julestemning 2013, Adelgade, Hobro

 

Uge 51: torsdag den 19. december 2013

Emne: samråd

 

Vi må sandelig håbe, at præsidenten i saunaklubben ikke finder anledning til at indkalde et medlem i samråd, for det vi har set den senere tid, må da i så tilfælde give anledning til ængstelse blandt medlemmer, der kunne være i risikogruppen for udsatte, der i forbindelse med de ugentlige drøftelser, måske har udtalt sig på en måde, der måske ikke helt egner sig til offentliggørelse i en større forsamling.

Ved nærmere eftertanke er der måske mange ting, der har været til drøftelse, der måske nok kunne komme ind under begrebet, utilbørlige udtalelser. Denne side her har ikke til formål at gå i dybden med hensyn til personlige udtalelser, men det skal vel ikke undlades at nævne, at flere i årets løb ind imellem vel nok er kommet med ret saftige bemærkninger om såvel medlemmer, som personer, der ikke er i saunaen, men dog befinder sig i et nærliggende rum, der stort set har samme formål, som saunarummet, hvor medlemmerne befinder sig.

Hvis præsidenten finder anledning til at indkalde en person i samråd, ja, så må vi sandelig håbe, at han udviser lidt større overblik, end det man ser i landets folketing. Umiddelbart skulle dette i sig selv heller ikke volde de store vanskeligheder, idet det næppe kan komme under det niveau, der tilsyneladende udvises der. Nu ligger det jo sådan, at vores præsident har rigeligt at se til i det daglige, så en indkaldelse vil næppe komme, bare fordi han går og keder sig. Sådan ser det tilsyneladende ikke ud til, at det foregår i folketinget, idet man da godt kan få den opfattelse, at nogle der går rundt og keder sig. Man kan jo heller ikke udelukke, at der også der findes et lyst hoved, der så i sin visdom finder frem til, at da han tilsyneladende ikke har andet at lave den efterfølgende dag, ja, så kan han da bare indkalde en eller anden person i samråd, og det er jo ikke så svært at finde en sådan person, for med alle de mærkelige udtalelser der kommer, ja så kan man jo næsten på rouletten afgøre, hvem det skal være.

Her ved årets sidste svømmedag er del vel også ganske naturligt, at man ser lidt tilbage. Det vil blive for overvældende at samle alle de guldkorn, der i årets løb er faldet. Skulle et medlem en gang eller to være gået over stregen, henstilles til præsidenten, at han ikke straks indkalder til samråd, idet det med sikkerhed kan siges, at medlemmet ikke har været i ond tro.

Alle ønskes en rigtig glædelig jul og et godt nytår

 

 

 

 

 

 

 

 

et par efterårsbilleder

 

Uge 50: torsdag den 12. december 2013

Emne: storm

 

Den senere tids hærgen af stormvejr i såvel ind- som udland, har givet stof til mage timers , vi kan næsten sige, underholdning, i tv og andre medier. Til tider er det som om man leder efter et eller andet, der må da få folk op af stolene. Nu skal det da straks erkendes, at for de mennesker, det har gået ud over, er det selvfølgelig ikke noget der bare er overfladisk. Disse mennesker, der må fra hus og hjem fordi storm og vand har ødelagt deres bopæl, har sandelig lidt meget i forbindelse med stormvejret.

Det, der også har været til drøftelse i vores lille forsamling i saunaen, har da været, om ikke massemedierne bruger en sådan situation til at gøre det lidt for meget sensationspræget. Det kan da godt se lidt mærkeligt ud, at en reporter står ude på steder, hvor stormen er værst, og derfra fortæller, hvor alvorlig situationen er, og samtidig gives der information om, at myndighederne henstiller til folk om endelig at blive inde. Selv på steder, hvor der er fare for nedstyrtning af tagsten og lignende, tager reporteren ophold for at fortælle, hvor farligt det netop er at opholde sig sådanne steder. Reporteren, der mange gange er en ung smuk kvinde med flagrende hår, har end ikke de obligatoriske hjelme på, som normalt bruges på enhver arbejdsplads. Mon ikke arbejdstilsynet har en lille opgave her.

Udtrykket stormvejr bruges nu også i mange andre tilfælde, uden det er de store naturkræfter, der er årsag til stormvejret. Man har da hørt om parforhold, hvor udtrykket stormvejr har været brugt i forbindelse med situationer, hvor der i forholdet ikke har været den helt store enighed. Man hører ofte udtrykket, de klarede sig da igennem stormvejret. Man hører det aldrig i forbindelse med orkaner, men det er måske fordi det i disse tilfælde ikke har været muligt at klare sig igennem.

Politisk er der sandelig også nogle, der kommer ud i stormvejr, ja, her er da da vist tale om orkaner. De seneste dage har vist ministre, der i flere timer har været i stormvejr i forbindelse med dispositioner, som de har foretaget. Dette stormvejr har været af en styrke, der har haft til følge, at en minister har måttet forlade sin post.

I saunaen er der da også til tider stormvejr, men her klares det ligesom fiskeren i det vestjyske, der udtrykte det sådan, ja, det er da godt nol lidt blæsvejr

 

 

 

 

 

travlhed med julebagning

 

Uge 49: torsdag den 5. december 2013

Emne: kanelsnegle

 

Der var lidt dystert stemning i saunaen i dag, hvilket skyldtes den senere tids heftige debat om, hvorvidt kanelsnegle overhovedet for efter tiden måtte være at finde på de danske juleborde. Nu havde julen i mange, mange år været forbundet med, at kanel var en vigtig del af indholdet i mange af de gode ting, der var at finde på julebordet. Det ville da være ganske utænkeligt at spise risengrød uden kanel, sukker og en smørklump. Eller hvem kan tænke sig at spise kanelkager uden kanel.

Det hele er jo ikke kun et spørgsmål om sundhed, det rækker jo langt videre. Har man i grunden tænkt over, at ved at lukke for import af ris, vil dette sandsynligvis bevirke, at de lande, der har ris som en vigtig del af deres levebrød, nu pludselig selv skulle til at fortære al den ris, der bliver dyrket. Det ville igen betyde uoverskuelig fattigdom for lande, der i forvejen ikke har for meget. Hvis disse lande i forbindelse med indtagelse af ris, også i den forbindelse bruger kanel, ja, så står vi da med helt nye problemer, da ris jo i disse lande spises til så godt som hvert måltid.

Ved en diskussion saunaen rundt, var det tilsyneladende begrænset, hvor mange der i grunden var klar over, hvor tit kanel blev brugt, i forbindelse med de daglige måltider, De fleste var dog nok klar over, at det lidt brune, der blev brugt til at drysse på risengrøden, antagelig var kanel. Flere var også af den opfattelse, at kanelsnegle nødvendigvis ikke skulle indeholde kanel, idet det vel måtte sidestilles med pebernødder, der så vidt vides ikke indeholde peber. Et medlem var dog ikke helt klar over, hvordan han skulle formulere sig, næste gang han skulle til bageren, hvor han jævnligt køber kanelsnegle, skulle han nu for eftertiden anmode om kanelsnegle, uden kanel.

Nu ville der næppe komme et forbud mod al indførsel af kanel, idet der så vidt man var orienteret var tale om flere arter af kanel, men hvis man holdt sig til ægte kanel, hvad det så er, så skulle der ikke være risiko, idet ægte kanel ikke indeholde stoffet kumarin. Man skulle således ved fremtidige indkøb af kanel være meget opmærksom på indholdsfortegnelsen.

Et medlem kom med en oplysning om, at kanelsnegle slet ikke var af dansk oprindelse, men derimod af svensk, hvorfor man skulle være meget opmærksom, hvis man var på ferie i Sverige, ikke bare uhæmmet spise kanelsnegle.

Der var dog også en glædelig oplysning, idet nye undersøgelser havde vist, at indtagelse af kaffe var meget sundhedsfremmende.

Der var også den glædelige oplysning, at indtagelse af kanel vist kun var skadelig for persongruppen fra 1 – 2 år, og da medlemmerne bestemt ikke er at finde i den gruppe, er der alligevel udsigt til at fejre julen på traditionnel vis

 

 

 

Fotos fra Hørbyområdet

 

Uge 48: torsdag den 27. november 2013

Emne: bad

 

Det synes måske lidt mærkeligt, at et emne som bad, kan blive et diskussionsemne i en sauna, hvor bad i sagens natur er noget, der næsten ikke kan undgås. Men nu forholder det sig jo sådan, at der netop i folketinget er indgået et forlig i forbindelse med vedtagelse af finansloven, og i forbindelse med denne vedtagelse, er der brugt utallige timer til drøftelse af bad for de ældre.

Men hvad er det så i grunden for et bad, man har så svært ved at finde frem til en fælles løsning om, ja, det er jo ikke helt klart fremgået, men der kan være forskellige former for bad. Der kan for eksempel være tale om basis bad, luksusbad og tyrkisk bad. Hvis der har været tale om et tyrkisk bad, så kan man da godt forstå, at der måske har været visse økonomiske vanskeligheder, hvis dette tilbud skulle gælder to gange om ugen. For i forbindelse med et sådant bad bliver hele kroppen skrubbet med en handske af viskose, bomuld og hestehår, og derefter masseres hele kroppen med sæbeskum af tyrkisk sæbe. Huden skulle herefter blive ren og glat.

Man kan godt forstå, at for højt uddannede politikere, har det været et meget vanskeligt emne at finde frem til et fælles fodslav, og det viste sig da også i de sidste timer af forhandlingerne, at enighed kunne der ikke opnås. Hvorvidt det er økonomien, der har været årsag til de resultatløse forhandlinger, er ikke helt klart fremgået, men hvis dette har været tilfældet, hvorfor har man så ikke haft inde i forhandlingerne, om bad nummer to i ugens løb måske kunne afvikles med et koldt brusebad. Et sådant bad ville ganske givet have været af ganske kort varighed, hvilket ville betyde en ikke større økonomisk belastning, og efter kort tid, ville bad nummer to sikkert helt været udgået.

I saunaklubben var der helt klart forståelse for, at det da måtte være en menneskeret at få et bad, når det var tiltrængt. Flere af medlemmerne var af den opfattelse, at det måske nok ville være både klogt og sundhedsfremmende, hvis medlemmerne ind imellem arrangerede en tur, hvor der var mulighed for at få et tyrkisk bad. For at få det helt optimale, var det måske klogt at en sådan tur, skulle foregå i Tyrkiet. Spørgsmålet var nok en drøftelse værd på næste generalforsamling.

I forbindelse med de to ugentlige bade, var der de to vagabonder, der kom gående, og den ene siger: Næste gang stemmer jeg ikke på Enhedslisten, for så skal vi i bad to gange om ugen.

 

 

 

 

 

 

nu falmer skoven trindt om land

 

og stubbene så golde

 

 

 

Uge 47: torsdag den 21. november 2013

Emne: kommunevalg

 

Det er vel ikke så mærkeligt, at to dage efter at der har været valg til byrådet i Mariagerfjord kommune, at man så også i en klub som saunaklubben, hvis medlemmer ind i mellem udviser stor politisk interesse, med saglig indblik, også tager det veloverståede valg op til debat. Ikke fordi medlemmerne i den tid, der er gået forud for valget, har været særlig aktiv med at fremføre eventuelle politiske holdninger, ej heller har der været stor debat om personer, der i forbindelse med valget har gjort sig særlig bemærket.

Nu er valget så overstået, og det har givet det resultat, at kommunens borgere har besluttet sig for, at der nu skal være en ny ledelse, et såkaldt blåt styre. Det er i grunden mærkeligt med de farver, man opererer med, når der tales politik. Man skulle næsten synes, at det var forbeholdt et teknisk udvalg, da det minder meget om de farver, man har i et lyskryds. Men trods alt er det måske ikke helt ved siden af at sammenligne det politiske styre med et lyskryds. Det røde lys kunne for eksempel være de partier, eller for den sags skyld også personer, der bare stopper op og venter, og venter, ja, når endelig lyskurven giver dem ret til at køre frem, så skal de først til at tage stilling til at køre, og inden de nået igennem alle forberedelser, ja, så er der igen blevet rødt lys, og de går igen i venteposition.

Det gule lys findes så ikke i det politiske system, men det kan for så vidt bruges til de fleste, idet gult jo er den farve, hvor man skal forlade krydset, så der kan blive plads til andre, der venter på at køre frem. Her er det så, at det måske kniber lidt, for hvem er det, der giver plads til andre, ja, det bliver da spændende at se i den nærmeste fremtid.

Så er der det grønne lys, og det kan da udmærkes placeres ved partier og personer, der overholder love og regler og kun kører frem, når lyskurven giver dem ret. De har måske også afpasset deres hastighed, så de ikke unødigt må standse op, hvilket jo er med til at fremme det miljømæssige.

I det trafikmæssige er rundkørsler meget velegnet til at afvikle trafik på en hensigtsmæssig måde, og hvis der ind imellem sker uheld i en rundkørsel, ja, så er skaden normalt begrænset.

Nu må vi så håbe, at det politiske styre i vores kommune er bevidst om, hvordan man skal køre i en rundkørsel. Her er det, man skal være særlig opmærksom på, at man i rundkørslen ikke bare fortsætter rundt og rundt, uden at kunne komme ud af en frakørselsvej.

 

 

 

 

et træ ved Hobro banegård bliver til et kunstværk

 

 

Uge 46: torsdag den 14. november 2013

Emne: pli

 

Præsidenten og vicepræsidenten havde ganske tydeligt læst de seneste ugers debatemne, idet de begge i dag havde pli nok til at få lagt låg på deres tilsidesættelse af god pli og opførsel, idet de på en ganske god ledelsesmæssig opførsel viste, hvordan man kan få lagt låg på selv en ganske grov opførsel. Saunaklubmedlemmerne var da også enige om at nu var forseelsen tilgivet, men som et medlem udtrykte det, så kan man godt tilgive, men samtidig ikke glemme.

Præsidenten opførsel med hensyn til pli, kom da også ret hurtigt i fokus, idet et medlem indfandt sig i saunaen, og han var så sprængfyldt med noget, som han skulle have fortalt, at han påbegyndte fortællingen straks han var kommet ind, men her var det så, at præsidenten hurtigt greb ind, idet han ret bestemt henvendte sig til pågældende, der fik en langvarig udredning om, at man ikke påbegyndte en samtale inden man på behørig måde havde hilst på præsidenten. Det sås ganske tydeligt, vi kan vist godt kalde det en overhaling, havde stor indvirkning på vort medlem, idet han ganske forstummede, og selv om hele holdet ventede spændt på, hvad det var, der skulle berettes om, ja, så står det stadig hen i det uvisse, for afslutningen på fortællingen kom aldrig frem.

Her må vi nok tage lidt afstand fra præsidentens opførsel, da det vel ikke kan være meningen, at man som deltager på holdet, måske går glip af en indholdsrig beretning, blot fordi man i et svagt øjeblik måske har glemt, hvordan forretningsgangen er. Præsidenten kunne måske godt på en lidt venligere måde tilkendegivet for medlemmet, at han for eftertiden lige skulle tænke sig lidt bedre om, inden han begyndte sin udredning.

Præsidenten, der selvfølgelig havde plads på øverste bænk, ville nu over for de øvrige medlemmer vise pli, når han fra bænken skulle bevæge sig ned på gulvet. Der var fyldt helt op i saunaen, og det bevirkede, at præsidenten skulle bevæge sig ned mellem to agtværdige medlemmer, Her var det så, at han ville udvise pli ved at vende bagdelen til, hvorved han mente, at hans nøgne krop ikke ville komme i berøring med de to medlemmer. Her var det så, at det gik lidt galt, da man jo vanskeligt kan se, hvad man foretager sig, når det er rygsiden, der vender udad. Dette resulterede sig da også i, at præsidentens nøgne bagdel blev plantet direkte på et medlems hoved, og her skal anføres, at der ikke var hårpragt til af afværge stødet.

Det er dog glædeligt, at præsidenten har i tankerne, at der i saunaen skal være en god opførsel, og her netop ordet pli meget sigende, da pli står for korrekt og høflig opførsel, der er udtryk for dannelse, situationsfornemmelse m.m.

 

 

 

 

 

 

efterårsbilleder fra Hobro

 

Uge45: torsdag den 7. november 2013

Emne: undskyld

 

Har man fulgt lidt med i den skrevne presse, og for den sags skyld også tv, ja. så har man næsten ikke kunnet undgå at bemærke, at det er helt utroligt, hvor mange af såvel kendte, som forholdsvis ukendte personer, der i forbindelse med et eller andet, som de har bedrevet, har måttet stå frem i offentligheden og sige undskyld for det, de har bedrevet, eller måske mangel på samme.

Selve ordet undskyld er vel et udråbsord, der bruges som høflighedsudtryk for at beklage og bede om tilgivelse for at man har sagt eller gjort noget dumt, uheldigt, krænkende eller lignende.

Nu er dette ord også sneget sig ind i saunaen, idet vores præsident, der som tidligere omtalt sidste uge ikke viste sig uden at have meldt forfald, i dag i en noget veg formulering, der i begyndelsen kun omfattede beklagelse, men efter pres blev omformuleret til undskyld, over for hele saunaholdet undskyldte sidste uges hændelse. Han lovede, som alle de andre politikere, der har måttet sige undskyld, at det ikke ville gentage sig, idet han med vicepræsidenten havde aftalt, at skulle situationen opstå igen, ja, så ville der tre dage forinden gå meddelelse til webmasteren, der så ville foranledige en så vigtig besked optaget på hjemmesiden.

Saunaklubbens medlemmer var da også så nogenlunde tilfreds med denne forklaring fra præsidenten, men det skal da ikke udelades, at indtil flere medlemmer var af den opfattelse, at en undskyldning selvfølgelig var bedre end ingenting, men for at lægge låg på sagen, ville det nok være en god ide, om præsidenten og vicepræsidenten på en lidt mere håndgribelig måde viste, at nu skulle denne sag lukkes.

Præsidenten kunne oplyse, at vicepræsidenten ikke kunne være til sted i dag, idet han var i Thisted for at få foretaget en øjenoperation, og fra hele saunaholdet sendes de bedste hilsner med håbet om, at vicepræsidenten går lysere tider i møde

 

 

 

 

ligeledes fotos fra høstfesten den 10. oktober 2013

 

Uge 44: torsdag den 31. oktober 2013

Emne: gentagelse

 

Igen en saunadag, hvor såvel præsident som vicepræsident var fraværende. Selve ordet fraværende kan måske misforstås i den retning, at de godt kunne have været til stede, men alligevel have været fraværende, men således forholdt det sig ikke, for de var slet ikke mødt op. Det gav da selvfølgelig anledning til en vis undren, idet det tidligere har været påpeget for dem, at såfremt en af dem udeblev, ja, så skulle den anden møde op. Da dette blev påpeget for dem, sporedes da en vis forståelse hos dem, men det har tilsyneladende ikke trængt helt ind, eller også er de nået dertil, hvor der skal indtil flere gentagelser, inden det sidder fast.

Det gav selvfølgelig anledning til en vis uro blandt medlemmerne, idet man jo kunne frygte, at der på en eller anden måde var sket dem noget i en sådan grad, at de ikke kunne møde op. Et medlem mente dog ikke, at det kunne skyldes en eller anden form for arbejdsskade, da der jo i sagens natur skulle udøves et stykke arbejde, for at en sådan skade kunne opstå. Et andet medlem fremkom med en teori om, at præsidentens stemme måske havde taget skade i forbindelse med hans eventuelle deltagelse i et valgmøde, hvor han måske havde belastet stemmebåndet på en uheldig måde.

Denne teori kunne jo ikke helt udelukkes, men et vågent medlem kunne i den forbindelse ikke forstå, hvad indflydelse det havde på vicepræsidenten. Der var da også bred enighed om, at vicepræsidenten garanteret ikke havde overbelastet stemmebåndet på et valgmøde, så hvorfor var han ikke mødt op.

Midt i den heftige diskussion indfandt et medlem sig, og han kunne oplyse, at han ad omveje var blevet gjort bekendt med, at såvel præsident som vicepræsident var til stor familiekomsammen, men for eftertiden må vi vel nok forvente, at præsidentens informationsniveau ligger lidt højere.

Om selve information kan vi måske lære lidt af de helt unge. Der var således i dag en børnehaveklasse, der var i svømmehallen før os, og en lille samtale med to drenge på 5-6 år blev overværet. Den ene dreng legede med en vandslange, og herunder sagde den  anden dreng til ham, at det måtte han ikke. Hvis han fortsatte kunne han få en bøde. Da dette tilsyneladende ikke havde virkning, sagde han igen til ham, at hvis han ikke holdt op, kunne han komme på facebook

 

 

 

fotos fra høstfesten den 10. oktober

 

Uge 43: torsdag den 24. oktober 2013

Emne: første klasse

 

Det er da klart, at i en tid, hvor det diskuteres meget i såvel dagbladene som tv, hvorvidt det er rimeligt, at højtstående politikere kan rejse og leve i luksus på skatteborgernes penge, at en sådan diskussion også finder plads i saunaklubben.

I forbindelse med selve rejserne og opholdet i saunaen, kan der godt drages paralleller, idet vi da i vores forargelse over de dyre rejser, lige må se på, hvad er det i grunden der sker i saunaen. Ja, her det det ganske vist ikke rejser og den slags, der fylder mest, men derimod er der en vis lighed i forbindelse med retten til at besætte øverste bænk. Her er det, at uligheden bliver synlig. Der er selvfølgelig ingen, der har økonomisk fordel ved at kunne kravle op på øverste bænk, hvilket jo i sig selv kræver en vis kraftanstrengelse, men det er mere det, at man har retten til at være der, der kan give anledning til en del undren blandt enkelte medlemmer.

Der er jo også her, som hos de øverste politikere, at det ikke er dem, der drager fordel af et eller andet, der er utilfredse. Nej, det er dem, der ikke kan opnå disse fordele, der berettiget eller uberettiget brokker sig.

Man kan måske også stille dette spørgsmål, hvad har de i grunden gjort for at være med der, hvor der er visse fordele ved at være med?. Ja, her må vi nok retfærdigvis sige, at her er der mange, der bliver svar skyldig. Se bare i folketinget, hvor mange ansigter ser man ikke der, som tilsyneladende bare sidder der, og for nogens vedkommende virker de sløv og uinteresseret i, hvad der foregår. Ville det da være rimeligt, at også de skulle være med der, hvor goderne uddeles. Er det ikke tilstrækkeligt, at de kun får, hvad de retmæssigt har krav på, hvilket jo i sig selv slet ikke er så lidt. Nej, her må vi da vist være glade for, at der er personer, der påtager sig opgaver, der ligger lidt ud over de daglige gøremål. Men det måske lige i overkanten hele tiden at skulle være med på første klasse.

Igen tilbage til saunaen, hvad har bænkevarmerne på nederste bænk gjort for at være berettiget til en plads lidt længere oppe. Det er klart at præsidenten og måske også vicepræsidenten i forbindelse med deres stilling har en vis ret til at være der, uanset indsats i øvrigt. Alle andre må på en eller anden måde gøre sig fortjent til at have plads der.

 

 

 

 

 

 

 

igen fotos fra tur til Aalborg den 17. september i år

 

Uge 41: torsdag den 10. oktober 2013

Emne: arbejdstøjet

 

Arbejdstøjet er virkelig noget, som saunaklubbens medlemmer kan diskutere med god saglig viden, idet langt de fleste har haft et arbejdsliv, hvor der i sandhed var brug for, at man skulle være i arbejdstøjet for at få dagligdagen til at fungere.

Diskussionen i dag, hvor arbejdstøjet var i fokus, kom frem på grund af, at folketinget tirsdag den 1. oktober  havde åbningsdag efter en længere, men vi må tro, tiltrængt ferie. Folketingets åbning foregik som sædvanlig i stor pomp og pragt, ja, selv kongehuset var mødt op med repræsentanter fra såvel ind- som udland. For en gangs skyld kunne man også se, at så godt som alle folketingsmedlemmer var mødt op. Nu er det vel heller ikke for meget at forlange, at efter en ferie, der strækker sig over hele sommeren, ja, så kunne man vel i det mindste møde op. Der var også det glædelige at se, at under statsministerens redegørelse for den kommende tid, var der kun et par stykker af de menige medlemmer, der tog sig en lille blund. Nu skal man jo ikke glemme, at politik er meget taktisk, så det kan da godt være, at de pågældende medlemmer kun gav udtryk for, at for dem var statsministerens tale ret kedelig og uinteressant.

Alt tyder dog på, at det har været en rigtig god åbningstale, idet oppositionen, traditionen tro, altid nedgør åbningstalen, som en tale helt uden indhold, men denne gang har man tilsyneladende ikke andet end at tale om, at talen kun indeholdt en beskrivelse af, hvordan vi borgere for eftertiden skal håndtere affaldet i forbindelse med kartoffelskræl. For eftertiden vil det jo ikke være det helt store spørgsmål, for nutidens unge spiser ikke så tit kartofler, men derimod pasta og den slags. Her er det jo begrænset, hvor meget brændbart affald der bliver.

Men tilbage til arbejdstøjet, så gav folketingsmedlemmerne udtryk for, at nu skulle de i arbejdstøjet. For manges vedkommende er det måske første gang, at de skal i rigtig arbejdstøj, så det kan da blive ret spændende at se, hvordan de møder op i folketinget. Ingen tvivl om, at de skal være meget opmærksomme på, at de ikke her vil blive brugt i forbindelse med markedsføring for de forskellige tøjmærker.

Flere saunaklubmedlemmer gav udtryk for, at de havde noget gammelt arbejdstøj liggende. For nogles vedkommende var det ret slidt, mens andre havde arbejdstøj, der ikke gav præg af den helt store slitage.

 

 

 

mindeplade i Aalborg for hobroenser

 

gadebillede fra Aalborg

Uge 40: torsdag den 3. oktober 2013

Emne: tilsyn/kontrol

 

Saunaklubben har i et par uger været uden præsident, idet han har gennemgået en operation i ryggen, hvilket har medført, at han ikke har kunnet være i såvel sauna som svømmebassin. I same tidsrum har klubben også været uden såvel vicepræsident som kontrollør, hvilket i sagens natur har medført en vis løssluppenhed, der måske til tider har tangeret overskridende grænser.

Således var det også i dag, hvor diskussionen og løssluppenheden havde været på de store højder, men pludselig gik døren op til saunaen. Løssluppenheden forstummede brat, idet personen, der trådte ind var iført vintertøj bestående af halstørklæde, tyk vinterjakke og bukser, der vist var designet til siriuspatruljen. Nu kunne man så forvente, at personen også havde været iført vinterstøvler, men her var det, at man kunne begynde at ane, at personen var stedkendt, idet han kom ind med bare tæer. Da han fik vinterhuen af, kunne vi genkende vores præsident.

Han blev da hilst velkommen med så nogenlunde venskabelige hilsner, men det virkede, som han totalt overhørte dette, da han straks, i en noget barsk tonefald, henvendte sig til alle, idet han proklamerede, at han var på inspektion i forbindelse med, om der i saunaen skulle være gratister. Der var ingen, der meldte sig frivillig til at skulle være i denne gruppe. Præsidenten havde måske regnet med, at et par stykker havde meldt sig, men da dette ikke var tilfældet oplyste han, at han ville gå til hovedkontoret for at få udleveret en medlemsliste, og hvis det viste sig, at der i saunaen nu opholdt sig personer, der ikke var på listen, ja, så ville dette få katastrofale følger.

Man kunne tydeligt se på præsidenten, at han havde brugt stor energi for at få afleveret denne svada, idet sveden perlede frem på det lille stykke af ansigtet, der ikke var tøjbelagt. Han fik dog fremstammet, at han ville vende tilbage, når han havde fået listen udleveret.

Et saunaklubmedlem fik dog sagt til ham, at han skulle passe på sit helbred, og hvis han indfandt sig igen, ville det nok være på sin plads, om han huskede vinterstøvlerne.

Det skal dog anføres, at samtlige medlemmer glædede sig over, at operationen var forløbet godt, og alle glædede sig til, at han igen kunne deltage i de ugentlige svømmetimer.

 

 

 

Også fra Aalborgtur den 17. september 2013

Uge 39: torsdag den 26. september 2013

Emne: plads

 

Det er nu engang vedtaget, at på øverste bænk i saunaen, ja, da skal der være plads til 9 personer. I dag var der rimelig trængsel på bænken, men kvoten var dog ikke helt opfyldt, hvorfor et medlem spagfærdigt spurgte, om der var plads til en lille numse mere på bænken. Det skabte lidt forvirring i flokken, for hvor var den lille numse. Medlemmet, der havde spurgt, var dog af den mening, at han netop repræsenterede en af denne kategori, og han entrede øverste bænk, hvor han møjsommeligt pressede sig ned mellem to, der bestemt ikke kunne henføres til den kategori, som medlemmet mente hen selv tilhørte. 

Da han havde fået sig presset så nogenlunde ned, dog med den ene numsehalvdel uden berøring med bænken, udbrød han, hvor er det dejligt, at der altid er plads til en mere. Dette vandt dog ikke helt forståelse blandt bænkens øvrige medlemmer, men der var dog en, der istemte den velkendte sang ”plads til os alle, plads til alle…”

Det affødte en livlig debat, om nutidens unge, der ikke var meget for at rejse sig for de ældre, hvis der for eksempel ikke var siddepladser nok i en bus. De fleste, for ikke at sige alle, i saunaen var fra en årgang, hvor det var ganske naturligt, at man rejste sig for de ældre, hvis,, alt var optaget i bussen.

Man kan selvfølgelig også stille det spørgsmål, hvorfor skal en ung, der dog har løst billet, såvel som den ældre, rejse sig for at give plads til den ældre. Var det dog ikke mere rimeligt, at de ældre rejste på tidspunkter, hvor der var rigelig plads i såvel tog som busser. Ja, der måske ligefrem ældre, der planlægger at rejse på de mest belastende tidspunkter, idet dette jo således giver anledning til, at man har noget at brokke sig over.

Dette kunne jo også overføres til vort medlem i saunaen, der jo bare kunne have mødt lidt tidligere, så havde der været rigelig med plads på den øverste bænk, og det havde således ikke været nødvendigt for ham at presse sig ned.

 

 

Fotos fra tur til Aalborg den 17. september 2013

Jomfru Ane Gade

 

Utzon museet

Uge 38: torsdag den 19. september 2013

Emne: kostplan

 

Med jævne mellemrum udsendes fra landets styre planer, hvor man henviser til, at befolkningen er kommet ud i nogle kostvaner, der kun kan skabe et usundt legeme. Nu er der igen udsendt en sådan plan, men hvad nyt er der i grunden i den. Den henviser stadig til, at befolkningen lever meget usundt, idet den største form for mad indtagelse er mad, der indeholder alt for meget fedt, ligesom saltindholdet også er alt for højt. Som sædvanlig henviser man til, at befolkningen hellere skulle kaste sig over frugtplantager og tømme fjorden for de få fisk, der er tilbage. I denne tid, hvor de danske frugter er en nydelse, er det da en ganske god ide at indtage disse frugter i rigelig mængder. Nu kan der måske godt en gang imellem sættes spørgsmålstegn ved, om det er så sundt, som beskrevet, når man tænker på, hvor meget disse frugter er sprøjtet, for at få et smukt udseende. 

Disse ændringer i danskernes kostvaner, blev da også taget op i saunaen til debat. Det fremgik da også ganske tydeligt, at de fleste bestemt ikke havde noget imod at spise frugt, med måde, og der var da også enighed om, at frugt fra økologiske frugtplantager var at foretrække, idet man vel kunne forvente, at disse frugter ikke havde været udsat for sprøjtemidler. Enkelte var dog lidt tvivlende, idet de fra egen produktion af æbler havde draget den erfaring, at frugt, der bare frit fik lov at udvikle sig, ikke havde den pæneste udseende, ligesom de mange gange var næsten uspiselig på grund af orm og andet utøj.

Derimod gik de fleste ind for at spise mere fisk, og en enkelt udbredte sig da også med, at han for et par dage siden havde været med til en bedre frokost, hvor fisk havde været repræsenteret i mange former. Han havde således nydt en god fiskefilet godt stegt i friture og med rigelig remoulade. Ligeledes havde der været torsk, laks og ørreder i en vel tilberedt mayonnaise blanding, jo, han gik skam ind for mere fisk på bordet.

Al den snak om mad, hvor frugt og fisk ligesom kom lidt i baggrunden, fik medlemmerne til at tænke på en høstfest, hvor et udvalg skulle se på, hvordan man kunne får arrangeret en frokost, hvor der bestemt ikke skulle savnes noget, hvorvidt det skulle være en frokost, der levede op til de nye krav, ja, det vil kun tiden vise.

 

 

Så er der fanget en hummer

der bages snobrød

Uge 37: torsdag den 12. september 2013

Emne: fravær

 

I dag var der halvrund fødselsdag i saunaen, og det gav selvfølgelig anledning til en vis festivitas, men pludselig var der et medlem, der bemærkede, at præsidenten ikke var til stede. Her var det så, at der opstod en diskussion, hvorvidt det det kunne tillades, at en så fremtrædende person som præsidenten kunne undlade at møde op, når en så vigtig begivenhed som en halvrund fødselsdag skulle fejres.

Vicepræsidenten, der har et nært familiebånd til præsidenten, forsøgte da også på bedste vis at undskylde for præsidentens fravær. Hvorvidt denne undskyldende forklaring vandt gehør blandt medlemmerne, kan der nok stilles spørgsmål ved, idet fraværet tilsyneladende kun skyldtes, at præsidenten pludselig havde fået lyst til et lille besøg i Polen. Vicepræsidenten var dog ikke helt klar over formålet med besøget i Polen. Hvorvidt der var tale om en direkte fornøjelsestur, eller der var tale om en slags studietur, kunne han ikke give en tilfredsstillende forklaring på.

Her må vi som medlemmer nok komme med en lille irettesættelse til vicepræsidenten, idet vi må kunne forlange, at han er velorienteret om præsidentens gøren og laden. Det er da ikke helt uden betydning for medlemmerne at vide, om præsidenten er på en fornøjelsestur eller han er rejst til udlandet, men hvorfor så Polen, for et nærmere studie af saunaer. En studietur i så henseende havde vel været en tur til Finland.

Det gav anledning til diskussion om fravær i almindelighed, da man jo tit var udsat for, at når der var arrangeret et eller andet, ja, så kunne man godt nogle gange få den opfattelse, at det drejede sig om at finde en undskyldning om fravær. Omvendt må vi vel også se det positive i fraværsmeldinger, for det er vel fordi man er optaget til anden side, og det kan da være et sundhedstegn.

Nu venter medlemmer så i spænding på præsidentens udredning om studieturen til Polen. Han kommer formentlig tilbage med nye og spændende tiltag.

 

 

 

 

Fotos  optaget fra mit sommerhus en sommerdag i juli måned i år - udsigt over Limfjorden

 

 

Uge 36: torsdag den 5. september 2013

Emne: sensommer

 

Er der noget, der tales meget om, så er det vejret. Selv når man møder mennesker, der her været på en længere ferie, en ferie, hvor man har satset på store og skønne naturoplevelser, eller en tur, hvor man har haft det kulturelle i højsædet, så kommer samtalen ret hurtigt ind på, hvordan vejret havde været. Det er da selvfølgelig også ganske naturligt, for en god ferie er da også noget afhængig af, hvordan vejret har været.

Når man så selv har gået her hjemme i gode gamle Danmark, ja, så er det ganske godt, hvis man til fortælleren af den pragtfulde ferie med mange skønne og rige naturoplevelser, eller store kulturelle oplevelser, der dog har været lidt præget af dårligt vejer i form af regn og blæst, så kan bryde ind og give en fyldestgørende beretning om, hvor fint vejret her været her, og at man til tider næsten havde ønsket sig en regnvejrsdag.

Så samtalen i saunaen kom da også i dag ind på den af vejrprofeterne lovede gode sensommer, som skulle indfinde sig her fra i morgen. Det var faktisk selve ordet, sensommer, der kom til at skabe en livlig diskussion, idet ordet bliver brugt i mange sammenhænge. Man kan således godt finde en tekst, hvor man beskriver sensommeren på en meget romantisk måde ” i sensommeren drog vi på bærtur, og kom hjem med fulde spande, blå om munden” – eller ”Ruth og Niels elskede hinanden, som kun mennesker i deres sensommer kan elske – forstandigt og klogt.

Hvorom alting er, ja, så må vi nok se i øjnene, at sensommer, eller eftersommer, er den sidste del af sommeren, der danner overgang til efteråret. Eftersommeren er også beskrevet på denne måde ”efteråret var begyndt, men det var en meget klar dag, hvor eftersommeren sendte sine sidste krampetrækninger af sol og varme ned over mosen”

Der var flere saunaklubmedlemmer, der mindedes ungdomstiden, hvor sensommeren havde givet mange gode minder. Et medlem mindedes en sensommer forelskelse, hvor han på en eller anden uforklarlig måde havde haft en skøn sensommer med landsbyens smukkeste pige. Et andet medlem, der var opvokset på en ejendom i nærheden af Århus, mindedes sensommeren på den måde, at de på ejendommen havde fået besøg af 2 smukke kvinder fra Århus. Det havde været en skøn tid, og disse 2 kvinder havde haft stor andel i, at sæden var kommet vel i hus.

Nu er det bare med at nyde disse dejlige sensommer dage, hvor en god stol – og en god bog – på terrassen, vil være at foretrække, frem for havearbejde og andet af lignende karat.

 

 

 

 

 

Erik Kjærs fotosamling - tur til Andalusien juli 2013

 

Uge 35: Torsdag den 29. august 2013

Emne: sæd

 

For at imødegå alle eventuelle misforståelser med dagens emne, så skal det da straks slås fast, at saunadiskussionen i dag, ret naturligt, når man tager årstiden i betragtning, kom ind på, at med den gode sommer, som vi har haft, har landmændene haft gode chancer for at få bragt kornet, sæden, godt i hus.

Selv om diskussionen var på et ret højt plan, idet en del af medlemmerne har haft en fortid ved landbruget, hvilket i sig selv giver et ret godt kendskab til korn og sæd, var der da et par stykker, der da godt nok ikke har haft en fortid ved landbruget, der kom med flere vittigheder, der ikke egner sig til gengivelse her, men det skal da anføres, at det var vittigheder, der relaterede sig til nævnte afgrøde fra landbruget.

Debatten gav selvfølgelig også anledning til en debat om, hvorvidt økologisk landbrug skulle foretrækkes frem for den kendte udbytterige måde at drive landbrug på, nemlig ved at tilføre jorden rigeligt med gylle og andre former for tilsætningsstoffer for derved at frembringe en øget produktion.

Et spagt medlem, hvis eneste kendskab til landbrug er, at han et par år har forsøgt sig med dyrkning af økologiske gulerødder, hvilket absolut ikke fik et heldigt resultat, fremkom med et forslag om, at samtlige landmænd skulle pålægges at bruge økologisk sædekorn. Alene dette forslag viser, at han slet ikke har føling med, hvordan økonomisk landbrug skal drives i dag. Han er tilsyneladende slet ikke klar over, at for at få den størst mulige udbytte af jorden, skal denne tilføres gylle og andre former for tilsætningsstoffer uden hensyn til, hvorvidt disse stoffer giver forurening eller ej.

Flere kom med forslag om, at når nu sæden var i hus, så skulle vi også fejre dette i klubben, idet det var til gavn for hele landet, at sæden var kommet godt ind, hvilket skulle give anledning til at afholde en høstfest. Dette var der ret stor enighed om, og det vil senere fremgå, hvornår denne fest vil blive afholdt.

 

 

 

 

 

foto's fra Erik Kjærs fotosamling - Korsika maj 2013

 

 

 

 

Uge 24: torsdag den 22. august 2013

Emne: start

 

Når noget skal sættes i gang, er det som regel forbundet med et ret stort forarbejde, idet en god start mange gange er den ret sikre vej til noget godt. Det er sådan set ret underordnet, hvad det er, man skal i gang med, så er starten meget afgørende.

Således er det også, når saunaklubben skal begynde på en ny sæson. Nu har der været nogle måneder, hvor kroppen har nydt den dejlige sommer, som vi har haft. For nogles vedkommende har man måske helt glemt, at så snart skolernes ferie er slut, ja, så er det også slut med bare at finde den bedste stol frem og finde et skyggefuldt sted i haven, hvor man så bare kan nyde solens dejlige varme og mærke, hvordan kroppen ganske hurtigt kan indrette sig til denne form for velbefindende.

Nej, nu er det igen, at kroppen må tilvænne sig en anden form for behagelighed. Nu må du se frem til hver torsdag at skulle stå op med den dejlige fornemmelse at skulle klargøre dig til dagens udfordring i svømmebassinet.

Den gode tilrettelægger har forudset det, idet forarbejdet i sommerens løb har været i orden. Det er selvfølgeligt fra individ til individ forskelligt, hvordan dette forarbejde er tilrettelagt. Nogle har måske investeret i løbesko og et par korte bukser, hvorefter de et par gange i sommerens løb har kastet sig ud i et hæsblæsende tempo i en nærliggende skov. Dette har måske resulteret i en mindre rygskade eller benskade, som måske kunne have været undgået, hvis bare tilrettelæggelsen havde været i orden. Andre har måske holdt den fysiske tilstand i orden ved en rejse sydpå, hvor de ved en swimming-pool, i dagens løb har fået indtil flere gåture fra den behagelige liggestol til baren.

Det er sådan set ret underordnet, hvordan man i sommerens løb har tilrettelagt de fysiske udfoldelser for den kommende sæson. Det vigtigste er, at man møder op så godt som hver torsdag. Det kan da heller ikke udelukkes, at der er medlemmer, der går ind i den nye sæson med det klare mål, at den ugentlige svømmetur – set over hele sæsonen – skal sættes op fra 100 til 150 meter. Kan det klares, så er det fordi man seriøst har haft sin forberedelse i orden.

Så – vel mødt til en ny sæson

  

 

 

 

 

Et par billeder fra hundertwasserhaus i Wien

 

Uge 26: torsdag den 27. juni 2013

Emne: afslutning

 

Det lyder så voldsomt, når man bruger ordet afslutning, og det kan da heller ikke helt forties, at der er tidspunkter i livet, hvor der er tale om en afslutning, men afslutning for saunaklubben, som det var i dag, var såmænd kun en afslutning på denne sæsons svømmedage.

Et medlem fejrede på behørig vis sin fødselsdag, der ganske vist først er i morgen, men da nu det var sidste svømmedag i denne sæson, ja, så var det vel ganske naturligt at fejre dagen med ham i dag. Det skal dog ikke afholde os fra at fejre dagen endnu engang med ham, når vi er startet på den nye sæson.

Snakken i saunaen i dag gik da også en hel del på at genopleve de mange muntre timer, som vi i årets løb han haft i saunaen. Et medlem, der tidligere havde givet udtryk for, at en kombination af saunaophold og svømning havde haft den heldige indflydelse på ham, at hans syn var blevet noget forbedret, blev dog lidt betænkelig, idet et andet medlem berettede om en hændelse, eller måske nærmere et betagende syn, i svømmebassinet i dag, og dette havde vort medlem overhovedet ikke bemærket. Det kunne godt tyde på, at synet stadig er lidt mangelfuldt eller også kan der være tale om et lille brist i koncentrationsevnen. Det sidste er nu nok tvivlsomt, idet vort medlem under normale forhold absolut giver udtryk for, at han er ret godt orienteret om, hvad der foregår omkring ham.

I denne tid er der jo mange morsomme indslag i forbindelse med, at man har afsluttet et eller andet. Det er ganske almindeligt, at man ser studenter kører rundt i byen i hestevogn eller anden form for køretøj. Et medlem var da også inde på, om vi ikke i saunaklubben kunne tage en sådan tradition op. Vi kunne sagtens låne et par heste og en vogn hos en landmand, og da mange af medlemmerne har en fortid ved landbruget, var selve kørslen ikke et problem. Vi kunne så køre rundt i byen iført badebukser syngende gamle viser, der egner sig bedst til at blive gengivet udendørs. For at helhedsbilledet kunne tage sig bedre ud, var der måske mulighed for at låne et par piger fra kvindeafdelingen.

Andre, der kører rundt i byen, har jo ydet en eller anden præstation, og der må vi vel retfærdigvis sige, at den præstation vi har ydet, næppe giver anledning til den helt store opmærksomhed. Dog er der da enkelte medlemmer, der på gode dage har svømmet indtil flere hundrede meter, hvilket i sig selv da er noget af en præstation.

Nu er det så slut for denne sæson, men vi vender tilbage efter sommerferien, og vi havde den glæde i dag at kunne byde velkommen til vores vicepræsident, der et stykke tid ikke har kunnet være med på grund af sygdom.

Alle ønskes en god sommer.

 

 

Foto's fra Wien optaget juni 2013

 

statue af komponisten Mozart

 

fra rosenhaven ved Schøenbrunn

Uge 25: torsdag den 20. juni 2013

Emne: varme

 

En dag hvor eksperterne har lovet, at temperaturen godt kan komme op i nærheden af de 30 grader, er det vel også ganske naturligt, at netop varme bliver til et diskussions emne i en sauna. For hovedformålet med at opholde sig i en sauna, er jo da netop, at man mærker, at kroppen bliver tilført en varme, der får sveden frem. Et meget brugt udtryk er, at man får den dovne sved frem. I grunden et mærkeligt udtryk, for hvad er i grunden doven sved. Når man ser sig rundt i saunaen, hvor en flok mænd, der for længst har passeret ungdomsalderen, er der absolut intet, der tyder på, at disse mænd går rundt med doven sved. Nej, tværtimod udstråler disse mænd en vitalitet, der vanskeligt kan forbindes med, at kroppen har en opladning af doven sved.

Ret skal være ret, for selvfølgelig er der da også blandt saunaklubbens medlemmer personer, hvor anatomiens tildeling af muskler og fedtvæv ikke er ligeligt fordelt, hvilket selvfølgelig afstedkomme, at kroppen naturligt afgiver en større mængde sved, end personer, der nærmest betegnes som et muskelbundt. Det skal da også retfærdigvis anføres, at disse personer endnu ikke i større tal har indfundet sig i saunaen.

Alene det, at man indfinder sig i saunaen, selv om der er varslet høje temperaturer udenfor, er da et udtryk for, at man er meget bevidst om, hvad kroppen har godt af. Denne handling, at man går i sauna, selv om der er høje temperaturer udenfor, viser, at man har fundet en god, og vel også behagelig måde at pleje sin krop på. Her er det, at man let kunne fristes til at kaste sig over unødige ting som havearbejde og lignende, hvilket jo i sig selv også giver en svedafgivelse, men det må da indrømmes, at når man kan opnå samme resultat ved at gå i sauna, ja, så ville det da nærmest være tåbeligt at udsætte kroppen for risikoen ved rygskader og lignende.

Når man taler om varme, ja, så er der vel også et begreb der hedder den indre menneskelige varme. Det er en varme, man ikke sådan kan se, men det er en varme, som man tydeligt kan mærke. Hvor er det dejligt at møde mennesker, der udstråler denne menneskelige varme.

 

 

 

 

 

 

 

fra Erik Kjærs fotosamling fra tur til Korsika i maj 2013

 

Uge 23. torsdag den 6 .juni 2013

Emne: lægekonflikt

 

Ikke fordi medlemmerne i saunaen udviste særlige tegn på, at et snarligt besøg hos lægen var nært forestående, men vel nærmest fordi det i øjeblikket er et meget varmt emne i samtlige medier, kom samtalen naturligt ind på, hvorvidt det snarligt ville komme på tale, at såfremt man havde brug for lægebesøg, skulle man selv udrede det beløb, som lægen forlanger i forbindelse med besøget.

Her udviklede samtalen og debatten sig til, at flere af medlemmerne i forbindelse med lægebesøg, under opholdet i venteværelset havde haft flere oplevelser, der nok kunne bidrage til opfattelsen af, hvorvidt det nu også for andre i venteværelset havde været nødvendigt med et lægebesøg. Det er klart, at en sådan debat naturligvis ikke helt kan tillægges det faktiske forhold, idet det jo vanskeligt kan ses på mennesker, hvorvidt de er belastet med en sygdom eller ej.

Et medlem kunne således berette om, at han, under ophold i venteværelset, tilfældigt var kommet til at snakke med en person, der ret jævnligt, for ikke at sige tit, opholdt sig i lægernes venteværelse, idet hans besøg hos lægen var mindst en gang om ugen. Ja, han gav næsten udtryk for, at hans ophold i venteværelset kunne sammenlignes med andres ophold i bibliotekets avisstue. Vort medlem spurgte ind til sygdommen, men det var meget vanskeligt at få en forklaring på, hvad der egentligt var i vejen. Dette problem havde lægen tilsyneladende også, idet de mange besøg tilsyneladende ikke kunne afsluttes med en fast diagnose. Den pågældende person havde også en opfattelse af, at samfundet som helhed ikke levede op til de forventninger, som han mente sig berettiget til.

Samtalen kom efter denne udredning ind på, at det da ikke var utænkeligt, at hvis lægekonflikten blev til noget, og det blev sådan, at der skulle betales for hvert lægebesøg, ja, så kunne det da godt tænkes, at der ikke var så mange i lægernes venteværelser.

Dette kunne der selvfølgelig siges både for og imod, idet det positive kunne være, at absolut ikke nødvendige lægebesøg kunne undgås, men det negative kunne da også være, at personer, der virkelig havde brug for lægebesøg, måske ville holde sig tilbage i forbindelse med egenbetalingen.

Derfor, sørg for at overholde din ugentlige svømning og saunaophold, idet motion og god fysik ganske givet kan være årsag til, at helbredet er i orden.

 

 

 

 

jernbanespor - uden og med tog

 

Uge 22: Torsdag den 30. maj 2013

Emne: renselsesproces

 

Den forestående sommerferie gav anledning til, at et medlem gav udtryk for, at nu var det om at nyde og benytte saunaen i rig mål, idet der jo ville blive et stykke tid, hvor den ugentlige saunatur  for de flestes vedkommende ikke ville kunne finde sted. Derfor benyttede han udtrykket, renselse, idet han mente, at det var et dækkende udtryk for hele det forløb, der finder sted, når kroppen bliver renset for små urenheder, hvilket jo sker ved et ophold i en ophedet sauna med optimal temperatur.

Efterhånden som debatten skred frem, var der flere medlemmer, der var fremme med, at det ikke kun var en synlig renselse et saunaophold kunne udrette. Der kunne måske også være tale om en indre renselse. Det var her, at debatten nok efterhånden var kommet på et noget for højt plan, for det med den indre renselse stod nogle ret uforstående overfor. Det var også her, at diskussionen fik et lidt religiøs præg, da et medlem udtale, at han absolut ikke kunne mærke nogen form for indre renselse, men det kunne måske tillægges, at han ikke var katolik. Debatten om den indre renselse forstummede da også, da det sikkert har været på et lidt for højt plan.

Diskussionen kom igen ned på et almindeligt leje, da et medlem kunne oplyse, at der på en eller anden måde var sket lidt med hans syn, der pludselig i dag var blevet bedre, hvilket måske kunne tillægges den renselse i saunaen, han havde været igennem, inden han gik i svømmehallen.

De nærmere omstændigheder ved det bedre syn forklarede han således. Han havde som vanligt med små skridt vandret ind i svømmehallen, hvor han forsigtigt var gået i vandet ad den ny anlagte trappe. Efter et kort øjeblik i vandet havde han pludselig fået øje på noget, som han ikke tidligere havde bemærket. Det hans syn nu indfangede var 2 nye, ret unge kvinder, der svømmede rundt langs svømmebassinets østside. Da vort medlem var gået i vandet i vestsiden, og der således havde været indtil flere meters afstand til de svømmende piger, blev han klar over, at hans syn var forandret, idet han ikke tidligere havde bemærket svømmende kvinder fra den afstand.

Vort medlem havde været så betaget af det nye syn, som han havde fået, at han under resten af opholdet i bassinet ikke fik tid til svømning, idet han ikke kunne blive træt af det forbedrede syn. Det skal da også lige tilføjes, at det ikke kun var i bassinet, at vort medlem havde fået forbedret sit syn, idet han, helt tilfældigt, kom til at gå bag de 2 nye piger, da de forlod svømmehallen, og han kunne berette, at han også her havde fået forbedret sit syn.

Der er således grund til stadig at dyrke saunaen, idet denne form for renselsesproces har fremmende virkning på mange ting.

 

 

 

Odins Alter - Trinnerup

Gravsten ved Øls kirke - eneste af den slags i landet

Uge 21: torsdag den 23. maj 2013

Emne: grænse

 

Når man hører ordet grænse, ja, så tænker man straks på, at et eller andet har foregået, når man krydser stedet mellem 2 lande, man passerer grænsen. Det var faktisk også i den forbindelse, at diskussionen om ordet grænse kom til debat, idet et medlem for få dage siden havde passeret grænsen mellem Tyskland og Danmark, og i den forbindelse havde der næsten ikke været grænse for, hvor meget han havde fået tanket op med forskellige varer. Det skal dog her straks indføjes, at der for største parten af det indkøbte havde der været tale om varer, der egner sig til indtagelse en varm dag, hvor sveden perler i ansigtet, og stort set over alt på kroppen, grundet for hårdt arbejde.

Uden det kom til direkte tilkendegivelse, var der måske blandt medlemmerne en vis form for misundelse, idet der jo ganske naturligt indfandt sig en vis trang til indtagelse af væske, efterhånden som temperaturen var stigende i saunaen. Vort medlem, der havde været udenlands for at indkøbe de nævnte varer, var vel nok noget grænseoverskridende i forbindelse med sin udredning af de forskellige ting. Hans ansigtsudtryk viste tydeligt, at det var ham en stor fornøjelse at se, hvordan de øvrige medlemmer nærmest gispede af tørst, efterhånden som han detaljeret beskrev, hvordan de forskellige sorter af væske kunne tilfredsstille selv den mest tørstende.

Der må trods alt også være grænse for, hvor langt man skal gå, når man i en sauna begynder på en udredning af indtagelse af forskellige velsmagende væsker, vel vidende, at tilhørerne i denne situation er afskåret fra direkte at kunne smage på herlighederne.

Klubbens præsident var forhindret i at deltage i dagens saunadebat, men det vil nok være på sin plads, om han henvender sig til vores grænsehandlende medlem for at belære ham om, at han må huske at sætte grænser, hvis han ved en senere lejlighed vil berette om lignende. Der er dog ikke noget der tyder på, at vort medlem skal til grænsen foreløbig, idet det af beretningen tydeligt fremgik, at han tilsyneladende ikke havde sat grænse for, hvor meget han af de forskellige varer kunne tage med hjem. Noget tyder på, at han er heldig med sommeren, da bilen næppe kan være i garagen

 

 

 

forårslandskab

 

forårslegesyg

Uge 20: torsdag den 16. maj 2013

Emne: madbestilling

 

Misforståelser kan let få helt uoverskuelige følger. Dette førte til, at et medlem, uden at nævne navne, kan det da oplyses, at medlemmet er en ret kendt person, der ved sidste generalforsamling fik genvalg til en ret fremtrædende post i saunaklubben, kom i den uheldige situation, at han i forbindelse med opringning til et ret kendt madsted her i byen, på en eller anden måde fik trykket et forkert nummer ind på mobilen. Dette må i sig selv også betegnes som ret uforstående, idet den pågældende person ikke skulle komme i den situation at trykke et forkert nummer ind, da han ret jævnligt benytter opringningen til det kendte madsted.

Efter det oplyste skulle telefonsamtalen være foregået på nogenlunde denne måde:

Vort medlem: ”Goddag, det er mig” Alene her synes samtalens begyndelse at virke lidt for overfladisk, men dog med den overbevisning, at man føler sig meget kendt på stedet. Modtageren af denne hilsen var dog, stadig efter det til redaktionen oplyste, tilsyneladende noget forvirret, idet vedkommende svarede tilbage ”Ja, det er også mig”. Denne indledende samtale kan måske nok for nogle virke, som om samtalen vil udvikle sig til noget på et ret højt plan. Det er klart, at vort medlem efter denne indledning også virkede noget forvirret, idet han nu i den anden ende af røret havde en person, der tilsyneladende var i stand til at føre en samtale på samme høje niveau.

Efter en lille pause udviklede samtalen sig igen til at befinde sig på et ret højt plan, da vort medlem, vel nærmest for at pausen ikke skulle blive for pinlig, igen påbegyndte samtalen med følgende ordlyd ”ja, vi kommer så 3 denne gang”. Det var ganske tydeligt, at dette forvirrede modtageren ganske meget, idet der igen blev pause og vort medlem fortsatte derfor igen samtalen på følgende måde ”ja, der er vel plads til os alle”. Efter dette var det tydeligt, at modtageren forsøgte at få samtalen ind på et mere professionelt plan, idet hun, for det var en kvinde, begyndte at udspørge vort medlem, om nu alle 3 var visiteret til at komme samtidig. Vort medlem kunne hertil oplyse, at der normalt ikke var problemer, når de havde lyst til at indfinde sig. Igen pause, hvorefter kvinden begynder at blive lidt tvivlende, idet hun nu gav udtryk for, at det hørte til sjældenhederne, at der indfandt sig tre personer samtidig.

Her var det så, at vort medlem begyndte at ane uråd, hvorefter han mere direkte førte samtalen hen på, om det vel var det rigtige sted, han have fået forbindelse med. Kvinden, der nu efterhånden var blevet noget utålmodig, oplyste da også noget irriteret, at selvfølgelig var det da det rigtige sted, for det var ikke første gang, at hun i telefonen havde mødt personer, der udtrykte sig noget lignende vort medlem.

Vort medlem spurgte nu spagt, hvem han havde forbindelse med, og da han fik at vide, at han havde forbindelse med Alderdomshjemmet, afbrød han ganske stille samtalen.

 

 

 

 

et par eksempler på muligheder for en god hvilestilling

Uge 18: torsdag den 2. maj 2013  

Emne: hvile

 

Hvorfor diskussionen om korrekt hvile kom til debat, er der ikke en gyldig forklaring på. Ved et hurtigt kig på saunaklubbens medlemmer, mens de ret afslappet havde indtaget de vante pladser, tydede da intet på, at der var de store problemer med at indtage en ret afslappet hvilestilling. Det var måske heller ikke så meget hvilestillingen i saunaen, der kunne være problemer med, nej, det var nok mere, når man befandt sig i de hjemlige omgivelser, at der kunne være visse vanskeligheder i at få øvrige familiemedlemmers forståelse for, hvor vigtigt det var at kunne få ro til den rigtige hvilestilling.

Der var indtil flere gode tilbud på den korrekte hvilestilling, men her kom det ret tydeligt frem, at forståelsen fra andre måske var vigtigere end selve den måde, man nu følte var det bedste for ens krop. Her kunne små bemærkninger godt være ret afgørende for, om man nu også fik det optimale udbytte af den påbegyndte hvile. En så lille bemærkning som ” nå sidder du nu her i stolen igen” kunne godt være ødelæggende for virkningen. I sådan en situation ville det være klogt helt at overhøre en sådan bemærkning, idet man kunne henvise til tidligere bemærkninger som ”hører du overhovedet efter”

I tidens løb har der været foretaget store videnskabelige undersøgelser om selve begrebet hvile. Et medlem kunne således oplyse, at han havde erfaret at hvile kunne deles op i 4 grupper, en social, en mental, en fysisk og en spirituel tilstand. Den sociale hvile går ud på, at man sagtens kan hvile, når man er sammen med andre mennesker, for alene det at snakke med andre, kan i sig selv være en hvile (det skal dog lige tilføjes, at denne undersøgelse har ikke fundet sted i saunaen). Den mentale hvile, kan man selv foretage ved at starte med at kigge lige ud, rul så dine øjne, så du kigger lige op i loftet. Luk derefter langsomt dine øjne, mens du har blikket rettet mod loftet. Tag en dyb indånding og tæl til fire og pust ud.. Du skulle nu gerne mærke, at du bliver afslappet fra din nakke og ned i kroppen. Forestil dig noget behageligt for eksempel at du befinder dig på en strand. Til sidst tag en dyb indånding og åbn øjnene igen. Hvad den fysiske og spirituelle del gik ud på, havde medlemmet glemt.

Ingen tvivl om, at alle nu er godt udrustet til at indtage de korrekte og mest behagelige hvilestillinger, når nu sommeren sætter ind, og de gode hvilestole anbringes et dejligt sted i haven.

 

 

 

det ser vi frem til

 

man skal tænke på næste vinter

Uge 16: torsdag den 18. april 2013

Emne: endelig

 

Man tænker ikke så meget over det, men i daglig tale bruges tit ordet, endelig, idet ordet i mange tilfælde vel må betragtes som en form for afslutning på noget. Det blev også brugt i saunaen i dag, og vi har de største forhåbninger til, at det netop i den forbindelse, som det blev brugt i dag, er meget dækkende, for det blev brugt i forbindelse med, at et medlem meget begejstret udbrød, at nu var vinteren endelig overstået. Hvorvidt vedkommende er i besiddelse af den metrologiske baggrund for at kunne udtale sig så kategorisk, ja, det blev der ikke sat spørgsmålstegn ved.

Efter denne udtalelse kom der mange udredninger om vejrsituationen for år tilbage, hvor man havde oplevet vejrmæssige ting, der absolut ikke skulle kunne forekomme, når man nærmede sig afslutningen af april måned. Et medlem kunne således berette, at han da huskede, at han, for mange år tilbage, var blevet gift sidst i april måned. Om selve brylluppet, hvordan forløbet havde været der, og hvordan det senere havde udartet sig, var det noget småt med erindringen, men han huskede tydeligt, at netop vejret denne dag havde været meget vinteragtig, idet, det efter hans noget dramatiske udredning, nærmest havde været et vintervejr, man næsten skulle helt tilbage omkring 1942 for at finde tilsvarende. Et andet medlem kunne til denne beretning tilføje, at det da var godt, at der var tale om et bryllup, for så var de da i det mindste 2 til at holde varmen i sengen. Dette blev ikke kommenteret nærmere, så det blev den endelige afslutning på denne beretning.

Selve ordet endelig kan bruges i mange sammenhænge. Et medlem kunne således berette, at han havde haft en del besværligheder med familiens bil, men det havde været ret vanskeligt at finde frem til selve årsagen til besværlighederne. Men nu var det endelig lykkedes at få skavanken klarlagt, og dette var opnået ved, at et nært familiemedlem, for god ordens skyld skal det nævnes, at der her er tale om en kvinde, havde været fører af bilen i forbindelse med en længere tur. Hun havde kørt på en sådan måde, at der ikke længere skulle en større undersøgelse til, for at finde fejlen. Nu var der så kun tilbage at få bilen på værksted, hvilket selvfølgelig ville være forbundet med en større udgift, men det vigtigste var, at det endelig var lykkedes at finde fejlen.

 

 

 

præsidentens brandtale om sund mad

 

 

Uge 15: torsdag den 11.april 2013

Emne: sund mad

anonym anmelder

 

Der var noget galt i dag. Hjørnet var tomt, men ingen vovede at tage hjørnepladsen i saunaen.

Tavsheden var trykkende. Webmasteren var fraværende.

 Hvad med dagens emne?

Det lettede, da Gunnar kom ind i saunaen med en pose under armen. Da også Vagn havde fødselsdag lettede stemningen og snart gjallede saunamedlemmernes stemmer over den hele svømmehal.

Der var dog stadigt en lidt trykket stemning, og kontrollanten kiggede noget bekymret på de urolige saunaansigter, der var mere rynkede end normalt, altså ansigterne.

Da tog præsidenten ordet og manede alle medlemmerne til sund levevis. Han havde sammen med præsidentfruen overværet et sundhedsforedrag, og det kan nok være at medlemmerne fik læst og påskrevet, at gule ærter med sul, øl og brændevin, det fører til alskens ulykker.

Saunamedlemmerne kiggede bekymrede på hverandre.

Ja, næste generalforsamling ville nok komme til at byde på appelsiner og bananer med lidt æblemost til at slukke tørsten med

 

 

så er der gule ærter

 

præsidenten tager en beskeden portion

Uge 14. torsdag den 4. april 2013

Emne: følere

 

I forbindelse med saunaklubbens årlige generalforsamling, hvor præsidenten afgav en grundig beretning over årets gang i saunaklubben, fremgik klart, at der havde været mange aktiviteter, og det var tydeligt, at der ikke var tale om en klub, hvor medlemmerne bare var på den lade side, for de havde flittigt mødt op til de arrangementer, der havde været. Præsidenten var ikke i tvivl om, at de gode tiltag til deltagelse i de forskellige aktiviteter, meget vel kunne tillægges den for medlemmerne værende gode fysiske form, der igen måtte tillægges de mange timers fysiske anstrengelser i svømmebassinet. Det var præsidentens håb og ønske, at medlemmerne stadig ville udvise god fysisk standard, hvilket selvfølgelig kunne bibeholdes ved fortsat ildhu i svømmebassinet.

Præsidentens beretning blev sat under debat, og det var herunder, at emnet, følere, kom til diskussion, idet et medlem havde erfaret, at der muligvis var nye tiltage på vej, idet han fra så nogenlunde pålidelige kilder havde erfaret, at der muligvis ville blive installeret følere langs bassinets kant, og disse følere ville straks registrere, hvis der ikke var uro i vandet. Medlemmet, der fremkom med denne udtalelse, rettede opmærksomheden ret så direkte mod nogle af klubbens medlemmer, hvilket godt kunne fortolkes, som om han på den måde ville gøre de pågældende medlemmer opmærksom på, at de måske godt kunne være årsag til, at de nævnte følere ikke ville registrere uro i vandet.

Det er klart, at klubben må reagere, såfremt sådanne tiltag blive en realitet her i svømmebassinet, idet det let kan give anledning til, at medlemmerne deles op i a og b grupper, ja, hvem ved, måske er der enkelte, der kan ende i en c gruppe.

Såfremt disse følere bliver etableret, er det måske kun begyndelsen til noget større, og næste tiltag bliver måske, at de enkelte medlemmer får påmonteret en sådan føler, der således registrere personens bevægelser i vandet, og man kan da ikke se bort fra, at der således på en eller anden måde indføres en vis form for brugerbetaling.

Der var ikke modkandidater til præsidentposten, så vores nuværende præsident fortsætter foreløbig for det kommende skoleår.

 

 

 

 

det minder måske lidt om forår

 

 

Uge 13: torsdag den 28. marts 2013

Emne: Påske

 

Som det fremgår af ugens emne, er det påskeugen, vi går ind i, og derfor er der jo ikke torsdags svømning, da det jo er Skærtorsdag. Det skal dog ikke afholde et lille indlæg om netop påske.

Påsken regnes som kristendommens vigtigste højtid, og påsken er i sin oprindelse den jødiske fest pesach, hvor jøderne fejrede deres udfrielse af Egypten.

Påskedag falder altid på første søndag efter fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det vil således sige, at påskedag kan variere fra den 22. marts til den 25. april.

Fastelavn, St. Bededag, Kristi Himmelfart og pinsen retter sig ind efter påsken og falder derfor også på forskelligt fra år til år.

Hvert år har vi store forventninger til, at vejret i påsken er solskin og varme. Umiddelbart efter, at vi har passeret nytår, begynder vi at tale om, at til påske skal vi formentlig mærke naturen fra den venlige side med hensyn til vejret. Der lægges planer, og for dem, der er belemret med en have, er planerne, at nu skal der graves og alt det, der hører med til en haves pleje. For dem, der hellere vil nyde tilværelsen på en campingplads, er vognen vasket og gjort klar, forteltet renset, og alt er i den skønneste orden, og så er det bare med at komme ud på pladsen, hvor sol og varme skal nydes.

Men ak, forventningerne holder som regel ikke, og igen i år er det ikke naturens venlige side vi møder her i påsken. Det bliver vist begrænset, hvor mange, der kan finde en lille plet, hvor man i fred og ro kan nyde tilværelsen.

Nu er det da heldigvis sådan, at det ikke er vejret, der bestemmer, om man får en god påske eller ej. Det var måske en god ide at finde en plads inde ved brændeovnen eller tæt op ad radiatoren, hvor man så i fred og ro, kunne læse den bog, man så tit har set på i reolen.

Alle ønskes en god påske.

Påskeblomst! hvad vil du her

Mel.: Carl Nielsen 1910

Påskeblomst! hvad vil du her?
Bondeblomst fra landsbyhave
uden duft og pragt og skær!
hvem er du velkommen gave?
Hvem mon, tænker du, har lyst
dig at trykke ømt til bryst?
Mener du, en fugl tør vove
sang om dig i Danmarks skove?

 

 

 

lidt snak inden maden kommer på bordet

 

så kom maden

Uge 11. torsdag den 14. marts 2013

Emne: teatertur

 

Da jeg grundet tur til København ikke kan være til stede i saunaen, hvilket jeg selvfølgelig meget stærkt beklager, ligesom jeg jo også går glip af de mange guldkorn, der er ret kendetegnende i forbindelse med ophold det pågældende sted, vil jeg i stedet ganske kort beskrive saunaklubbens tur i Himmerlands Teater, hvor vi så ”Den yderste Nat”.

Vi startede med en let anretning på Cafe K, Havnen, Hobro. Det var måske ikke den helt store portion, men det vi fik, var en god og veltillavet anretning, vist nok noget med unghanebryst. Det var en anretning, der egnede sig godt til såvel rødvin som et glas øl. Vi opholdt os der en god times tid, og at dømme efter snakken, var der vist ikke nogen, der kedede sig. Turen var tilrettelagt sammen med politipensionister, samt nogle få andre teater interesserede.

Klokken godt 19 forlod vi restaurationen, hvorefter vi indfandt os i teatret, hvor forestillingen begyndte kl. 1930. For flere af teatergæsterne var det første gang, de var i teatret, så alene det at se, hvordan den gamle en gros virksomhed (Chr. Hansen) var indrettet til teater, var da også lidt af en oplevelse. Mange syntes, at det var et sjovt tiltag, at den gamle boks, til penge og værdipapirer, var indrettet til garderobe. En afdeling med tidligere brugte kostumer var også et besøg værd.

Så præcis kl 1930 startede forestillingen, og så var der de næste part timer, kun afbrudt af en 20 minutters pause, rigtig god underholdning af de 3 skuespillere, der optrevlede den dramatiske juleaften hos familien Krøyer i Skagen, hvor den svenske komponist Hugo Alfven, der var en rigtig kvindebedårer, var på besøg hos den smukke Marie Krøyer, P.S.Krøyers hustru. Maleren P.S.Krøyer var på det tidspunkt indlagt på sindssygehospital, men han havde uden personalets viden forladt hospitalet, idet han ville til Skagen for at være sammen med hustruen juleaften. Det var forrygende at se det drama, der udspillede sig, se, hvordan Krøyer kørte det unge par rundt i manegen.

Det var en rigtig god teateroplevelse, og flere af deltagerne opfordrede til at komme med et tilsvarende tilbud til næste forestilling, der sikkert bliver en lige så god oplevelse. Det er stykket ”savsmuld ruster aldrig” Det er med de kendte skuespillere Bodil Sangill og ægtefællen Mogens Pedersen. Mogens Pedersen er kendt som en fremragende instruktør. De er for øvrigt forældre til teaterleder Susanne Sangill.

Så det kan da ikke udelukkes, at der senere vil komme noget vedrørende denne forestilling.

 

 

 

udsigt over Vesterfjord, Hobro

 

snart gang i campinglivet

Uge 10: torsdag den 7. marts 2013

Emne: præsidentvalg

 

I denne forårstid er det meget almindeligt, at der i foreninger afholdes generalforsamlinger, og dette er da også ganske tilsvarende for saunaklubben, der om kort tid også skal afholde generalforsamling. Under normale forhold afholdes denne generalforsamling i en meget afslappet form, hvilket formentlig også bliver tilfældet for generalforsamlingen i år. Dog lever vi i en tid, hvor der fra mange sider råbes på forandringer, og det skal da heller ikke forbigås i tavshed, at i saunaen har der indtil flere gange været små antydninger om præsidentvalget.

Alene det, at man for et stykke tid siden ændrede navnet formand til præsident, kunne måske godt tyde på en noget diktatorisk form, hvilket dog endnu ikke er kommet til udtryk, men man skal ikke bare i stilhed se på, hvordan udviklingen kan blive. Man har indtil flere eksempler på, at lande, der har valgt en præsident, ganske langsomt er gået over i diktatoriske metoder, hvilket jo giver sig udslag i, at ganske almindelige mennesker har måttet underkaste sig forhold, som man ganske givet ikke havde regnet med.

Indtil nu har der dog her i saunaen ikke været den store tilslutning til en eventuel udskiftning af nuværende præsident. Her må dog retfærdigvis siges, og igen med henvisning til fjerne lande, hvor familiestridigheder har givet anledning til store udrensninger, at der også her i saunaen har været en lille tendens til, at et nært familiemedlem af nuværende præsident, på en meget diplomatisk måde måske nok har forsøgt at påvirke medlemmerne til at gå ind for en udskiftning på præsidentposten. Han har dog ikke direkte påpeget sig selv som en eventuel afløser, men det kan da ikke udelukkes, at det er med denne baggrund, han har kommet med de små antydninger.

Nu er det jo ikke ualmindeligt, at man i nære familieforhold har en vis form for stridigheder i forbindelse med at være i fokus. Uden at der her skal drages sammenligning mellem kongehuset og saunaklubben, så har de to ting dog noget til fælles, idet også kongehuset har et familiemedlem, der ønsker sig en titel af højere rang end nuværende, men her i saunaen er der jo ikke tale om, at det er et kvindeligt medlem der skubbes lidt til side, da saunaklubben jo kun er for mandlige medlemmer.

Præsidenten bekendtgjorde i dag, at han grundet stor arbejdspres, ikke kunne give møde i saunaen før på generalforsamlingsdagen. Det giver vel nok  anledning til, at vi må være meget opmærksom på, om andre medlemmer, i denne tid præsidenten er fraværende, på listig måde forsøge at profilere sig selv til det kommende valg.

 

 

 

håbets bur

 

de har da været ret flittige de små dyr

 

Uge 9: torsdag den 28. februar 2013

Emne: forårstegn

 

Det var en flok ret ”kåde” drenge, der i dag var mødt op i saunaen. Der gik ikke ret mange minutter, før årsagen til denne kådhed gik op for alle. Det var simpelt hen fordi vejret i dag viste forårstegn. De første bemærkninger der faldt, når en ny kom ind i saunaen var ” har I mærket, at det er ved at blive forår”. Det var selvfølgelig en konstatering, som de fleste havde bidt mærke i, så selve udtalelsen kom ikke som den helt store overraskelse.

. Foråret er nok den årstid, der ventes med størst længsel, og hvis man ser kalendermæssigt på det, ja, så starter foråret ved marts begyndelse, men et astronomisk svar på forårets begyndelse kan være at foråret starter efter forårsjævndøgn den 20. eller 21. marts. Det kan være meget godt med alle de videnskabelige beregninger, men mon ikke de fleste har det sådan, at de føler, at foråret er på vej, når temperaturen er sådan, at man smider lidt af vintertøjet og man får lyst til bare at sidde stille i en stol i solen, hvem ved, måske med en kold øl

Et medlem gav også udtryk for, at det var hans fornemmelse, at jo ældre man blev, jo mere glædede man sig til forårets komme. Hvorfor det var sådan, kunne der selvfølgelig være mange teorier om, men man kunne da ikke udelukke, at man simpelt hen glædede sig over, at man nu igen fik lov til at opleve forårets komme.

Indtil flere havde haft oplevelser med forårets komme, som de mindedes med et særligt udtryk i øjnene. Disse oplevelser var dog for de flestes vedkommende nogle oplevelser, der var forbundet med erobringer af smukke piger, der i velsiddende sommerkjoler, svingede sig lystigt i de mange forårsballer i foreninger af alle arter. Det var i grunden utroligt, hvor mange foreninger, man havde været medlem af. Det fremgik ret tydeligt, at en forening som VU havde været ret foretrukket, men det var dog ikke alle, der havde været medlem på grund af det politiske, men det var en nødvendighed for at kunne deltage i ballet.

Mærkeligt nok var der ikke så mange, der gav udtryk for, at de glædede sig til at komme ud for at arbejde i haven. Det var som om, at det med spade, rive og alle de andre haverekvisitter ikke længere havde den helt store interesse. Der var dog enkelte, der diskuterede de sidste modeller inden for motoriserede hjælpemidler til havens klargøring.

Uanset om du har en have, en altan, terrasse eller noget i den retning, så find dig en plet, hvor du kan nyde tilværelsen. Hvis du synes foråret er nu, så vent ikke, uanset om kalenderen siger det først er forår om nogle uger.

 

 

 

 

 

 

morgensol over Hobro

 

Uge 8: torsdag den 21. februar 2013

Emne: rettigheder

 

Selv om man er kommet op i alderen, og selv om man til dels lever af det, man betegner som overførselsindkomst, ja, her må nok lige præciseres, at overførselsindkomster betegner indkomster, der stammer fra statens kasse, og herunder regnes dagpenge, pension og kontanthjælp, så må der vel stadig være visse ting, man stadig har krav på, og herunder må da vist komme begrebet, rettigheder.

At det i det hele taget kom op som et emne i saunaen, skyldtes udelukkende, at et medlem, der ret forpustet indfandt sig i saunaen, idet han formentlig havde gennemført vel indtil flere hundrede meters svømning, meget stakåndet forklarede, at han umiddelbart forinden havde været udsat for noget, som han betegnede som brud på rettigheder, idet han kort forinden, mens han noget udkørt befandt sig i svømmebassinets ene ende, var blevet kontaktet af en opsynsmand, der havde revset ham, da han var i samtale med andre udkørte medlemmer. Opsynsmanden havde, på en rolig og stilfærdig måde, gjort ham opmærksom på, at det ikke var forenelig med god svømme etik, at indgive sig i samtale med andre, der grundet store anstrengelser var standset op, for at få et lille hvil, inden de igen ville begive sig ud til 25 meters svømning.

Denne udredning af hændelsesforløbet gav selvfølgelig anledning til en større diskussion. Der var blandt medlemmerne rimelig enighed om, at en vis form for social samvær med andre i bassinet, måtte være en rettighed, der under ingen omstændigheder måtte ændres ved. Her kom man også ind på, om en sådan episode overhovedet var en opgave, der henhørte under en opsynsmands arbejdsområde, idet, som et medlem udtrykte det, ville være så stor en opgave for opsynsmanden, at hans egentlige opgave, at påse, at der ikke lå svømmere på bunden, let kunne komme noget i baggrunden, da der, stort set næsten altid var socialt samvær i begge ender af bassinet.

Der var stor enighed om, at alle fortsat måtte værne om de få rettigheder, der endnu var tilbage. Det var muligt et emne af så stor betydning, at det nok måtte tages op på den kommende generalforsamling. Dette var præsidenten indforstået med, og han opfordrede til, at medlemmer, der eventuelt måtte komme ud for lignende, straks at indgive en meddelelse derom.

 

 

 

præsidenten har fået et nyt kæledyr

 

der er stadig plads til ænderne

Uge 6: torsdag den 7. februar 2013

Emne: Kyndelmisse

 

Nu da første måned af det nye år er gået, kom snakken selvfølgelig ind på, hvor dejligt det nu bliver, når vi kan begynde at se de første forårstegn. Derfor kom samtalen da også ind på, hvad der i grunden forstås ved kyndelmisse.

Kyndelmisse – eller Mariæ renselsesdag – er er en gammel kristen helligdag, der falder hvert år den 2. februar. Dagen blev af danskerne kaldt for Kjørmes Knud. Det er dagen, hvor det markeres, at halvdelen af vinteren er gået, og i den katolske kirke fejres dagen stadig med stor lysmesse, hvor de lys, der skal bruges i den kommende år velsignes. At det lige sker denne dag skyldes, at der ved kyndelmisse er gået 40 dage, siden Jesus blev født.

Kyndelmisse dagen har også her i Danmark været en helligdag, men ved helligdagsreformen af 1770 blev kyndelmisse sammen med 10 andre helligdage, blandt andet 3. juledag, 3. påskedag, Sankt Hans Dag, Vor Frue Dag, afskaffet. Selv om det er over 200 år siden dagen har haft officiel status som helligdag, så er der nu en tendens til, at flere og flere kirker markerer dagen med særlige lysgudstjenester, evt forbundet med dåb af kommende konfirmander. Ved kyndelmisse afholdtes Kjørmes-gilde, traditionelt et sammenskudsgilde, hvor der spistes en kraftig suppe, pandekager med øl og brændevin eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse.

Hvorvidt saunaklubbens medlemmer ville holde de mange traditioner og varsler, som er knyttet til kyndelmisse, i hævd, kom ikke helt klart frem. Blandt andet skulle frugttræerne piskes med ris for at sikre en god høst. Flæsk skulle spises for at forhindre hunger, og vejret på denne dag kunne også spå om forårets komme. Et tegn på, at foråret snart ville være på vej, var, at hvis 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden, ja, så ville foråret snart komme. Et medlem antydede spagt, at det måske kunne være vanskeligt at finde 18 kællinger, men man kunne da rette en forsigtig forespørgsel til nabo saunaen.

Hvorvidt saunaklubbens medlemmer skulle forsøge sig med nogle af de gamle traditioner, kom der ikke et helt klart billede af, men der var dog nogle, der var villige til at ofre sig med forsøget, hvor man skulle indtage pandekager med øl og brændevin. Hvis dette forsøg faldt heldigt ud, var det måske en ide, næste år at udvide det til samtlige medlemmer.

 

 

 

 

sne er ikke altid smukt, men fra samme sted udsigt over Vesterfjord

 

Uge 5: torsdag den 31. januar 2013

Emne: borgermøde

 

Foranlediget af et nyligt afholdt møde, hvor borgerne i kommunen bare kunne møde op, hvis de havde ambitioner om at stille op i forbindelse med valg til byrådet, var det et emne, som saunaklubbens medlemmer mente var relevant at drøfte. Det skal dog ikke forstås på den måde, at hvis man bare havde deltaget i dette borgermøde, ja, så var man så godt som sikke på at være en del af det kommende byråd. Nej, efter avisernes udredning af mødet, så var mødet alene tænkt som et møde, hvor gode og veltrænede ”gamle” politikere kunne komme med gode råd til dem, der ønskede at være en del af det kommende råd. Nu kan man jo så godt spørge sig selv, hvad nyt får man så ind i rådet, hvis de nye kommer ind med de råd, som de gamle politikere med velformede vendinger har udbredt sig med. Det var dog også et møde, hvor nuværende folketingsmedlemmer var mødt op, men her må det jo nok også indføjes, at såfremt disse folketingsmedlemmer kommer ind i byrådet, ja, så ville det nu nok også være godt, om de kom ind med inspiration fra ”gamle” byrådsmedlemmer og ikke med inspiration fra selve folketinget, idet det ikke kunne udelukkes at være til skade for vores kommune. Tænk, hvis disse folketingsmedlemmer for eksempel har været i et eller andet udvalg, der har haft tæt samarbejde med D.S.B., hvad kunne dette ikke føre med sig at uheldige investeringer for kommunen.

Ved det kommende byrådsvalg måtte det vel derfor være et krav fra kommunens borgere, at de pågældende folketingsmedlemmer fremkom med en liste over de udvalg, som de i folketinget har været medlem af. På den måde havde borgerne således mulighed for at se, hvad de som politikere har været en del af. Her må det da også retfærdigvis siges, at de teoretisk set godt kunne have været medlem af et udvalg, der har udrettet ting til gavn for samfundet som helhed.

Da ingen af saunaklubbens medlemmer havde været med til omtalte borgermøde, var det jo lidt vanskeligt at få en direkte beretning om mødets forløb. Derfor må denne debat her da heller ikke opfattes som en negativ holdning. Tværtimod var man af den opfattelse, at et sådant møde måtte betragtes som et godt initiativ fra vores nuværende byråd.

Diskussionen kom da også ind på, at det måske nok havde været på sin plads, om et medlem af saunaklubben havde været med til mødet, idet der vel næppe kunne være tvivl om, at et kommende byråd, med en repræsentant fra saunaklubben, absolut ville være bedre rustet til at klare de udfordringer, der måtte komme de næste fire år. Dette kunne man ikke være i tvivl om, hvis man lyttede til de ugentlige diskussioner i saunaen.

 

 

 

 

 

den nye bro og vej, Løgstørvej, der blev indviet lørdag den 19. januar 2013

 

Uge 4: torsdag den 24. januar 2013

Emne: anmeldelse

 

I den senere tid er det blevet meget almindeligt, at såfremt man bemærker noget, der måske kan have myndighedernes interesse, ja, så indgives der i mange tilfælde anonyme anmeldelser. Det kan selvfølgelig drejer sig om mange former for anmeldelser, men den mest almindelige er vel nok, at der til de sociale myndigheder indgives anmeldelse, hvis man som almindelig borger har bemærket, at der måske, for eksempel hos en enlig kvinde med 4 børn, findes tegn på, at der her finder en eller anden form for social bedrageri sted. Efter en sådan konstatering, ja, så er der mange, der straks indgiver en anmeldelse herom.

Nu må det også retfærdigvis siges, at det er ikke så mærkeligt, at mange finder det ganske forkasteligt, at nogle ”malker” statskassen på den måde. Det er trods alt en kasse, hvor vi alle bidrage til, og man må vel også have den tro, at kassens midler forvaltes på en forsvarlig og retfærdig måde. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, om mange finder det så forkasteligt, at man indgiver en anmeldelse.

Det var et emne, der blev taget op i saunaen, og ingen gav her udtryk for, at det var forkasteligt at indgive en anmeldelse i sådanne situationer. Nej, tværtimod var det nok gennemgående medlemmernes indstilling, at det var helt på sin plads på den måde at være med til, at statens midler blev forvaltet på en retfærdig måde.

Det skal dog heller undlades at nævne, at flere var af den opfattelse, at der også kunne ligge en vis fare i, at alle bare kunne indgive en anmeldelse, hvis man havde en lille formodning om, at der måske i nabolaget foregik et eller andet, der måske nok kunne have de sociale myndigheders interesse. Det kunne jo udvikle et samfund, hvor alle gik og vogtede på hinanden, og det var vel trods alt ikke det, som man ønskede.

Nu var det jo sådan, at saunaklubbens medlemmer ikke havde noget at frygte, for det må vel siges, at alle medlemmer sagtens kunne kaste med sten, selv om man måske boede i et glashus. Mod afslutningen af debatten var der dog et medlem, der skabte lidt uro, idet han gav udtryk for, at han og hustruen skulle ud på en længere udenlands tur, der ikke var helt billigt, og her var det så, at der blev stille spørgsmål ved, hvorfra han havde midler til en sådan tur. Uden dette blev klarlagt, tyede intet dog på, at det var en sag, der skulle anmeldes.

 

 

 

 

så hurtigt kan det skifte - fotos fra samme sted som sidste uge, blot taget en uge senere

 

Uge 3: torsdag den 17. januar 2013

Emne: misforståelse

 

Det sker slet ikke så sjældent, at misforståelser giver anledning til, at der næsten kan opstå uoprettelige, utilsigtede ting, der godt kan være ret besværligt at få ”klinket” sammen. Et sådant tilfælde opstod faktisk i dag i saunaen, eller rettere sagt, uden for saunaen, idet et medlem, der absolut ikke er en person, der tilsigter uro og ballade, havde henvendt sig til de damer, der opholdt sig i venteposition til omklædningsrummet, idet der først lukkes op der til den aftalte tid.

Vort medlem, der også er en høflig og beleven person, ville i bedste forståelse ikke bare gå forbi damerne, hvorfor han smilende henvendte sig til dem med ordene ” Nå I er nok gået i venteposition”. Nu skal der her lige tilføjes, at de ventende damer for længst havde passeret den alder, hvor man taler om, at man venter sig, så vort medlems ordvalg skulle således ikke kunne misforstås, men sådan forløb det ikke ifølge vort medlems udlægning af sagen. Næh, han blev nærmest overfaldet, dog ikke korporligt, men med diverse skældsord, der ikke egner sig til omtale på denne side. Han stod noget uforstående over for denne overhaling, idet han, som sagt, kun havde henvendt sig, da han mente, at det havde været noget uhøfligt bare at gå forbi.

Det viste sig så, at damernes ophidsede tilstand, der jo heller ikke kan tillægges overgangsalder, fremkom ved, at de nærmest havde opfattet det brugte ordvalg, som en provokerende opførsel, da de var af den opfattelse, at vort medlem var ganske klar over, hvorfor de opholdt sig i den ventende position. Her skal også lige anføres, at vort medlem faktisk ikke var klar over, hvorfor de opholdt sig der, men for ikke, at der skulle opstå mere, havde han givet dem ret, hvorefter han skyndsomt havde indfundet sig i den mandlige afdeling.

Da vort medlem, noget nedtrykt, indfandt sig i saunaen, hvor han straks berettede om hændelsen,  var det nok på et noget uheldigt tidspunkt, idet der i saunaen var en rimelig debat om alt det, der for tiden betegnes som nedgang. Der var nedgang i huspriserne, der var nedgang i reallønnen, der var nedgang i arbejdspladser og sådan kunne man blive ved og ved og alt dette sammen med vort medlems uheldige møde med damerne kort forinden, var næsten for meget. Et medlem udtrykte det sådan, at selv om der tilsyneladende var megen slaphed blandt befolkningen som helhed, så kunne dette ikke siges om medlemmerne, der ikke på nogen måde gav udtryk for slaphed. Denne udtalelse kunne alle bifalde.   

 

 

 

 

vi venter på, at der skal komme blade på træerne

 

Uge 2: Torsdag den 10. januar 2013

Emne: tillid

 

Selve diskussionen om tillid begyndte faktisk med, at et medlem, der indfandt sig i saunaen, på et lidt sent tidspunkt, ønskede at få plads på øverste afsnit, der på det tidspunkt var ret tæt besat af øvrige medlemmer. I alt var der i dette afsnit samlet ikke mindre end 8 personer, og uden at komme i enkeltheder, var disse personer af en vis størrelse, og umiddelbart kunne det se ret vanskeligt ud at få presset endnu en person ind, men her var det så, at tilliden til tidligere aftale, hvor der ved nøje udregning er fundet frem til, at der, med lidt velvillighed fra alle sider, er plads til 9 personer, fik et knæk for personen, der også ønskede at få plads blandt de udvalgte. Han henviste her til den tidligere aftale, og han lod da forstå, at han var noget skuffet, hvis klubben ikke levede op til de trufne aftaler.

En sådan udmelding gav selvfølgelig anledning til lidt uro blandt medlemmerne, og man forsøgte ved meget tæt samarbejde at få plads til den niende person. Uden her igen at blive for personlig, kan det da oplyses, at personen var af en størrelse, der ikke kan lignes med en normal størrelse, hvilket jo i sig selv gav yderligere problemer. Man var selvfølgelig indstillet på at efterleve de aftaler, der var indgået, men der må vel også ind imellem være plads til afvigelser. Et medlem kom da også frem med, at problemet næppe ville opstå igen, idet det vel måtte tillægges julen, og herunder de gode frokoster og al anden god julemad, at medlemmernes størrelse var vokset lidt, men ved lidt planlægning, var det vel muligt at komme tilbage til idealtilstand

Det skal da lige anføres, at medlemmet fik plads på øverste afsnit, og hans tillid til trufne aftaler var således igen på plads. Problemet blev således løst ret fredeligt, men det må også her tilføjes, at problemet sikket ikke var opstået, hvis præsidenten havde været til stede, men han har tilladt sig at tage på ferie i Afrika.

Når nu diskussionen var kommet ind på tillid, så var det vel også ganske naturligt at komme ind på den for tiden meget omtalte sag, hvor byrådet, i en jysk by, har mistet tilliden til deres borgmester, idet denne har fusket lidt med kørselsregnskab. Selv borgmesterens egne har mistet tilliden, men det tager borgmester tilsyneladende ganske roligt, idet han ønsker at fortsætte. Det tør nok siges, at saunaklubbens medlemmer, vist i enighed, fordømte denne handling, og man kunne kun se en udvej for borgmesteren – nemlig at gå, når nu tilliden til ham var væk.

Selv om præsidenten ikke var til stede i dag, udtrykte  medlemmerne stadig tillid til ham. 

 

 

 

 

 

fotos fra Hobro en januardag 2013

 

Uge 1: torsdag den 3. januar 2013

Emne: forventning

 

Efter en veloverstået jule- og nytårsferie var det vel ikke så mærkeligt, om snakken i saunaen kom til at dreje sig om, hvad der nu var i vente i det nye år. Nu havde de fleste hørt såvel dronningen som statsministerens nytårstale, men hvorvidt disse taler gav anledning til dybere eftertanke hos tilhørerne, ja, det kunne måske nok diskuteres. Talerne, var vel for begges vedkommende taler, som man kunne forvente. Begge henstillede jo til befolkningen om aktivt at være deltagere i landets ve og vel. Det kommer vel for så vidt ikke som den helt store overraskelse, og det er vel også kun naturligt, at hvis man vil gøre brug af goderne, ja, så må man vel også være med til at tage slæbet.

Hvad kunne så en gruppe som saunaklubbens medlemmer forvente i det nye år. Nu kunne man vel heller ikke forvente, at talerne direkte skulle henvende sig til klubbens medlemmer, men det havde da været fint, om man bare havde kunnet spore lidt af forståelse for ældres ve og vel. Retfærdigvis skal det da også anføres, at talerne absolut ikke indeholdt negative ting, der direkte kunne henføres under denne gruppe.

Nej, forventningerne hos medlemmerne var da også af beskeden størrelse. Hvad er det i grunden også, hvad en gruppe som saunaklubbens medlemmer kan forvente. Vel, mange har jo taget deres tørn i arbejdslivet, og så er det vel også kun rimeligt, at når nu denne del af tilværelsen er slut, ja, så skulle der da gerne være plads til det, som man måske gik og ønskede sig, da det daglige arbejde var det, der havde den største prioritet.

I debattens løb kom det da også ret tydeligt frem, at som tilværelsen formede sig nu, ja, så havde de fleste da også mulighed for aktivt at være med i mange ting, som de ikke tidligere havde haft mulighed for.

Diskussionen kom også ind på, at man fra politisk side opfordrede befolkningen til at være større forbrugsbevidst, forstået på den måde, at befolkningen skulle bruge flere penge til forbrugsgoder. Dette var de fleste i gruppen da også enige i, men der var kun det spørgsmål, at det godt kunne være lidt vanskeligt at se, hvad det var, man havde brug for, idet man stort set havde alt det, der i det daglige er brug for.

Så, kære medlemmer, vi må havde lov til at have en forventning om, at vi stadig må have et godt helbred, så vi kan være med i alt, hvad der tilbydes os.

Redaktionen ønsker alle et rigtigt godt nytår.