ja, så ville det da glæde os.

 

 

 

 

fotos fra veteranbanen i Mariager

 

Uge 45: torsdag den 8. november 2012

Emne: julefrokoster

 

Det lyder måske lidt mærkeligt, at man allerede her først i november måned begynder at snakke om julefrokoster, men når man så gennemgår alle de tilbud, de fleste kommer ud for i tiden fra nu og frem mod jul, ja, så kan man i grunden godt forstå, at tilrettelæggelsen skal planlægges i god tid.

Samtalen kommer selvfølgelig også ret hurtigt ind på alle de spiselige ting, som traditionelle julefrokoster indeholder, og efterhånden som samtalen skrider frem, ja, så kan der godt spores en vis, ja, man kan vist godt kalde det en vis professionel kendskab til netop alle de gode spiselige ting, der diskes op med ved en sådan julefrokost.

Det var i grunden utrolig, hvad der kom frem af muligheder ved et sådant julebord. Et medlem kunne således berette om noget, som stod lysende klart fra hans barndom, nemlig alenlange medisterpølser, som han huskede blev fabrikeret hjemme ved køkkenbordet. Han havde haft til opgave at sætte grisetarme på en tud til kødhakkeren, der selvfølgelig på det tidspunkt var hånddreven. Det var helt utrolig, hvor lang en pølse man kunne få ud af en sådan grisetarm, og det udtryk, han havde i øjnene, da han berettede om selve smagen, ja, det talte for sig selv.

En anden kunne på en noget dramatisk måde berette om, hvordan blodpølse blev fremstillet. Han undgik ikke detaljerne, idet han begyndte beretningen med grisens kamp på slagtebænken, hvor den dog til sidst måtte give efter for slagterens skarpe kniv i halsen. Under grisens skrigen sprøjtede blodet ud i en spand, og det var her, vores medlem havde til opgave at røre rundt, og der skulle røres kraftigt, da blodet ikke måtte klumpe. Hvad der senere var sket med blodet, var han ikke klar over, da det blev afleveret i køkkenet, og han havde først stiftet bekendtskab med blodet, da han senere fik blodpølsen serveret, stegt med sukker og sirup. Også her talte udtrykket i øjnene ganske klart, hvordan smagen havde været.

Der var også beretninger om mange andre gode og velegnede retter til et veldækket frokostbord, men ved ganske almindelig beskuelse af medlemmerne, tydede intet dog på, at man skulle tilstræbe at komme til så mange julefrokoster som muligt

 

 

 

 

 

langdyssen Kongehoejen øst for Katbjerg

 

Uge 44: torsdag den 1. november

Emne: skiftedag

 

Midt under hele opvarmningsprocessen i saunaen, var der pludselig et vågent medlem, der udbrød, at i dag var det skiftedag. Det var helt tydeligt, at dette udbrud kom noget overraskende for nogle, idet blikket gik søgende rundt i saunaen, men det var ret svært at finde personer, der var iført beklædningsgenstande, der måske trængte til en udskiftning. Inden en nærmere udlægning af skiftedag, kom et medlem dog i forkøbet, idet han noget sagtmodigt kom med en længere forklaring om, at forinden han i dag havde forladt hjemmet, havde den bedre halvdel på en noget bestemt måde tilkendegivet, at det vist var på tide, at han fik skiftet de inderste beklædningsgenstande. Dette blev fulgt op med, at hun nærmest havde kastet et par lange underhylere i hovedet på ham, så nu var han ganske klar over, hvad skiftedag skulle bruges til.

Denne udlægning gav dog ikke anledning til en længere debat, da flere gav til kende, at de da også kendte til denne form for skiftning af beklædningsgenstande, men de havde nu fået oparbejdet en vis form for løbende udskiftning, hvilket ville sige, at de, om ikke hver uge, så da i det mindste hver fjortende dag fik foretaget denne udskiftning, så det gav ikke anledning til de store problemer.

Efter denne, måske lidt misfortolkning af skiftedag, kunne andre berette om skiftedage mens de arbejdede på landet. Et medlem kunne berette, at han først i halv tresserne, ja, altså i det nittende århundrede, første november havde foretaget en flytning fra en gård til en anden. Han havde lånt bondemanden hest og vogn, idet han jo skulle komme standsmæssigt til det nye arbejdssted, men hvorfor han i grunden havde lånt både hest og vogn, var han i grunden ikke klar over, da han da sagtens kunne havde foretaget flytningen på en ganske almindelig cykel, idet hans udstyr kun bestod af lidt arbejdstøj, som var forsvarligt pakket ind i gamle aviser. Der var flere beretninger af samme karat, men de fleste havde dog været ejer af et skab, hvorfor et køretøj havde været nødvendigt i forbindelse med flytningen.

Skiftedag, også kaldet fardag, var i ældre tid den dag, hvor tyende skiftede arbejdssted. og det var normalt 1. maj og 1. november. Tyende var en fællesbetegnelse for personer, der arbejdede og boede hos deres arbejdsgiver.

 

 

morgensol over Hobro

efteraar i Mariager

Uge 43: torsdag den 25. oktober 2012

Emne: kulde

 

Det kan måske lyde lidt mærkeligt, at der i en sauna udspinder sig en diskussion om kulde. Man skulle da næsten tro, at når man befinder sig et sådant sted, ja, så skulle et emne som kulde, da ikke være det mest nærliggende at tale om. Emnet kulde blev bragt frem, fordi præsidenten ved ihærdig læsning af politikken havde set, at nu var vinteren på vej. Det bragte en vis undren, og vel også en vis uro blandt medlemmerne, idet ingen på det her tidspunkt på året havde taget højde for, at man allerede nu skulle finde både sneskovl og andre vinter rekvisitter frem.

Præsidenten ville da heller ikke undlade at gøre opmærksom på, at det nok ville være en god ide at iføre sig solide og velegnede sko, idet de fleste medlemmer havde en alder, hvor man godt kunne komme i farlige situationer, hvis man indlod sig på en længere gåtur på glatte og isede fortove. Han fremhævede en velegnet sko med ispigger, der med held havde været afprøvet på flere ældre og gangbesværede personer. Ligeledes undlod han ikke at gøre opmærksom på, at med den kulde, der kunne forventes, omkring 3 frostgrader, ville det være klogt at iføre sig varmt og solidt undertøj, lange underbukser og lignende, inden man bevægede sig ud i kulden

Alt i alt kunne man forvente en så mærkbar forandring i vejret, at hvis man ikke var på vagt, ja, så kunne man let pådrage sig sygdomme, der sagtens kunne være af længere varighed. Han påpegede også, at kulden sandsynligvis ville være af længere varighed.

Det gav selvfølgelig anledning til, at flere medlemmer kom med gode råd til, hvordan man bedst garderede sig, når kulden nu sådan ville holde sit indtog. Der var selvfølgelig også indlæg af ikke særlig høj og seriøs kvalitet. Et medlem påpegede således, at hvis man skulle holde varmen om natten, ja, så ville det være en fordel, hvis ens mage var så nogenlunde godt polstret. Flere af medlemmerne stod tilsyneladende ret uforstående over for denne bemærkning

 

 

 

billederne taler for selv - tilsyneladende tilfredse gæster

 

Uge 41: torsdag den 11. oktober 2012

Emne: høstfest

 

Da saunaklubben i sidste uge holdt høstfest, kom snakken i dag måske ret naturligt ind på netop høstfester. Saunaklubbens medlemmer er jo for størsteparten medlemmer, der er af en årgang, hvor der virkelig blev holdt høstfester. Det var fester, der i sagens natur blev holdt her først på efteråret, altså når høsten var bjerget og kommet i hus. Går man lidt tilbage i tiden, til dengang, da der blev høstet med le, ja, da var høsttiden jo noget før, for når kornet blev høstet, var det ikke færdigmodnet til tærskning. Modningen skulle dels foregå på marken, hvor negene blev sat i skokke, og dels i laden, hvor negene kunne lægge til modning for så senere i vinterens løb at blive tærsket med plejl. Dog er denne form for tærskning alligevel nok fra en generation før os.

Nu om stunder er der mange efterårsfester, der bliver kaldt høstfester, selv om disse fester overhovedet ikke har noget som helst med høst at gøre. i mange småbyer er det meget brugt, at beboerforeninger holder fester, hvor det bliver betegnet som en høstfest, og det er da også kun glædeligt, at man stadig vil holde i hævd, at høsten er bjerget, men førhen kunne enhver gård jo holde høstfest for mange mennesker, idet høsttiden var en tid, hvor der var rigtig mange mennesker i arbejde, så alene det at holde fest for dem, der havde været med til at få høsten i hus, kunne godt blive en fest, hvor der var mange deltagere. Hvis selv de største gårde i dag kun skulle holde fest for dem, der havde hjulpet med høsten, ja, så ville det jo nok kun blive en fest for ganske få personer.

Jo længere diskussionen kom frem om tidligere afholdte høstfester, kunne der godt spores en vis drømmetilværelse hos flere af medlemmerne. Det var tydeligt, at der pludselig dukkede ting frem, som måske ikke havde været berørt i flere år. Nu skal man ikke tro, at det var erindringer om, hvorvidt det havde været en god høst eller ej, der havde den mest fremtrædende plads i erindringerne, nej, fra enkelte kom det da også frem, at de huskede en høstfest, hvor de næsten var blevet forlovet med egnens smukkeste pige, ja, enkelte havde endog fundet den pige, som de nu gennem mange år, havde delt tilværelsen med.

Så en ganske lille høstfest, som vi kalder det i saunaklubben, kan godt få minder frem både hos dem, der havde været direkte med i landbruget, og også hos dem, der på en eller anden måde havde tilsneget sig adgang til en høstfest.

 

 

 

Cafe' K, Havnen, Hobro

 

Svanen, Hobro havn

Uge 40: torsdag den 4. oktober 2012

Emne: tid

 

Tid er i grunden et mærkeligt abstrakt begreb, der vel i mange forbindelser bruges om hændelser, der er sket mellem to afmålte hændelser. Tiden kan vel udmåles i år, måneder, dage, timer , minutter og sekunder, men skal man have aftalt et eller andet med et andet menneske, ja, så er noget af det første man støder på ret ofte, at vedkommende lige skal se i kalenderen, om han eller hun nu også har tid.

Man skulle jo så tro, at jo ældre man bliver og pensionsalderen er nået, ja, så skulle der da være tid til så meget, man måske ikke nåede, mens arbejdslivet stod på. Sådan er det nu bare ikke, for selv i en så seriøs klub som saunaklubben kan det være svært at finde tid til at deltage i de arrangements tilbud, der gives til medlemmerne.

Det er bestemt ikke fordi medlemmerne ikke har lyst til at deltage, nej, det er simpelt hen fordi de ikke har tid. Der rykkes i en fra mange sider, og man forventer da bestemt, at man som pensionist har tid til mange gøremål for familien. Der kan være tale om børnepasning, havearbejde og alt sådan noget, som den øvrige del af familien heller ikke har tid til. Bevares, det er da også dejligt, at man kan være noget for børnebørnene, selv om det måske ikke altid passer ind i ens egen kalender, men igen er det tiden, der er den afgørende faktor.

Ventetid er måske noget af det mest nedbrydende, der findes. Her tænkes på personer, der på en eller anden måde er hårdt ramt af sygdom og i den forbindelse har været en hyppig gæst hos læger og sygehuse. Her er det så ventetiden kan føles uendelig lang fra den tid, hvor sygdommen er konstateret til man får det endelige svar. Hvis så svaret falder heldigt ud, ja, så har man næsten glemt den ulidelige ventetid, men det kan jo også være modsat.

Der er også ventetider, hvor man har det rigtig godt. Sådan ventetid var der i dag i saunaen, idet det var dagen, hvor klubben havde arrangeret ”høstfest, så ventetiden fra badet til man havde taget  plads i Cafe’ K, hvor der blev serveret æggekage, føltes slet ikke lang, og det må også siges, at det var ventetiden værd.

 

 

 

Erik Kjærs foto fra Veronatur 2012

 

Venedig

Uge 39: torsdag den 27. september 2012

Emne: forskellige

 

Hvorfor samtalen kom til at dreje sig om, hvor forskellige vi mennesker i grunden er, ja, det må stå hen i det uvisse, for umiddelbart er det da begrænset, hvor forskellige en flok midaldrende mænd er, nar de befinder sig i en sauna. Bevares, der er da forskelligheder at spore, for nogle er små, eller i hvert fald lidt mindre end andre, og nogle er ret store, og her tales om højde og ikke bredde. Men disse forskelligheder giver da sjældent anledning til den helt store opmærksomhed. Nogle har stærke ben med svulmende muskler, der bærer tydeligt præg af, at personen er en ivrig motionist, og det må nok retfærdigvis anføres, at muskelbundtet formentligt ikke er fremkommet ved kun at dyrke den ugentlige svømmetur på 50 til 100 meter. Andre er måske lidt mere spinkelt bygget, men tro endelig ikke, at den fysiske tilstand af den grund er svækket, nej, tværtimod kan man mange gange her spore en fysisk kropsudvikling, der klart bærer præg af stor fysisk træning.

Nu var det jo ikke kun selve kroppen, der var til debat i forbindelse med forskelligheder. Dog kan kroppens forskelligheder afsluttes med, at forskellighederne ikke kun er en eller anden form for muskeludvikling, idet der jo også findes andre dele af kroppen, hvor forskellighederne er ret udpræget, men der er vist ikke grund til nærmere uddybning af dette.

Selve væremåden er jo også meget forskelligt, idet mennesker reagerer meget forskelligt, når der opstår pludselige og uforudsete situationer. Dette opstod i svømmehallen, da en ellers habil svømmer foretog en eller anden form for undervandssvømning, der dog strakte sig over længere tid end normalt under vandet. Dette gav anledning til en vis uro blandt de svømmere, der havde taget plads ved bassinets ene ende, hvor de over længere tid vel nok havde diskuteret store og vigtige ting. Her var de så, at forskelligheden trådte frem, idet enkelte nærede en vis ængstelse for, at der var sket undervandsdykkeren noget uforudset, mens andre trak på smilebåndet og gav udtryk for, at svømmeren sikkert bare skulle afprøve sin udholdenhed.

Heldigvis var der ikke sket svømmeren noget, men det viser hvor forskelligt vi reagerer, når der sker eller foregår et eller andet.

 

 

 

billeder fra Løgstør - optaget af Erik Kjær

 

 

Uge 38: torsdag den 20. september 2012

Emne: oplevelser

 

Det er klart, at når man har opnået en vis alder, ja, så er det vel naturligt, at man har oplevet sådan lidt af hvert. Massemedierne har ind imellem talt og skrevet meget om den noget ringe tilslutning til de ugentlige gudstjenester om søndagen. Noget tydede dog på, at denne påstand ikke helt er i overensstemmelse med sandheden, idet indtil flere af de oplevelser, der blev ”trukket” frem i saunaen, netop gik på oplevelser, der havde fundet sted i forbindelse med afvikling af en gudstjeneste.

Et medlem havde således overværet en gudstjeneste, hvor der den pågældende søndag var barnedåb, hvilket vel nok medførte, at der var en hel del mennesker i kirken. Præsten havde på en god og ordentlig måde forrettet de forskellige ting, som nu en præst skal gøre i forbindelse med gudstjenesten. På et tidspunkt var han da også kommet frem til selve dåbshandlingen, og her var det så, at det gik lidt galt, for i forbindelse med, at dåbsvandet skulle tilføres barnet, lænede personen, der bar barnet, sig ind over døbefonden, og vedkommende var måske kommet lidt for langt ind over døbefonden, for det medførte, at præsten også skulle langt ind. Dette havde han måske ikke taget højde for, da han iklædte sig ornaten, for selve præstekraven havde han tilsyneladende ikke fået gjort fast på en forsvarlig måde, for pludselig var præstekraven faldet ned i dåbsvandet, hvilket selvfølgelig medførte sprøjt af en sådan karakter, at man vist må sige, at barnet blev døbt med rigelig vand.

En anden havde overværet en gudstjeneste, hvor præsten havde holdt en glimrende prædiken, men da han gik ned fra prædikestolen, og menigheden på det tidspunkt havde været i fuld gang med salmesang, havde han (præsten), der i øvrigt ikke så alt for atletisk ud, ikke taget højde for, at han, i forbindelse med passage af en el ledning, der var tilsluttet den på stedet værende el orgel, skulle løfte foden et par centimeter. Dette resulterede i, at præsten nærmest tumlede ind i el ledningen og orgelet forstummede brat, hvilket igen medførte, at salmesangen brat blev afsluttet. Præsten, der tilsyneladende nok var i besiddelse af lidt teknisk snilde, kunne dog ved egen hjælp finde frem til stikkontakten, så salmesangen kunne genoptages.

Der var flere sjove oplevelse, men det er tvivlsomt, om de kommer frem igen, for man må jo nok se i øjnene, at de nok er glemt næste torsdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

arbejde i forbindelse med udskiftning af bro over jernbanen ved Hobro Jernbanestation

 

 

 

Uge 36: torsdag den 6. september 2012

Emne: dosmeseddel

 

Ugens emne kom frem ved, at sidste uges emne om typiske mandeopgaver igen var til diskussion, og herunder blev det nævnt, at det med at tømme lommer for papirlapper forinden vask, var en opgave, der tilsyneladende ret ofte var til debat i hjemmene.

Her var det så, at et medlem oplyste, at forinden  han i dag var taget til fysisk træning her i svømmehallen, havde hustruen – så vidt han huskede – forsynet ham med en papirseddel, en såkaldt dosmerseddel, hvorpå var anført to ting, som han skulle huske at indkøbe på hjemvejen. For at bevise rigtigheden af den pålagte opgave, ville medlemmet nu fremvise den af hustruen udarbejdede dosmerseddel. Her var det så, at det gik lidt galt, for medlemmet havde nu glemt i hvilken lomme huske- eller dosmerseddelen var lagt, og trods ihærdig søgen, ved egen og med andres hjælp, lykkedes det ikke at finde papir lappen.

Nu var det så, at der kom visse hentydninger til, at da der efter medlemmets udsagn kun var tale om to ting, så skulle det sådant set jo ikke have været en umulig opgave at huske de anførte ting. Nu udspandt der sig så en livlig strøm af muligheder, og det endte da også med, at medlemmet næsten var sikker på, at der var tale om mælk og vindruer. Her må det vel også retfærdigvis siges, at disse to ting også må være vanskeligt at huske, hvis ikke det er skrevet ned, for de har jo ikke rigtig noget med hinanden at gøre.

Det må lige her anføres, at eksemplet her viser, hvor svært det kan være at huske på noget, og da medlemmet absolut må betragtes som værende i den bedre halvdel af medlemmerne, når det drejer sig om at huske, hvilket han beviser ved mange sandfærdige beretninger fra en svunden tid, kan tilfældet her kun betragtes som en ganske naturlig ting.

Flere var også inde på, at de i forbindelse med fornyelse af kørekort havde været udsat for, at lægen i en test havde pålagt dem at huske tre ting. De fleste havde dog klaret denne opgave, men nogle stykker havde dog glemt en eller to ting, men det var gået fint igennem, for lægen havde også glemt, hvad det var, han spurgte om.

 

 

 

 

 

 

Foto optaget af Erik Kjær

Olivenmuseum ved Gadarsoien

 

 

Julies balkon i Verona

 

Uge 35: torsdag den 30. august 2012

Emne: mandeopgaver

 

Mandeopgaver er selvfølgelig et stort og meget bredt spørgsmål at diskutere, så derfor var det også ganske tilfældigt, at det netop blev dette emne, der fik en vis interesse. Interessen opstod ved, at et medlem, efter en anstrengende tur i bassinet og saunaen og efter et veloverstået bad, skulle iføre sig sine beskedne klædningsstykker. Nu er det jo sådan, at de fleste medlemmer er fra en årgang, der gennem hårdt slid har sat sine spor, og derfor er det at iklæde sig fra inderst til yderst ikke en opgave, der løses på få minutter. Det er opgave, der tager sin tid, og vores medlem havde da også inden for en rimelig tid nået til det punkt, hvor han skulle have jakken på, og her var det så, at det gav anledning til dagens emne.

Nu skete der det, at han på en eller anden måde havde fået jakken vendt sådan, at en lomme blev tømt for dets indhold. Det er selvfølgelig et uheld, der kan overgå enhver, men nu var det sådan, at lommens indhold bestod af ganske små papirlapper, der nu blev spredt ud over det meste af gulvet. Dette gav anledning til forskellige spørgsmål og et direkte til medlemmet, der blev spurgt, om han havde haft jakken til vask, og hvis dette havde været tilfældet, om han havde tømt lommerne for indhold, inden jakken var sendt videre til hustruen, der vel stod for selve opgaven med vask.

Medlemmet gav udtryk for, at han ikke havde tømt lommerne, hvilket jo også tydeligt fremgik ved, at indholdet lå spredt over det meste af gulvet, og i samme anledning gav han også udtryk for, at det havde hustruen nok glemt. Her var det så, at dagens emne kom til diskussion, idet der var enkelte i forsamlingen, der ganske spagfærdigt hentydede til, at man vel ikke kunne forvente, at ens ægtefælle skulle være opmærksom på den slags. Det var vel tilstrækkeligt, at hun havde til opgave at få vasket, hvad der blev smidt i kurven.

Det er klart, at samtalen nu hurtigt kom frem til mange andre former for opgavefordeling, men det vil vist være at komme for langt ud, hvis alt skulle medtages her. Men hvis der skulle laves lister over opgaverne, ja, så ville fordelingstallene nok være omkring 1 til 4. Det må så være op til den enkelte, hvem der står for tallene.

 

 

 

fra besøg i Romeo og Julies gård i Verona

 

 

det er god skik, at man mærker på Julie

foto optaget af Erik Kjær

 

 

 

Uge 34: torsdag den 23. august 2012

Emne: dræbersnegle

 

Næsten uanset i hvilket selskab man befinder sig, så kommer snakken om dræbersnegle frem. Det er ganske utroligt, hvor mange måder og metoder, der bruges i forbindelse med at nedkæmpe dette udyr. Man kan næsten forestille sig, at haveejere ifører sig en eller anden form for uniform, inden de går i kamp med sneglene. Det kunne for den sags skyld godt være en iklædning, der kommer ret tæt på det udstyr man bruger, når der skal rodes op i et bistade. Når så hele udstyret er i orden, ja, så kan man se for sig en haveejer, der er udstyret med forskellige former for slag- eller skydevåben.

Fra debatten i saunaen var det da også ganske tydeligt, at her var dræberinstinktet i højsæde, idet indtil flere variationer af våben blev benyttet til at nedkæmpe det for tiden nok mest forhadte dyr. Man sporede en vis form for glæde, når beretningen kom over i det forløb, hvor selve dødsstødet blev sat ind. Her var beretninger om, hvordan man med en meget skarp spade kunne dele dyret i to dele, og hvis man stadig havde en vis angst for, at dyret stadig kunne leve videre, ja, så var det, at man rettede spaden igen mod de to dele, således at der nu i alt var fire stykker. På denne ret så sikre måde, var man næsten sikker på, at dyret var nedkæmpet.  Men for at være på den sikre side, var der flere, der møjsommeligt samlede de fire stykker op, for derefter at komme dem ned i en spand med en koncentreret saltindhold. Efter denne proces skulle man næsten være sikker på, at udyret ikke længere kunne gøre skade i haven.

Andre, der ikke var så god til at ihjelslå dyr, havde gravet et stort hul, og man havde så samlet sneglene sammen for derefter at begrave dem i hullet. Her var det så, at diskussionen kom ind på, om det nu også var en sikker måde at udrydde dyrene på, idet man vel ikke var sikker på, at fordi, de var gravet ned i jorden, kunne man vel ikke helt udelukke, at de kunne komme op igen. Denne form for metode til udryddelse måtte nok betegnes som noget usikker, hvorfor man henholdt sig til spaden, som den nok sikreste metode.

Den bedste tid at indsamle dræbersnegle er tidlig om morgenen eller om aftenen. Hvis det har været regnvejr, ja, så er de også kommet frem. Hvis du går din dødsgang på disse tidspunkter, ja, så er der næsten med sikkerhed gevinst. Du kan også med en pølsetang indfange dem, og for at blive tilfredsstillet, kan du så komme dem i kogende vand.

Det kan også blive en familiebegivenhed, hvor såvel ung som ældre kan blive indlemmet i dødspatruljen.

 

 

fra Markuspladsen i Venedig

det er nu også godt med et besøg hos bageren

Uge 33: torsdag den 16. august 2012

Emne: opstart

 

Efter en velfortjent sommerferie, hvor indtil flere pensionister har været udsat for anstrengelser, der måske er noget ud over det normale, idet man jo forventer, at morfar eller farfar i så godt som hele ferieperioden står til rådighed for børnebørn, der pludselig ikke kan få tiden til at gå, når nu skolen har lukket. Her er det så, at man virkelig nyder gavn af, at man i perioden indtil ferien, hver uge har dyrket svømning med dertil hørende saunaophold, idet samværet med børnebørnene kræver en vis fysisk form, da det forventes, at man er i stand til at gøre sig gældende inden for fodbold, som mange andre fysiske lege.

Hen mod slutningen af ferien er det så, at man ser frem til opstart på svømning, da den fysiske form nu igen skal bygges op, inden næste skoleferie. Ganske vist kan man da tilrettelægge det sådan, at den sidste del af skoleferien er beregnet til mindre krævende fysiske arrangementer, såsom besøg i zoologisk have og lignende tiltag. Det kræver selvfølgelig, at man har en vis viden om de forskellige dyrearter, da der forventes et korrekt svar på alle de mærkelige spørgsmål, som man kan blive udsat for.

Nu står man så foran en tid, hvor der er opstart på mange ting, der henvender sig til personer, der har forladt arbejdsmarkedet. Af diskussionen fremgik det da også ganske klart, at en del allerede havde tilmeldt sig til flere af de tilbud, der på fortræffelig vis tilbydes. Man skal ikke holde sig tilbage, for hvis der tilbydes noget, som man godt kunne tænke sig, ja, så er det bare om at komme i gang, man skal bare selv tage initiativet. Du skal bare huske på, at torsdag formiddag er optaget, så denne dag må du holde fri fra kalenderen.

Pludselig har vi fået rigtig dejlig sommervejr, men vi trænger vist også til lidt solskin, så det er bare med at nyde de dage, hvor vejret er til bare at slappe af i en god stol i skyggen under et træ, eller hvor man nu har mulighed for at befinde sig.

Så velkommen til en ny sæson.

 

 

 

præsidentens velholdte residens med Birgiths flotte rosenhave

 

 

mon der findes en køber

Uge 26: torsdag den 28. juni 2012

Emne: underbukser

 

Nu kan det måske godt lyde mærkeligt, at et så ømtåligt emne som undertøj, kan være til diskussion i en sauna, hvor undertøj normalt ikke er det klædningsstykke, der er mest fremtrædende. Ikke desto mindre var det undertøj, og i særdeleshed underbukser, der nok var det mest omtale emne i den ellers normale seriøse saunadebat. Nu kunne man så godt forledes til at tro, at det især havde været undertøj, der normalt benyttes af kvinder, der havde været til diskussion, nej, sådan forholdt det sig slet ikke, for det var mænds underbukser, og den verdensomtale et sådant lille klædningsstykke kan få, der fik gang i debatten.

For at få den rette forklaring på debatemnet, må der en lidt nærmere redegørelse til. Det forholder sig således, at en af de kendte danske fodboldspillere, i forbindelse med afvikling af en fodboldkamp i den for tiden værende EM turnering, ved et, måske lidt tilfældigt uheld, var kommet til at score et mål, og det havde udløst en sådan glæde hos spilleren, at han nok har følt trang til at lade denne glæde komme til en eller anden handling. Denne handling udløstes så i, at han, umiddelbart efter scoringen, i glæde løb rundt, og glæden var tilsyneladende så stor, at han nok mente, at de mange millioner, der var tv-kiggere, skulle delagtiggøres i, hvad for et mærke af underbukser, som han benyttede. Man må sige, at det lykkedes til fulde, idet verdenspressen har vist det gang på gang.

Nu er det så, at denne handling har ført til, at han har fået en rimelig stor bøde for sin handling, for man må selvfølgelig ikke reklamere for en privat investor. Debatten gik nu på, om det var rimeligt med en sådan bøde. Her var der selvfølgelig delte meninger, og et medlem var ganske uforstående overfor den reaktion, som handlingen  havde givet, idet han bestemt ikke af den grund følte anledning til at udskifte de underbukser, som han nu havde benyttet i mange år. Endvidere var det mærke, der var blevet reklameret med, et for ham ganske ukendt mærke.

Debatten kom også ind på, om det, at en sportsudøver viste følsomt undertøj frem, ikke godt kunne udvides til andre sportsgrene, og her kom der ret mange forslag frem om, hvordan denne udvidelse kunne bruges af kvindelige sportsudøvere, og der var næsten ikke den sportsgren, hvor denne handling ikke kunne benyttes.

Nu var det ikke sådan, at debatten sluttede med at gennemgå medlemmernes undertøj, for derved at finde frem til det mest benyttede mærke. En hurtig gennemgang viste da også, at langt de fleste underbukser overhovedet ikke var registreret under kendte mærker.

Redaktionen ønsker alle en rigtig god sommer - og vel mødt, når næste sæson begynder, torsdag den 16. august

 

 

 

 

udsigt fra lejlighed Strandparken, Hobro

 

jægerhuset - Als Odde

Uge 25: torsdag den 21. juni 2012

Emne: kørsel

 

Et emne, der ret ofte har været berørt i saunaen, men ikke gennemdiskuteret, er et så følsomt emne som kørsel. Ikke fordi emnet i sig selv er særlig problematisk, for er der noget, man er bedre til end alle andre, ja, så er det netop det, at sidde bag rattet i sin bil, og fra dette sted, har man rig lejlighed til at se, hvordan så godt som næsten alle andre, udviser en trafikforståelse, der ligger langt under det niveau, som man selv besidder.

Når der tales om kørsel, er det utroligt, hvor mange tilfælde og situationer, der beretter om , hvordan andre bilister udviser er adfærd, der, efter det der berettes, bestemt ikke er egnet til at køre rundt i trafikken. Situationerne er mange og meget forskellige. Et irritationsmoment for mange er tilsyneladende den situation, hvor en ”ældre” bilist skal køre ind i en rundkørsel. Her kan tålmodigheden for andre godt komme på prøve, og man kan da ikke udelukke, at selv erfarne bilister, der trods alt skulle have en vis forståelse for ældre bilisters kørsel, kan komme i den situation, at tålmodigheden lider et knæk, og der kommer udtalelser, som man normalt ikke bruger. Der kan måske også være tale om en attitude, der helt klart viser, hvordan man opfatter den stakkels ældre bilist, der nu over længere tid har holdt stille, uagtet der faktisk ikke er noget at holde for.

Der er mange andre situationer i trafikken, hvor tilsvarende finder sted. Tænk blot på det, at blive overhalet, når man selv kører, hvad der er lovligt på netop dette sted. Her er det så, at man let kan komme til at træde lidt på speederen, når man bemærker, en er under overhaling. Det er selvfølgelig ikke i orden, og slet ikke i overensstemmelse med lovgivningen, men der sker nogle ting i trafikken, som er vanskeligt at finde en forklaring på. De mennesker, som man kender som rolige og besindige personer fra arbejdspladsen eller fritiden, bliver for manges vedkommende forvandlet, når de kommer bag rattet, hvor de bruger udtryk, som man ellers aldrig hører fra disse personer.

Det kunne jo heller ikke undgås, at samtalen og diskussionen om kvinder bag rattet blev berørt. Det skal her undlades at komme ind på de enkelte beretninger, men generelt kom det til udtryk, at visse kvinder udviste så stor forsigtighed i trafikken, at det til tider kunne være lidt hæmmende for en flydende afvikling, men statistikken udviste jo ikke større uheldsrisiko for kvinder end for mænd.

 

 

 

vandforsyningspumpe i Berlin

 

 

mindested for jøder - i Berlin

 

Uge 24: torsdag den 14. juni 2012

Emne: Valdemarsdag

 

Vel nok mest på grund af, at der netop i denne tid afvikles EM i fodbold, kom snakken ganske naturligt ind på, hvad det vil sige at være dansk. Senest kunne man i går bemærke, at en rimelig stor flok danskere havde overværet fodboldkampen Danmark – Portugal. Man havde her tydeligt set, at danskerne havde fået malet Dannebrog i ansigtet, ligesom Dannebrogsflag var med i rigt mål. Der var fest og stemning på pladserne, og selv om Portugal ret hurtigt kom foran med 2 mål, ja, så havde de danske tilskuere ikke opgivet. Der blev stadig råbt og viftet med Dannebrog, og da det så, inden halvlegen, lykkedes det danske hold at score, ja, så var jublen og begejstringen ikke til at tage fejl af. Der blev sunget nationalsang og de rød/hvide farver var ret dominerende. Da det så igen lykkedes det danske hold at score til stillingen 2 – 2, ja, så var stemningen absolut på højdepunkt. Selv hjemme ved fjernsynet var vi vel stolte af at være dansker, og det danske flag har sikkert også været fremme mange steder. At kampen så endte 3 – 2 til Portugal, ja, det var selvfølgelig noget kedelig, men at høre på stemningen blandt de danske tilskuere, så havde de bestemt ikke opgivet håbet om, at det danske landshold ville komme videre i turneringen.

Her var det så, at samtalen i saunaen kom ind på valdemarsdag, og hvad det i grunden havde med Dannebrog at gøre.

Det må lige her tilføjes, at valdemarsdag, den 15. juni, blev indført i Danmark 1912 ved et cirkulære af 24. december. Det var netop på denne dag i 1219 at Dannebrog ifølge myten faldt ned fra himlen i Estland, hvor den danske konge Valdemar Sejr kæmpede mod esterne i slaget ved Lyndanisse. Dagen bliver fejret af Danmarks-Samfundet, der på denne dag sælger små dannebrogsflag og indtægten går til at finansiere flaggaver, faner som uddeles til forskellige foreninger. Indtil 1948 var denne dag en skolefridag. Det er samtidig mindedag for Genforeningen den 15. juni 1920, hvor den formelle overdragelse af Nordslesvig fandt sted.

Der var dog ingen i saunaen, der havde været så dansk, at de på grund af en fodboldlandskamp havde fået malet Dannebrogsflag i ansigtet. Hvorvidt det skyldes, at ansigtet efterhånden har fået et udseende, der gør det mindre egnet til at få foretaget et sådant  indgreb, ja, det må stå hen i det uvisse.

Flere havde været så dansk, at de under fodboldkampen på rigtig god dansk maner, havde haft den bedste plads i sofaen, og der havde ikke manglet noget i forbindelse med forplejning, idet såvel drikkelige som spiselige gode ting havde været inden for rækkevidde.

 

 

 

 

det olympiske stadion i Berlin

 

der er stadig noget af muren i Berlin

Uge 23: torsdag den 7. juni 2012

Emne: idræt

 

Da den kommende tid jo vil stå i idrættens tegn i forbindelse med såvel olympiade som VM i fodbold, var det vel ganske naturligt, at en flok veltrænede og atletiske saunafolk havde disse forhåbentlige store oplevelser til debat.

Det skal dog straks slås fast, at selv om visse medlemmer over længere tid havde udvist stor aktivitet i svømmehallen, var der dog næppe nogen, der, trods den store indsats, var kvalificeret til at deltage i disciplinen svømning. Når man ser på de store internationale turneringer, må man nok sige, at der udøves en lidt anden form aktivitet, idet man sjældent ser, at disse udøvere fører mange og tilsyneladende dybsindige samtaler, efter vel overstået 25 meters svømning. Dette er i sig selv måske en mangel, idet den sociale side af sagen, tilsyneladende ikke har deres bevågenhed. Her må nok indskydes, at saunaklubbens medlemmer til fuldkommenhed mestre denne del, da det til tider kan være ret vanskeligt at finde plads i gruppen for social udvikling.

Udstyret for en perfekt udførelse er dog hos indtil flere medlemmet helt i orden, idet en del nødvendigvis må bruge en del af tiden, der er afsat til svømning, til at iføre sig det nødvendige udstyr, såsom briller, ørepropper og andet avanceret udstyr. Det skal dog tilføjes, at for manges vedkommende er det ikke nødvendigt med svømme hue eller anden forn for udstyr til dækning af håret, idet man nok generelt må sige, at for de fleste, er dette ikke et problem.

Nu er det jo nok sådan, at for at deltage i disse store turneringer, ja, så skal alderen nok være lidt under den gennemsnitlige alder, som saunaklubmedlemmerne står for. Der var dog enkelte, der kunne berette om, at de –for en del år siden – havde deltaget i turneringer, for –om ikke elitesvømmere – så dog svømmere, der på lokalt plan, kunne gøre sig gældende.

Et enkelt medlem var af den opfattelse, at såfremt udholdenhed i en sauna havde været på det olympiske program, ja, så var der indtil flere medlemmer, der havde haft mulighed for at komme med.

Der blev ikke tid til at diskutere fodbold i denne omgang, men det kommer må

 

 

 

et godt sted for en måge at bygge rede

 

 

her går man ind for genbrug

Uge 22: torsdag den 31. maj 2012

Emne: sundhed

 

Trods den for tiden værende store diskussion og samtaleemne i såvel radio som tv, om det af regeringen fremlagte skatteforslag, så var det ikke dette emne, der var det mest debatterede emne i saunaen i dag. Ganske vist blev det da drøftet, hvorvidt de nye tiltage ville få indflydelse på pensionisternes situation, og det var da også helt tydeligt, at der blandt de fleste sporedes en vis ængstelse for, om de få pensionistkroner nu skulle reduceres. Med de udmeldinger, der indtil nu var fremkommet fra politisk side, var det ret vanskeligt at finde frem til de faktiske forhold. For som altid, når en politiker havde sagt et, så var der straks en anden politiker, der var fremme med noget andet, ja, så står vi små individer tilbage, ganske uforstående, og helt uden rigtig at have fået en klar besked om, hvor vi reelt står.

Derfor gik samtalen i saunaen hurtigt over til noget mere forståeligt, nemlig sundhed. Og det var bestemt ikke tilfældigt at dette emne blev taget op i dag, for indtil flere medlemmet havde enten hørt eller læst, at fra højeste sted i kommunernes landsforening, der netop nu er samlet til landsmøde, var noget af det vigtigste, som kommunerne nu skulle drøfte, hvorvidt sundhed for kommunernes borgere var i orden.

Her var det så, at det så rigtig sløjt ud, idet der kunne berettes om kommuner, der havde borgere, som absolut struttede vel meget af sundhed, og der var flere steder, hvor indtagelse af fed mad, rygning og overforbrug af alkohol, efterhånden var blevet et problem. Der var efterhånden flere kommuner, der nu skulle til at udvide fortovet i byerne, idet det til tider kunne være meget vanskeligt for to personer at passere forbi hinanden. Indtil nu var det dog lykkedes at klare problemerne, uden det havde været nødvendigt at gå så drastisk til værks, at det havde været nødvendigt at lave ensrettet færdsel på fortovene.

Alkohol og rygning var også efterhånden blevet et stort problem, og det er da ikke utænkeligt, at der på et tidspunkt må udstedes forbud mod såvel indtagelse af alkohol som rygning.

Saunaklubbens medlemmer var ikke helt afvisende med hensyn til, at der kom forbud mod netop disse ting, der jo ganske givet måtte betragtes som sundhedsskadelig.

Et medlem kunne dog se et problem i forbuddet, idet mange pensionister, som forholdene er nu, supplerer pensionen op med indsamling af tomme øldåser og flasker, og denne form for aktivitet ville jo naturligt ophøre, hvis der kom et forbud.  Denne oplysning var måske noget, der var tjenlig til fremsendelse til folketinget, da det sikkert kunne bruges ved endelig vedtagelse af skatteforliget.

 

 

 

fredet kran ved Mariager havn

 

Stygge Krumpens gravsted Mariager kirkegård

Uge 21: torsdag den 24. maj 2012

Emne: vejret

 

Uanset hvad der foregår i verden omkring os, og uanset om de hjemlige politiske forhold måske ikke altid falder i tråd med alles ønsker, ja, så er det trods alt ikke emner, der tales så meget om, som der tales om vejret. Umiddelbart kan det måske virke lidt mærkeligt, at de store alvorlige problemer, der er omkring os, ikke får så stor plads som netop vejret. Men det er da i grunden slet ikke så mærkeligt, for vejret er da noget der dagligt har indvirkning på vores hverdag. Det er da ikke ligegyldigt, om det blæser og regner lige den dag, da der var arrangeret skovtur med hele familien, en dag, hvor man skulle komme hinanden ved. Så øser det ned, ja, så bliver de store verdensproblemer da noget, der kommer i baggrunden.

Det er da klart, at netop vejret var et emne, der i dag var fokus på i saunaen, for med en udendørs temperatur, der havde sneget sig op omkring de 25 grader, ja, så var der virkelig noget at tale om. Nu havde man her over flere måneder været belemret med blæst, regn og kulde, og nu, endelig kom det vi længe havde ønsket os.

På en eller anden måde har vejret indflydelse på, hvordan mennesker reagerer i forskellige forhold. Om det var vejret, der var skyld i en vis kådhed, eller det var, at man nu endelig kunne fejre fødselsdag med et medlem, der på grund af mange uforudsete omstændigheder  havde været nødsaget til at udsætte fejringen af denne begivenhedsrige dag, ja, det må stå hen i det uvisse, men trods de klimatiske forhold var der kraft og fylde i fødselsdagssangen. Medlemmet var ret rørt over, at forsamlingen, der trods alt er i en alder, hvor hukommelsen til tider kan svigte, havde husket fødselsdagen, selv om selve dagen for længst er passeret.

Nu var der så tilbage at ønske, at det gode vejr ville holde over længere tid, men selv de mest optimistiske havde svært ved at overbevise de øvrige medlemmer, for nu kom der flere beretninger frem om somre, der også havde tegnet godt i begyndelsen, men det havde kun været en stakket frist, for efter få solskinsdage, havde resten af sommeren været trist og gråt.

Hvorfor så ikke bare nyde de dage, hvor temperaturen befinder sig der, hvor vi ønsker. Lad nu være med at lade de udendørs aktiviteter få overtaget, men nyd hellere de gode dage i en god stol i skyggen –måske med et koldt krus øl.

 

 

 

Vagns museum i Mariager

 

 

her vil Vagn forsøge sig som gravkokører

Uge 19: torsdag den 10. maj 2012

Emne: kirker

 

Ikke fordi emnet religion har været det emne, der har været mest drøftet i saunaen, men til tider har der da været en ret livlig debat om forskellige trosretninger. En trosretning som islam har da været drøftet i forhold til vores religion. Det skal dog stærk pointeres, at der ikke på noget tidspunkt har været tendens til nedsættende bemærkninger om andre trosretninger. Selve drøftelsen har vel nok mest gået på, at for os virker det noget mærkeligt, at en befolkning kan gå så helhjertet ind for forskellige ting, der vel nok for os set kan virke noget undertrykkende. At det så kan gå så vidt, at man kan få mennesker til at iklæde sig selvmordsbomber med det ene formål at udslette så mange mennesker som muligt, ja, det er for os ganske uforståeligt.

Nej, det var heller ikke så meget i den retning diskussionen gik, det var mere i retning af, at der i den senere tid har været meget skriveri og snak om, at de danske kirker mange steder så godt som hver søndag stod ubenyttet hen. Alene i København var der vist tale om, at ikke mindre end 18 kirker stod til at skulle lukkes. Umiddelbart er der da ikke noget der tyder på, at der her i vores geografiske område er kirker, der står for snarlig lukning

For at understrege kirkernes værdi har saunaklubben da også foretaget en udflugt til en meget smuk og spændende kirke, nemlig Mariager Klosterkirke. Saunaklubbens medlemmer havde inviteret venner og bekendte med, så det blev en tur, hvor der var deltagelse af over 30 personer. At det blev en rigtig god tur skyldes selvfølgelig også, at en af saunaklubbens medlemmer, Vagn Andreassen, var rundviser og fortæller under hele turen. Vagns viden om kirkens historie er meget stor, så vi kom vidt omkring og det var meget spændende at høre hele forløbet.

Kirken har et pragtfuldt nyt orgel, og Vagn havde arrangeret det sådan, at vi fik en orgelkoncert med kirkens organist, Mikael Ustrup. Det var helt fantastisk at høre, hvordan han kunne betjene orglet, og det kan da her anbefales at deltage i en koncert, som han giver tirsdag den 5. juni kl. 1930.

Efter besøget i kirken var vi på byvandring og også her fortalte Vagn om byens historie, så vi fik en ny viden om mange ting fra Mariager.

Efter byvandring besøgte vi ”Vagns” museum. Det er helt fantastisk at se, hvor meget, der kan samles i et egnsmuseum, og så den orden og opbygning det hele indgår i.

Der blev også tid til hyggeligt samvær med spisning og derefter et besøg på havnen.

Alt i alt en rigtig god tur – så stor, stor ros til Vagn

 

 

 

mindesten i Apotekerskoven i Hobro over justitsråd og apoteker Henning Hansen. Opsat i 1917 - er ikke så kendt

 

udsigt fra mindestenen ca 100 meter fra Vikingecentret med udsigt ind over Hobro

Uge 18: torsdag den 3. maj 2012

Emne: 1. maj                             

 

Siden 1. maj blev stiftet som arbejderbevægelsens kampdag i 1889 er der sket meget. Her i Danmark fejres dagen stadig med morgensammenkomst med tilhørende mulighed for at få ganen smurt. Det er selvfølgelig mest i de partier, der har vundet hævd om at være de partier, der mest taler arbejdernes sag, når der forhandles i folketinget.

Det kan næppe bortforklares, at da arbejderbevægelsen i 1889 blev stiftet, var det et tiltrængt tiltag, idet arbejderne levede under kummerlige forhold, og man kan næsten undres over, at overgangen gik så fredeligt for sig, for reelt havde arbejderne jo intet at tabe. Så uanset hvor man politisk hører hjemme i dag, så må vi vist alle sende en tak til de foregangsmænd, der turde tage kampen op mod overklassen. Set med nutidens øjne var det kun ganske få forbedringer, der blev opnået, men det var kimen til, at forholdene også for arbejderne blev så nogenlunde.

I dag trækkes der lidt på smilebåndet, når man i samlet optog går gennem gaderne med de røde flag og orkestret spiller: Når jeg ser et rødt flag, men det er da en tradition, der nødigt skulle gå i glemmebogen, for man har da lov til på den måde at hædre de mennesker, der i sin tid ofrede sig fuldt og helt for at opnå rettigheder, der i dag er en selvfølgelighed. Det må vel heller ikke glemmes, at der også i dag er noget at kæmpe for. Heldigvis er forholdene blevet sådan, at selv om man er fra arbejderklassen, så har man da også lov til at tage del i de goder, der er opnåelige.

I saunaklubben var det selvfølgelig begrænset, hvor mange, der havde været med til at markere dagen med deltagelse i optog. Hvorvidt dette skyldtes manglende tid, eller manglende interesse, ja, dette blev der ikke rigtigt gjort rede for.

Hvis vi skulle have deltaget i et protestoptog, hvad var så formålet med dette. Hvad var det, vi skulle protestere mod. Ja, her var det, der kom forskellige meninger frem. Her skal undlades at nævne alle de mere eller mindre seriøse forslag, men stort set var alle forslagene rettet mod forbedringer for pensionister.

Hvordan dette hænger sammen med, at man også var indstillet på, at for at få samfundet til at fungere, ja, så var det en nødvendighed, at alle skulle yde noget, Ja, dette må stå hen i det uvisse.

 

 

 

 

travlhed i mågekolonien ved Fyrkat Enge

 

så er foråret ved at være her

Uge 17: torsdag den 26. april 2012

Emne: søvn

 

Diskussionen kom nu frem i forbindelse med, at et medlem kom til at udtrykke sig, måske nok noget tydeligt i gabende stilling, at det nu skulle være dejligt med en halv time på øjet. Det var tilsyneladende et spørgsmål, som havde de flestes opmærksomhed, idet der sporedes en vis kendskab til netop dette emne. Det var vel i grunden ikke så mærkeligt, for de fleste havde sikkert påbegyndt dagen ret tidligt, og når man nu i formiddagens løb havde brugt en times tid eller to på morgenlæsning af avisen, med tilhørende kaffedrikning, ja, så var man jo allerede kommet langt op på formiddagen, inden dette var overstået. Efter anstrengelserne med avisen kunne det da ikke udelukkes, at enkelte var blevet udsat for at skulle gøre et eller andet nyttigt i hjemmet, ja, måske var nogle blevet pålagt støvsugning, rengøring eller andet, som mindst lige så godt kunne foretages af en anden person.

Hvis ikke der i hjemmet blev udvist forståelse for, at for at få det optimale ud af svømmetimen, var det en absolut nødvendighed, at man havde fred og ro i god tid, så forberedelserne under ingen omstændigheder skulle præges af, at man var på kanten af at blive stresset. Der er foretaget mange videnskabelige undersøgelser, der netop påpeger, at det er meget uheldigt, ja vel nærmest skadeligt for legemet, hvis man er lidt ude af balance, når man påbegynder en fritidsaktivitet som svømning.

Hvorvidt disse undersøgelser henvender sig til en gruppe som saunaklubmedlemmerne, ja, det kan vel nok diskuteres, men tilbage vil vel altid blive, at for at få det fulde udbytte at en fritidsaktivitet, så skal man møde op i udhvilet tilstand. Så, selv om man har stor lyst til at give en hjælpende hånd med til de omtalte huslige gerninger, så må man afstå fra dette, idet man i modsat fald ganske sikkert vil blive bemærket, da de fysiske udfoldelser vil blive mærkbart nedsat.

Men tilbage til selve diskussionen om søvn, så var de fleste tilsyneladende ret godt orienteret om, hvornår på dagen, man af hensyn til sit legeme, skulle indtage denne øvelse. Der var flere bud på, hvordan man fik mest udbytte af dette. Flere kunne anbefale en rigtig god stol, mens andre var af den opfattelse, at sofaen var det bedst egnede sted. Der var dog også enkelte, der henviste til sengen

 

 

 

 

naturen forandrer sig. Stranden ved mit sommerhus var sidste år stenbelagt nu er der sand

 

møllesten fra mit barndomshjem

Uge 15: torsdag den 12. april 2012

Emne: forårsglad

 

Det er dejligt at møde glade mennesker, og på en eller anden måde så findes disse mennesker bedst når områderne, hvor vi befinder os i, udstråler en vis forn for tryghed, imødekommenhed og ikke mindst, at det vejrmæssigt set er sådan, at man bare kan standse op og nyde den dejlige forårssol, og den varme, som solen nu engang står for. Og det er jo netop den tid, som vi gerne nu skulle til at nyde, idet kalenderen er kommet så langt frem på året, at varmen så småt skulle begynde at indfinde sig. Indtil nu må vi dog konstatere, at det lade vente på sig, men vi har lov til at håbe og tro på, at den side af naturen snart vil indfinde sig.

Det er vel bare en side af vores forventninger, nemlig, at varmen snart vil komme, men vi har da selvfølgelig også mange andre forventninger. Hvis vi går lidt ud over vore egne egoer, så har vi da lov til at håbe og tro på, at der kan findes løsninger på alle de stridigheder, der finder sted rundt om i verden. For os synes det jo ganske meningsløs, at mennesker skal udsættes for tortur, lemlæstelse og drab, bare fordi de kæmper for basale frihedsrettigheder. Frihedsrettigheder, som vi synes er noget af det mest naturlige for enhver befolkning. Vores forventninger om, at disse grusomheder må kunne bringes til ophør, er nok desværre forventninger, der ikke går i opfyldelse, idet højtstående politikere, tilsyneladende ikke engang er i stand til at finde løsninger.

Vi har vel også forventninger om, at den verdensomspændende økonomiske krise snart vil vende sig, så der igen kommer gang i byggesektoren, industrien og alle de ting, der har stor indflydelse på aktivitet. Forventningen er selvfølgelig også, at det vil give arbejde til de mange, der for tiden ikke kan finde arbejde. Dette gælder især de unge. Det synes nu ganske mærkeligt, at unge mennesker, der har taget en lang uddannelse, må gå ledig, hvorimod der politisk kæmpes bravt for at beholde de ældre på arbejdsmarkedet.

Hvad var det så for forventninger, der stod højst hos saunaklubmedlemmerne, ja, det var i grunden ikke de helt store verdensproblemer, der var det fremtrædende, det var vel nærmest forventninger om, at solen ville give så meget varme, at de nylagte kartofler og de nyplantede forårsblomster ville få en god igangsættelse. Der var vel også beskedne forventninger om, at helbredet ville holde, så man stadig kunne være aktiv i de mange ting, som mange havde engageret sig i.

 

 

 

 

så er der der ved at være klar på campingpladsen

 

 

ny kunst i Hobro

Uge 13: torsdag den 29. marts 2012

Emne: sortseer

 

Almindeligvis forbinder man sortseere med personer, der i natten ly og mørke er fjernsynsseere, der undlader at betale for de ydelser som denne ”kasse” er i stand til at levere. Uanset om man er af den opfattelse, at det, der kommer ud af kassen ikke helt opfylder de krav, som man mener sig berettiget til, så er vores system nu indrettet på en sådan måde, at vil man nyde gavn at de ting, der bliver tilbudt seerne, ja, så må man også betale. Vi husker vel alle den tid, hvor man i fjernsynet viste eksempler på, at man en mørk vinteraften umotiveret ringede på hos en seer, der tilsyneladende ikke havde rent mel i posen, hvilket gav sig udslag i mange morsomme episoder, som seeren foretog sig. Disse TV-besøg havde efterhånden udviklet sig til, at mange mennesker ikke lukkede op, når der blev ringet på om aftenen. Nu skulle man jo tro, at det var af frygt for hjemmerøver og den slags personer, men, nej, det var skam af frygt for, at det skulle være de mørkklædte mænd, der var udsendt fra licenskontoret for at afsløre forbryderne, der gik under navnet sortseere.

Det ville dog være ønskeligt, om alle ville betale licens. En undersøgelse har vist, at over 300.000 ikke betaler licens, hvilket igen ville sige, at over 600 millioner kroner går licenskontoret glip af. Hvis disse penge kom i kassen, ville det da hjælpe lidt på det store underskud, der var, i forbindelse med det store byggeri i DR.

Nu var det sådan set ikke sortseere i forbindelse med fjernsynet, der udløste diskussionen, men derimod selve udtrykket at være sortseer. Man møder trods alt en del mennesker, som man betegner som sortseere. Det er som om disse personer kun ser det negative, der sker omkring dem.

Hvis man kunne forestille sig en streg, hvor der blev foretaget en vis form for inddeling, ja. så kunne man da godt forestille sig, at i midten befandt sig realisterne. På den ene side af realisterne var så sortseerne og pessimisterne, hvorimod der på den anden side var optimister og de såkaldte jubelidioter.

Det er nok ret vanskeligt hele tiden at være realist, for det kræver vel, at man hele tiden skal forholde sig til virkeligheden. Pessimisme kan både være sundt og usundt. Hvis der for eksempel sker noget godt, kan man godt få tanken, at det da ikke kan blive ved. Optimister er vel personer, man har det godt med. Man hører jo tit udtrykket, at han eller hun ser optimistisk på et eller andet, men her er det så, at man skal passe på ikke at blive jubelidiot.

I saunaen var det da også det optimistiske, der var i højsædet, idet der sporedes en vis glæde og tilfredshed med, at der var aftalt en ny uændret svømmesæson.

 

 

 

 

det bliver skønt, når der kommer blade på

 

de har da vist haft travlt

Uge 12: torsdag den 22. marts 2012

Emne: lykkepiller

 

Her på det seneste har der været talt og skrevet meget om brugen af lykkepiller. Her skal helt undlades at komme ind på det faglige vedrørende brug af disse piller, for den kemiske sammensætning kræver vist et ret godt kendskab til dette område, hvis man skal udtale sig objektivt. Det er dog noget tankevækkende, at sidste år var der 422.216 danskere, der gik på apoteket for at få antidepressiv medicin. Det er en stigning på 77 % over 10 år. Umiddelbart kunne det tyde på, at danskerne i denne periode således har haft større brug for indtagelse af disse stoffer, for at få hverdagen til at fungere på en bare så nogenlunde måde. Det er da også tankevækkende, at i 2006 blev der givet tilladelse til, at de såkaldte lykkepiller måtte udskrives til børn helt ned til 8 års alderen. Det har også vist sig, at i mange tilfælde er medicinen udskrevet ret hurtigt, altså uden tilsyneladende at have stillet en seriøs diagnose, og ifølge nye undersøgelser virker pillerne kun på meget deprimerede patienter.

Hvorfor en sådan diskussion i en sauna, hvor alt da tilsyneladende syder at trivsel og velvære, og umiddelbart kunne alt da godt tyde på, at for de flestes vedkommende var indtagelse af medicin begrænset til måske en enkelt vitaminpille i ny og næ. Her skal undlades at komme ind på, hvorvidt anden form for indtagelse af medicin, der måske kan være medvirkende til, at den fysiske form er af høj standard, for manges vedkommende kan være en daglig begivenhed. Jo, diskussionen var såmænd meget seriøs, idet man virkelig havde stor medlidenhed og forståelse for de mennesker, der var afhængig af en sådan medicin, for bare at kunne se så nogenlunde lyst på tilværelsen. Det var virkelig tankevækkende, at børn i 8 års alderen havde brug for hjælp i den retning.

Naturligt kom samtalen ind på, om man virkelig var lykkeligere for en generation siden. Alle i saunaen var af en årgang, hvor man huskede tider, hvor ikke alt bare var lykke og tilfredshed. Her tænkes på krigen og de efterfølgende år, men for de flestes vedkommende huskedes de gode ting, ting, der nok gjorde, at sammenholdet i befolkningen var noget større en den er i dag. I dag må vi nok se i øjnene, at vi lever i et ”egosamfund”,  men dette emne må nok tages op på et senere tidspunkt, som selvstændigt emne.

Hvorfor i grunden navnet ”lykkepiller”. Det kan da ikke være lykkeligt, at skulle være afhængig af piller, men omvendt må vi jo heller ikke se bort fra, at der er personer, der har virkelig glæde ved indtagelse af denne medicin.

 

 

 

 

de kan endnu - er ikke udbrændt

 

 

 

 

er det nye IC-4 tog allerede udbrændt

Uge 11: torsdag den 15. marts 2012

Emne: udkørt

 

Et diskussionsemne, der indtil flere gange har været berørt, nemlig, hvornår er man, eller føler man sig udkørt på arbejdsmarkedet, eller for den sags skyld også i forbindelse med andre gøremål, var i dag til debat i saunaen. Det er selvfølgelig noget, der er individuelt, hvorfor det kan være meget vanskeligt generelt at drage konklusioner, men debatten opstod i forbindelse med, at der i den senere tid har været en del skriverier om netop dette emne.

Senest har ungdommelige elementer i et gammelt politisk parti fremkommet med udtalelser, der nærmest opfordrede politikere til at forlade deres poster, idet de i det offentlige nærmest fremstod som udbrændte og ideforladte. Det er ret tankevækkende, når der her er tale om personer, der aldersmæssigt ikke er i nærheden af det vi forbinder med pensionsalder og udbrændthed.

Fordi et politisk partis politik måske ikke lige er det, som befolkningen er stemt for, behøver det da ikke at være de personer, der er stemt ind for at føre partiets politik, der er udbrændt. Det kan måske diskuteres, om de er mere eller mindre ideforladte, men det er da et helt andet spørgsmål.

Nu er det jo ikke en selvfølge at bare, der kommer nye og unge mennesker til, ja, så vil det hele gå fremad. Hvis man ser på den nye regering, så er den da præget af meget unge mennesker, der da også tilsyneladende er ladet med nye ideer og gå på mod, men meningsmålinger giver da ikke de unge mennesker vind i sejlene. Er det så fordi det er forfejlet politik de fremkommer med, eller er det fordi vi ”generelt” ikke tror på, at ungdommen er klar til at føre landet ud af den såkaldte krise. Uanset hvad ”vi gamle” mener, så må vi nok se i øjnene, at det bliver ungdommen, der de næste 3 – 4 år kommer til at tegne landets situation såvel udadtil som indadtil.

 

Her i saunaen, der jo udelukkende består af gamle og ”udkørte” personer, var der virkelig ikke noget der tydede på ideforladthed eller udbrændthed, nej, her var tanker og ideer nok til at klare landets situation. Bortset fra små uenigheder i visse underordnede spørgsmål, var der så nogenlunde enighed om de store linjer. Tilbage bliver så kun, hvordan får vi de unge mennesker til at lytte til os. Vi kunne selvfølgelig begynde med en invitation til de unge politikere her i vores område, til på skift at besøge os i saunaen, og da vi selvfølgelig går ind for ligeberettigelse gælder invitationen selvfølgelig såvel mandlige som kvindelige politikere

 

 

 

svømmehallen

 

 

klar til modtagelse

 

Uge 10: torsdag den 8. marts 2012

Emne: kampdag

 

Det lyder jo noget voldsomt når emnet i dag er kampdag. Er det nu fordi saunaklubbens medlemmer har følt, at der fra visse sider af befolkningen har været et pres, der til tider måske kunne blive opfattet som et forsøg på at erobre visse rettigheder, som et sådant medlemskab nødvendigvis må indeholde. Eller er det fordi mændene føler sig lidt truet af det modsatte køn, der måske her i forårstiden let kan komme til at forvente og forlange, at visse gøremål, der er ret så arbejdsbelastende, sagtens kan udføres af manden eller mændene i den spinkle fritid der er tilovers.

Nej, det har slet ikke noget med, at mændene skal iføre sig kampuniform eller udvise anden form for angrebslyst. Det hele er ganske simpelt, at det i dag er kvindernes internationale kampdag. Det er en kampdag, der har eksisteret siden 1910, så i over 100 år har kvinderne den 8. marts været på barrikaderne. De har en vis ret til denne dag at iføre sig kampuniform, der for de flestes vedkommende vel består af forklæde med tilhørende hovedbeklædning. Som slagvåben ville det vel være naturligt at medbringe grydeske og kagerulle. I denne uniformering og med de medbragte slagvåben, er de nu klar til at argumentere over for mændene, at der er visse ting i det daglige arbejde i hjemmet, der må og skal betragtes som fælles opgaver, selv om en del af disse opgaver på en eller anden måde har vundet hævd på at være kvindearbejde. Her er det så, at man som mand måske skal være noget tilbageholdende, idet det jo let kunne opfattes, som om man ville snige sig ind på de såkaldte kvindeopgaver, hvilket måske kunne medføre uoverskuelige konflikter.

En fælles holdning i saunaen var dog, at det nu nok var klogest at være noget afventende med at påtage sig disse opgaver, og hvis man ventede tilstrækkeligt længe, ville det hele nu nok løse sig.

Efterhånden som debatten i saunaen tog til, blev et medlem pludselig noget urolig. Da det jo er ret naturligt, at man i en sauna nyder varmen i bar figur, virkede det noget mærkeligt, da medlemmet begyndte at iføre sig et beklædningsstykke, af lille størrelse, til at dække de mest sårbare steder. Hans forklaring på dette var, at han godt kunne håbe eller frygte, at kvinderne i dag ville indfinde sig i saunaen for at demonstrere mod, at det kun var mændenes sauna, der var lavet i tip top stand, og hvis dette skulle være tilfældet, ja, så skulle de da modtages i sømmelig stand. Denne forklaring fik dog ikke de øvrige saunaklubmedlemmer til at reagere på samme vis, tværtimod var der et par stykker, der rettede sig op.

Alt sluttede dog med, at medlemmerne ønskede kvinderne god kampdag, og hvis de var hjemme så tidligt, at de kunne nå at lave aftensmad, skulle de ikke høre et ondt ord.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uge 9: torsdag den 1. marts 2012

Emne: forår 2012

 

Det var en flok ret ”kåde” drenge, der i dag var mødt op i saunaen. Der gik ikke ret mange minutter, før årsagen til denne kådhed gik op for alle. Det var simpelt hen fordi vejret i dag viste forårstegn. De første bemærkninger der faldt, når en ny kom ind i saunaen var ” har I mærket, at det er ved at blive forår”. Det var selvfølgelig en konstatering, som de fleste havde bidt mærke i, så selve udtalelsen kom ikke som den helt store overraskelse.

Hvorfor er emnebeskrivelsen så betegnet som forår 2012, er det fordi 2012  er noget særligt, nej, det er såmænd fordi vi også sidste år havde et emne om forår. Det er ganske naturligt et emne, der vender tilbage år efter år, for er der noget, som vi længes efter, ja, så er det da, at der kommer forår i luften. Foråret er nok den årstid, der ventes med størst længsel, og hvis man ser kalendermæssigt på det, ja, så starter foråret ved marts begyndelse, men et astronomisk svar på forårets begyndelse kan være at foråret starter efter forårsjævndøgn den 20. eller 21. marts. Det kan være meget godt med alle de videnskabelige beregninger, men mon ikke de fleste har det sådan, at de føler, at foråret er på vej, når temperaturen er sådan, at man smider lidt af vintertøjet og man får lyst til bare at sidde stille i en stol i solen, hvem ved, måske med en kold øl

Et medlem gav også udtryk for, at det var hans fornemmelse, at jo ældre man blev, jo mere glædede man sig til forårets komme. Hvorfor det var sådan, kunne der selvfølgelig være mange teorier om, men man kunne da ikke udelukke, at man simpelt hen glædede sig over, at man nu igen fik lov til at opleve forårets komme.

Mærkeligt nok var der ikke så mange, der gav udtryk for, at de glædede sig til at komme ud for at arbejde i haven. Det var som om, at det med spade, rive og alle de andre haverekvisitter ikke længere havde den helt store interesse. Der var dog enkelte, der diskuterede de sidste modeller inden for motoriserede hjælpemidler til havens klargøring.

Uanset om du har en have, en altan, terrasse eller noget i den retning, så find dig en plet, hvor du kan nyde tilværelsen. Hvis du synes foråret er nu, så vent ikke, uanset om kalenderen siger det først er forår om nogle uger.

 

 

 

 

 

der er da vist ved at være forår i luften

 

Uge 8: torsdag den 23. februar 2012

Emne: betalingsring

 

Hvordan en betalingsring i det københavnske område kan have interesse her i det nordjyske, hvor vi vel godt kan regne med, at en sådan løsning ikke lige står for døren, alligevel kan give anledning til diskussion i en saunaklub, hvor størsteparten af medlemmerne næppe bevæger sig ind i det københavnske område så tit, at det ville have den helt store indflydelse på det årlige pengebeløb, som man har til rådighed, kan man godt undres over.

Man kan jo ikke undgå at bemærke de store politiske diskussioner, der finder sted i forbindelse med anlæggelse af en sådan ring, så selvfølgelig må et sådant tiltag da også have lidt interesse uden for hovedstaden. Hvorvidt det er klogt at indføre en sådan ring, ja, det kan der selvfølgelig være mange meninger om. Der kan siges meget for, men der kan også siges meget imod. Vi må vel alle have en vis interesse i, hvordan man kan bekæmpe forurening af vores natur, og det er da klart, at tusindvis af osende biler bestemt ikke er særlig miljøvenlig, så hvis dette tal kunne reduceres, ja, så var der da opnået noget. Men imod er også, at mange mennesker hver dag er afhængig af bilen på en eller anden måde. Mange, der arbejder i København, bor langt fra selve arbejdsstedet, så hvis der skal afsættes flere timer om dagen i forbindelse med selve transporten, så kan der godt blive tale om en lang arbejdsdag.

Så selve ringen kan vel ikke blive en realitet, inden der er lavet en infrastruktur, der tilgodeser de mange mennesker, der hver dag skal ind i bymidten. Dette har da også nu ført til, at den såkaldte ring tilsyneladende nu er opgivet. Hvordan man nu vil finde indtægter til en reducering af billetpriser, ja, det må i sandhed være en større politisk opgave.

Nej, diskussionen i saunaen bevægede sig ret hurtigt fra selve betalingsringen til at tale om ring i almindelighed. Selve ordet ring gav anledning til mange indlæg. Et medlem huskede tydeligt, at han i sin ungdom havde været så letsindig at indgå forlovelse med en pige, som han kun havde kendt i meget kort tid, og i den korte tid havde han i sin naivitet været så gavmild, at han havde investeret i forlovelsesringe. Det var en udgift af ikke ringe størrelse, og da forlovelsen viste sig at være en forbier, tog det ret lang tid, inden den økonomiske del af sagen var genoprettet. Yderligere kunne det tilføjes, at ringene ikke kunne bruges i forbindelse med en senere indgået forlovelse, men det skal dog nævnes, at denne forlovelse viste sig at være holdbar

Der blev også nævnt andre former, hvor ordet, ring, var i fokus. Hvad med ”tyrens ring i næsen” eller ”den årlige ringridning”

Alt i alt må det nok konkluderes, at en betalingsring omkring København ikke har den store interesse, når man er kommet uden for Valby bakker.

 

 

 

 

så kom vinteren til Hobro - januar 2012

 

 

Uge 5: torsdag den 2. februar 2012

Emne: konkurrence

 

Det kan jo næsten ikke undgås, at vi i denne tid, hvor vores landshold i håndbold har gjort det så forrygende godt ved EM, hvor de vandt guld, ikke glider med på guldbølgen. Det er en flok drenge, med et par voksne imellem, der ved hvad det vil sige, at man hele tiden skal yde sit allerbedste. Det er ikke nok, at de ser deres sport som en fornøjelse, nej, de må hele tiden føre en tilværelse, der først og fremmest skal være målrettet mod, at man hele tiden skal være i topform. Det er selvfølgelig et arbejde for dem, og det er jo ikke nu, som det var før i tiden, hvor idræt var noget, som man dyrkede i fritiden. Men det, at det er fuldtidsjob at være idrætsmand på eliteplan, gør vel også, at en god kontrakt kommer foran selve idrætsglæden.

Det skal dog slås fast, at når man så de unge helte boltrede sig på håndboldbanen, ja, så tydede alt dog på, at nu var det glæden, om man kunne vise ens landsmænd, at man var en værdig repræsentant for landet, der var det dominerende. Der kræves faktisk meget af sådan en ung gut. Ikke kun på selve banen, men så sandelig også, hvordan man opfører sig uden for banen, og her gav de unge mennesker da også det bedste indtryk.

Nu er det så, hvordan opfattes disse idoler så af de børn, der står foran at skulle begynde med idræt af en eller anden art. Alle børn har nok det ønske, at en dag vil også de være at finde på landsholdet, og det er da i grunden ikke så dårlig et ønske. De er sikkert også meget bevidst om, at for at nå det mål, ja, så skal der virkelig ydes. Det er ikke nok, at de iføre sig træningstøjet en gang om ugen og så, sammen med kammeraterne har et par fornøjelige timer. Det er det ikke, hvis deres mål er idræt på eliteniveau, men så er spørgsmålet, om det ikke for manges vedkommende, for det første, er uopnåelige mål, og for det andet ville det være klogere at holde det på et plan, hvor glæden  og det sociale samvær med andre, er langt at foretrække.

Nu er det for manges vedkommende vel ikke børnene, der har de store mål. Nej, det er forældrene, der har svært ved at gennemskue, hvad der er godt for barnet. Forleden overværede jeg indefodbold, hvor mit barnebarn var med, og det skal man jo se en gang imellem. Men det jeg mest lagde mærke til, var nogle forældre, der konstant råbte og skreg ud til børnene, så man skulle tro, det var et verdensmesterskab.

Helt ærligt, så tror jeg ikke disse børn havde den helt store glæde ved at spille fodbold. Jeg tror, de spillede for forældrenes skyld.

 

 

 

 

 

kranen ved Hobro Havn er gået på pension

 

 

man skulle tro det var sommer, men det er en januardag 2012

Uge 4: torsdag den 26. januar 2012

Emne: nye ord

 

En del saunaklubmedlemmer gav udtryk for, at de i den senere tid havde været udsat for, at rigtig mange nye ord dukkede op i det danske sprog. For mange af de nye ords vedkommende, var det ord, hvor det godt kunne være meget vanskeligt at finde en mening. Selv ved daglig avislæsning kunne det godt være en fordel at have en ordbog liggende ved siden.

Der var visse ting, som man til dels havde affundet sig med. For eksempel havde det sidste års tid været domineret af revolutioner i den arabiske verden, og det havde da også fyldt meget i det danske sprog, og her tænkes på sprogbruget det ”arabiske forår” og det ”arabiske efterår”

Men også danskernes livsstil har haft indflydelse på sproget og inspireret til ord som ”egotid”, der ikke overraskende betyder at bruge tid på sig selv, og ”citysumer”, person, der elsker produkter knyttet til bylivet.

Man kan godt konstruere sætninger med brug af de nye ord som – omg, se lige dystermulen på den episke sædcellecykel derovre – det er nok en sætning, der overraske de fleste, men omsat til dansk betyder det nogenlunde – hold da op, se lige den sure mand på den storartede cykel til transport af frossen donorsæd derovre.

Hvis du møder sætningen – at han burde få gang i noget ”fithed” – så betyder det, at han burde komme i form.

I sætningen med dystermulen på cyklen blev brugt ”omg”, og den erfarne sms- skriver og internet.chatter vil nok allerede vide, at ”omg” er en forkortelse for ”oh my god”.

Der kunne findes mange flere sætninger med brug af de nye ord. Her skal lige nævnes nogle få stykker. Hvad med ”spermhund” – det er en politihund, der er trænet til at opsnuse sædrester til brug ved opklaring af voldtægtsforbrydelser. ”Storbytosse” er en kendt person, der stiller op for Ny Aliance  normalt en person, der er helt uden politisk erfaring. ”Burkini” er en heldækkende badedragt til muslimske kvinder. ”Bekymringsbrev” er et brev som politiet sender ud til forældre, hvis barn er på vej ud i kriminalitet. ”Babykrak” er ret og slet, at der fødes for få børn. ”Hjemmekartoffel” er en person, som opholder sig meget hjemme.

Det var kun nogle få eksempler på brug af de nye ord, der indtil videre ikke har haft deres indtog i saunaen, men man kunne da godt forestille sig, at det det gamle ord ”bænkevarmer” kunne bruges om en person, der opholder sig mere på bænken end i svømmebassinet.

 

 

optaget i januar 2012 i Hobro

Uge 3: torsdag den 19. januar 2012

Emne: Hurra

 

Det er i grunden utroligt, hvad man kan få folk til. Vi har netop her i vores land i afvigte weekend oplevet, at landet næsten er gået amok med hensyn til hurra råb. Det er selvfølgelig glædeligt, at der findes noget, som kan samle folket, og her var det jo vores dronning, der kunne fejre – eller landet kunne fejre – at hun havde siddet som landets regent i 40 år. Hvis man ikke lige er til de royale indslag, ja, så var der ikke meget for en ganske almindelig fjernsynsseer. Det må vel være tegn på, at folket, som helhed, er meget interesseret i, hvad der foregår, når der er kongelige impliceret.

I saunaen blev det overståede jubilæum da også drøftet, og her var der, som vel den øvrige del af befolkningen, forskellige meninger om, hvor meget man nu burde gøre ud af en sådan jubilæum. Der var vel nok enighed om, at selvfølgelig skulle dronningen hædres på behørig måde, men at 2 dage helt skulle udfylde fjernsynsprogrammet, var måske nok i overkanten, idet alt blev penslet ud til mindste detalje. Det var næsten, som når man skulle se en fodboldkamp i fjernsynet, så kunne man også 3 til 4 timer inden selve kampens afvikling få, en for mange intetsigende oplysninger, der næsten bar præg af, at noget skulle man da udfylde tiden med.

Hvad var det så, man havde set, ja, nogle havde hæftet sig ved det ene, og nogle ved det andet, men af en eller anden grund, tydede det på, at for de flestes vedkommende, så havde man været ret interesseret i, hvordan damerne så ud. Nu skal vi her undlade en bedømmelse af enkelte personer, men vi skal da ikke forbigå, at nogle af damerne måske nok kunne havde gjort sig lidt mere umage med hensyn til påklædning og fremtoning i det hele taget. Her skal det dog anføres, at der absolut ikke var noget at udsætte på de kongelige, idet de alle fremstod som værdige repræsentanter for kongehuset.

Der var enighed om, at landet havde en præsentabel dronning, og når tiden er inde til udskiftning, ja, så har vi også et kronprinspar, der kan repræsentere landet på værdig vis 

Der var dog ingen i saunaen, der havde haft udgifter i forbindelse med en københavner tur for på den måde på nærmeste hold at have set hele afviklingen, så alligevel var det måske godt, at fjernsynet gav os denne mulighed.

 

 

 

 

 

 

før

 

efter

Uge 2: torsdag den 12. januar 2012

Emne: fedtafgift

 

Der var trængsel i saunaen, ja, på et tidspunkt var der i alt 16 personer, der opholdt sig i dette rum, hvor temperaturen efterhånden var nået op på de store højder. Her på denne side bestræber vi os på ikke at være for personligt, hvorfor vi naturligvis ikke vil begynde med en større analyse af den enkeltes fedtafgivelse i et rum, hvor varmen er medvirkende til, at denne proces fremskyndes væsentligt. I enkelte tilfælde var der i det ret overfyldte rum situationer, hvor fedtafgivelsen let kunne have forårsaget uheldige situationer, ja, det kunne næsten komme ind under begrebet, farlighed, idet det afgivne fedt i en strøm bevægede sig fra bænkene ned til det flisebelagte gulv, der selvfølgelig blev noget glat som følge af denne tilstrømning af uidentificerbart væske. Situationens farlighed blev ikke mindre af, at forsamlingen nok må betegnes som en flok ældre og vel også lidt gangbesværede personer, der let kan miste fodfæste på glat underlag. Det lykkedes dog ved fælles hjælp og med forsigtighed at undgå ulykker.

Hvorfor så denne tilstrømning her ganske kort efter det nye år er begyndt, ja, svaret må nok findes i det, som et medlem udtrykte det, nemlig at regeringens forslag om fedtafgifter ikke var så let at forstå, hvorfor enkelte medlemmer måske havde opfattet det således, at fedtafgift også kunne pålægges den enkelte person. Det ville selvfølgelig medføre, at hvis man som person havde lidt for meget kropsfylde, der kunne betegnes som fedtholdig, kunne staten så, efter en eller anden skala, pålægge vedkommende en afgift, der så ikke senere kunne refunderes, selv om man kunne føre bevis for, at kroppen igen var kommet på normal størrelse og således ikke længere var i afgiftsområdet.

Det var nok disse uafklarede spørgsmål, der var medvirkende til, at indtil flere saunamedlemmer måske opholdt sig i det opvarmede rum lidt længere end kroppens signaler gav anledning til. Såfremt det kommer på tale, at den såkaldte fedtafgift kan pålægges de enkelte personer, ja, så vil det uden tvivl være nødvendigt med endnu flere ophold af længere varighed i rummet, hvis man tilstræber at komme i den fedtfrie afgiftsklasse.

 

 

 

 

dagen efter nytårsaften

 

 

kommer næppe til at køre igen

Uge 1: torsdag den5. januar 2012

Emne: året der gik

 

Det er vel ganske naturligt, at når et nyt år begynder, ser man lidt tilbage på det år, der lige er passeret. For det enkelte menneske kan det år, der lige er gået, selvfølgelig have været et år, der har indeholdt både godt og ondt. Det kan måske også for nogens vedkommende være svært at få det gode til at være mere fremtrædende en det mindre gode. Men hvorfor fortabe sig i det, der står som de dårlige oplevelser, når de gode oplevelser trods alt er det, man kan bruge i tiden fremover.

I vores lille klub, saunaklubben, kan vi da se tilbage på et år, hvor det lykkedes at bevare den ugentlige svømmetime, selv om en ny skolestruktur meget let kunne have forhindret dette. Her må vi takke skolens ledelse for at være så fremsynet, at man kunne se værdien i et godt socialt sammenhold, hvor skolen kunne stå som garant for dette. Vi ser frem til et godt samarbejde med skolen igen, når skoleåret 2012 begynder.

Vi havde også i 2011 forskellige arrangementer, som vi kan se tilbage på med stor glæde. Vi har vores årlige generalforsamling (uden dagsorden), en generalforsamling, hvor hyggeligt samvær nok er vigtigste dagsorden. Generalforsamlingen afholdes normalt sidst i marts måned. Så er der gået en passende tid siden sidste samling, nemlig ved julefrokosten.

 Der blev også afholdt en lille sammenkomst, inden vi gik på sommerferie. Først på efteråret holdt vi en lille høstfest. Alt dette nævnt for at vise, at vi er en klub, der foruden hovedformålet, svømning, også er en klub, der ønsker et godt socialt samvær. Dette kan godt bidrage til, at hverdagen kommer til at indeholde mere og andet en bare ”hjemmelig” hygge. Det har da også vist sig, at der er et godt fremmøde, når disse arrangementer afholdes.

 Vi vil da også i den kommende tid prøve at holde fast i disse traditioner, og det ville da også være dejligt, om  der var medlemmer, der kunne fremkomme med nye ideer. Det har jo vist sig, at det slet ikke er de store arrangementer, vi her tale om, det er kun små og hyggelige samvær.

 Vi må da heller ikke glemme, at saunaen har fået en ansigtsløftning. Saunaen er nu beklædt med rødel, en træsort, der skulle være det ideelle til en sauna. Nu er det nu nok ikke kun af hensyn til saunaklubben, at denne fornyelse har fundet sted, men vi nyder da gavn af det. Det har tidligere været til debat, at der en torsdag skulle være åbent hus, så pigerne også fik lejlighed til at se, hvor fint det er blevet. Endnu er der dog ikke fundet frem til, hvordan et sådant arrangement kunne finde sted, men også her efterlyses gode ideer.

 Med ønsket om fortsat gode timer i svømmebadet og saunaen ønskes alle et rigtigt godt nytår.