Skarodde

 

 

 

 

Uge 51: Torsdag den 19. december 2019

Emne: hierarki

 

skrevet af Niels Anton

 

 

Dagens svømmetime gik præcis som forventet og præcis som ønsket:

Først en hyggelig stund i saunalokalet, der som sædvanlig var fyldt med begavede mænd – som så mange gange før: en dejlig gewesen – og dertil kløgtig samtale – på et ganske højt intellektuelt niveau.

Derefter nogle forfriskede omgange i svømmebassinet – og skulle der være brug for en pause – kunne man sagtens finde samtale-selskab – i begge ender af bassinet.

Og sluttelig et nyt lille møde i saunaen med både sang og drikkelse i passende mængder.

Egentlig var alt fuldstændig perfekt – jeg følte mig i højeste grad renvasket – hjemme ventede Ingrid – sikkert parat med en lækker frokost – og derefter var der en middagslur på programmet – en fuldstændig perfekt dag –

-        Men så viste djævelen alligevel sit stygge ansigt:

 Mens jeg – ude i omklædningsrummet - stod og tørrede mig, faldt mit blik på døren ind til det tilstødende rum – på døren stod trykt leder - og inde fra rummet hørtes lystig tale. Ganske vist var der tilsvarende lystig tale derude, hvor de fleste af os befandt os. Men alligevel fløj tankerne igennem hovedet på mig: Hvorfor havde jeg aldrig klædt om derinde i lederrummet. Var der i grunden ikke lidt koldere ude i det store omklædningsrum – faktisk havde jeg nærmest ikke engang kikket ind i dette specielle rum! Var dette lokale mon forbeholdt visse……..

Naturligvis fik jeg omgående visket disse kedelige tanker væk – men desværre ikke langt væk – de smuttede nemlig ind gennem glasdøren til saunarummet. Dette demokratiske lokale, hvor ingen kan prale af kors og bånd og stjerner… – men hvor vi alle netop er lige så nøgne som da vi blev født.

Men igen fløj mine tanker desværre lidt for hidsigt afsted. Herinde sidder vi jo i 2 højder – og er det i grunden ikke sådan, at det er de samme personer, der sidder øverst – hver gang.

 Jeg synes disse personer er præcis lige så flinke, som os, der sidder på den nedre bænk – men de har jo den store fordel, at de kan ”se ned på os” – på vi andre….!

Igen fik vinduesviskeren heldigvis fat – og forklarede mig, at jeg led af en meget alvorlig sygdom - nemlig – sort ironi der ofte slog over i begrebet sarkasme --- og for god ordens skyld skal jeg vist også bemærke at jeg ikke bryder mig om høje temperaturer!!

NB     I Den danske Ordbog kan man læse følgen om Hierarki:

struktur eller organisationsform hvor ét eller nogle få individer indtager en dominerende position og under sig har flere niveauer med gradvis faldende indflydelse især som udtryk for magt- eller statusforholdene i en gruppe, fastlagt ved regler eller opstået ved samspillet mellem individerne i gruppen.

 

God jul og godt nytår

 

 

 

 

 

 

Skarodde

 

 

Uge 50: torsdag den 12. december 2019

Emne: gode råd

 

Når man er omgivet af mange mennesker, der stort set alle er gode bidragsydere, når der skal gives gode råd i forbindelse med et eller andet, ja, så er man jo godt rustet. Sådan er det nemlig i saunaen, for her er lige stedet, hvor gode råd ikke er en mangelvare.

Dette blev også en kendsgerning i saunaen i forbindelse med, at en ung mand, der er tilknyttet de professionelle fodboldspillere her i Hobro, indfandt sig i saunaen, hvor der i forvejen var en rimelig stor forsamling af tilsyneladende ”gamle” fodboldspillere, idet han straks ved sin ankomst blev mødt med mange spørgsmål og efterfølgende gode råd, der ganske givet kunne have været til stor gavn for hele superligaholdet. Det var helt utroligt, hvor stor viden der tilsyneladende var om netop dette spil. At dømme efter de mange gode råd, der på meget kort tid blev udøst, ja, så kunne man da godt fristes til at tro, at flere af vores medlemmer havde haft en tilværelse inden for fodboldverden, der strakte sig lidt over en karriere i serie fem. Flere havde i fjernsynet set superligaens seneste kamp, og bortset fra, at holdet ikke vandt, ja, så var der da stort set enighed om, at holdet havde klaret sig ganske pænt. Men her var det så, de gode råd kom ind, for, som et medlem udtrykte det, ja, så var det en stor fejltagelse, at træneren ikke havde kunnet se, at en af spillerne absolut ikke egnede sig til at spille i forsvaret, men derimod skulle han holdes helt oppe i angrebet.

Der kom mange andre gode forslag til at forbedre fodboldholdet, og det skal retfærdigvis siges, at vores unge ven lyttede, tilsyneladende, med stor alvor til de mange gode forslag, og det er da muligt, at han, som et led i at fremme spillet, videregiver nogle af de gode forslag til træneren.

Nu er det jo ikke kun i forbindelse med gode råd til fodboldspil man kan blive beriget i saunaen, nej, hvis man er den opmærksomme lytter, ja, så er der mange guldkorn at hente.

 

 

 

 

 

også fra sammenkomst den 28. november 2019

 

 

 

Uge 49: torsdag den 5. december 2019

Emne: spidsrøvet

 

Normalt er sprogbruget i saunaen meget afdæmpet og af en karat, der absolut ikke krænker eller støder nogen, men der kan dog være tilfælde, hvor denne regel bliver lidt tilsidesat, idet der jo kan opstå tilfælde, hvor det er vanskeligt at finde ord, der er dækkende for en hændelse af den ene eller anden art.

Sådan en hændelse opstod i dag, da et medlem var så uheldig, at bagdelen kom i klemme mellem to brædder. Her må dog lige indskydes, at medlemmet befandt sig på nederste bænk, og alene det, er i sig selv et sted, hvor risikofaren for uheld må anses at være noget højere end for dem, der er kvalificeret til at befinde sig på øverste bænk. At et medlem på nederste bænk i det hele taget kan komme ud for et uheld, hvor bagdelen kommer i klemme, skulle være helt udelukket, idet medlemmernes bagdele der har en størrelse, der aldeles skulle kunne udelukket et uheld af den art. Men helt uforståeligt skete det for medlemmet, og hans udbrud var da heller ikke til at tage fejl af, idet han udbrød ”av, jeg fik røven i klemme”. Tilsyneladende var skaderne ved dette uheld noget begrænset, og der blev ikke brug for forbindingskasse, selv om andre medlemmer var parat med en hjælpende hånd.

Nu er det så her, at dagens emne ”spidsrøvet” kommer frem, idet et medlem udtrykte det sådan, ”ja, det er da ikke så mærkeligt, at det er sket for dig, for du er jo så spidsrøvet”. Nu tog sagen en anden drejning, og vores uheldige ven blev helt glemt, da snakken nu blev vendt til, at der faktisk findes mange ord, der tilsyneladende er i familie med ordet ”spidsrøvet”. Der kom mange forslag, og det bliver alt for vidt her at komme ind på alle de gode forslag. Dog kan nævnes enkelte, for eksempel ordet ”højrøvet”, der dog godt kan bøjes lidt så det bliver til ”højrumpet”, som kan være en person, der er meget overlegen og nedladende over for andre. Man har også hørt det brugt i andre talemåder for eksempel ” folk er gennemgående pæne og rare mennesker, men nogle er så højrøvede, at de knap nok hilser på andre. Mange andre eksempler kunne også findes.

Tilbage til vores uheldige ven, så kom han ud af saunaen uden større men, og han er klar til næste torsdag igen at indtage pladsen på nederste bænk.

 

 

 

 

 

 

Fra saunaklubbens sammenkomst i Hobro Idrætscenter den 28. november 2019.

Man venter på maden

og så kom den

 

 

Uge 48: Torsdag den 28. november 2019

Emne: knokler

skrevet af Niels Anton

Da jeg for nogle dage siden sad og kikkede i avisen, stødte jeg på en lille notits om børn, der bliver undervist i genbrug. Et lille stykke nede stod der, at ” i 3 uger knokler børn fra 0-4. klasse med at lære, hvordan man bliver meget bedre til at genbruge papir”.

I den senere tid er vi - i medierne med jævne mellemrum - blevet udsat for begrebet knokle og da jeg googlede ordet ”knokler” fik jeg ikke mindre end 2.540.000 hits.

Og straks blev min horisont udvidet: I Den danske ordbog stod der standardforklaringen, som vi vistnok alle kender: arbejde hårdt og længe; mase eller anstrenge sig, fx på en cykel.

Det passede jo meget godt med nogle af de øvrige hits: ”Kristina knokler i skolen”. Vejle Amts Folkeblad kunne fornyligt fortælle at Danmark knokler med krabber. Ekstrabladet fortalte for nogen tid siden : Efter 118 år blev Tycho Brahes gravfred forstyrret, da det dansk-tjekkiske hold af forskere i går aftes åbnede den danske astronoms kiste. Og nu skulle der knokles - for holdet af forskere, med den danske arkæolog Jens Vellev i spidsen, havde kun 3 dage til at udføre opgaven. 

Men så kom der lidt rod i begreberne: Wikipedi kunne – ganske vist på klingende norsk – fortælle at: Knoklene i kroppen henger sammen fordi de er festet til hverandre i leddene og sammen utgjør alle knoklene skjelettet.

Men tilbage til de danske betydninger, der kunne berolige mig. Jeg læste (ganske vist med dårlig samvittighed)  at ”sosuerne knokler gratis”. Derimod blev jeg rigtig veltilpas, da jeg kunne læse vi danskere knokler på PCén – altså behøver jeg ikke at have dårlig samvittighed over at jeg ikke – iført spraglet tøj - tumler af sted på en ujævn skovsti eller maser af sted på min cykel – men stille og roligt kan sidde og skrive dette indlæg.

Man kan selvfølgelig diskutere hvor seriøst det er, at ironisere over et bestemt begreb eller udtryk, der bliver brugt rigelig meget – men advarslen skal være, at vi altid skal være på vagt overfor evige gentagelse - vi skal altid være på vagt overfor banaliteter og floskler og det at man bruger – ja måske misbruger - et bestemt udtryk til hudløshed, og vi skal i det hele taget være kritiske overfor det vi hører og læser!

 

 

 

 

også efterårsbilleder fra Hobro

 

Uge 47: Torsdag den 21. november 2019

Emne: oplysning

 

Der findes mange måder i forbindelse med, at en debat/samtale finder sted. Her i saunaen udløstes en debat, da et medlem indfandt sig, og det første han bemærkede var, at saunaen var oplyst på en hel ny måde, og hans reaktion var da også, at hans første udtalelse var ” nå det her er nok stedet, hvor man kan få ny oplysning”. For forståelsens skyld skal det da lige tilføjes, at den nye oplysning var el installationen, der formentlig var blevet forsynet med en skrappere elpære, hvilket ganske rigtigt gav lokalet et helt nyt lysniveau. Lyset var nu blevet så klart, at man ganske tydeligt kunne se personernes personligheder. Det skal her være usagt, hvorvidt dette skal betragtes som en oplysning af større værdi.

Men foranlediget af lysniveauet i saunaen kom diskussion og samtale ind på alle de oplysninger, der tilgår os alle. I fordums tider ringede man til oplysningen, hvor man så kunne stille sine spørgsmål, hvorefter en venlig dame på behagelig måde besvarede spørgsmålet. I dag skriver man bare til oplysningen, hvorefter man straks har svaret. I massemedierne får vi også et hav af oplysninger. Tænk bar på vejrudsigten, der om aftenen giver dig en oplysning om, hvordan vejret har været i dagens løb. Nu kan det da heller ikke udelukkes, at man efter en anstrængende dag, hvor man har fundet ro i lænestolen, totalt havde glemt, hvordan dagens vejr havde været, så er det da meget godt at få det opfrisket. Det er da også meget oplysende at få at vide, hvordan vejret på samme dato for 10 år siden havde været, som om, man ikke kunne huske det.

Har man en tid ved tandlægen, eller har man tid på bilværkstedet, ja, så får man jo også en oplysning, om man nu også har husket, at man har aftalt en tid. Det er blevet ganske unødvendigt med en gammel dags kalender, hvor man kunne skrive de forskellige aftaler, man har.

I massemedierne får man oplysninger fra hele verden, en gang imellem synes det som om, det ikke kan blive dramatisk nok. Skal der rapporteres om krigshandlinger, ja, så står man midt i kugleregnen. Noget der er lidt mindre dramatisk, er oplysning om små oversvømmelser her i landet, en sådan oplysning kan kun gives, hvis man står i et par gummistøvler i 20 centimeter vand.

Selv når du skal ind i saunaen og svømmehallen, ja, så gives der også oplysning om, hvordan du skal vaske dig, inden du indfinder dig de pågældende steder.

 

 

 

 

 

 

 

 

efterårsbilleder

 

 

Uge 46: Torsdag den 14. november 2019

Emne: misofoni

skrevet af Niels Anton

Under et besøg hos nogle gamle venner, der har boet på min fødeø Mors igennem mange år, kom vi på et tidspunkt til at drøfte, hvordan man starte en samtale. Min ven fortalte, at på Mors var det god skik, at man indledningsvis spurgte hinanden: ”Og hvad går I så og trækkes med” -en høflighed - og så var der i øvrigt stof til adskillige timers samtale om alle de lidelser, alderen påfører os.

Det fik mig til at tænke på en artikel - fra Weekendavisen – hvor overskriften var det fuldstændig ubekendte ord Misofoni.

Det viste sig at forfatteren, var en meget rejsevant journalist, der ofte på sine flyrejser skrev lange artikler til sin avis – uanset, om der på sædet bag ham sad to højlydt diskuterende kvinder - og på sædet foran ham et jamrende spædbarn, der fik mere og mere ondt i trommehinderne p.g.a. trykskifte i kabinen.

Videre fortalte han at kraftig turbulens på lange flyture, overfyldte cafeer med snadrende gæster eller parker fyldt med legende og råbende børn overhovedet ikke generede ham.

I det hele taget var han rigtig god til at koncentrere sig – og lukke diverse påvirkninger fra omgivelserne ude.

Men selvfølgelig havde han også et – eller rettere - flere svaghedstegn:

Hvis han befandt sig i et roligt lokale, kunne en dæmpet hvisken mellem 2 personer – en dryppende vandhane – en svagt dunkende radiator – eller en lille, næsten uhørlig diskant skratten fra en andens høretelefoner – få ham til at gå ude af sit gode skind.

Andre nervepirrende fænomener, der nærmest ødelagde hans dag: hvis andre smasker, snøfter eller rømmer sig gentagne gange. Han har forladt en forretning, hvis en enerverende ekspedient har klikket sin kuglepen op og i - ligesom han har fået ødelagt adskillige biografoplevelser af larmende slikposer og gurglende sodavandssugerør. Hans kone snorker ikke – men et lille næsten umærkeligt smæk med ganesejlet; et klik, der opstår arytmisk – og kun ved hver 3. eller 4. vejrtrækning har igennem mange år sendt ham på flugt ind på gæsteværelset.

Denne artikel fik tankerne til at vandre videre: hver morgen - efter 7-radioavisen på P1 – gennemgår en speaker indholdet af den næste times radio – og i baggrunden kan man høre en tromme, der rytmisk banker løs - under gennemgangen.

 Denne trommelyd har i adskillige måneder irriteret min kone voldsomt. Og i måneder har hun hver morgen forklaret mig, at denne tromme irriterer hende voldsomt. Jeg har naturligvis forsøgt at berolige hende, har foreslået forskellige løsninger bl.a. at skrive et anbefalet brev til generaldirektøren for Danmarks Radio. Mine forskellige forslag har naturligvis ikke beroliget hende – nærmest tværtimod – men så skete miraklet:

I Weekendavisens artikel kunne jeg læse, at denne lidelse har et navn – nemlig MISOFONI – en form for ikke rationelt betinget følsomhed over for helt specifikke lyde – en slags overfølsomhed.

D.v.s. at lidelsen ikke blot er almindeligt hysteri, men en diagnose – og i øvrigt en lidelse, der oftest overfalder kreative personer med højt intellektuelt potentiale.

Oplysninger, der i den grad både har beroliget og glædet min kone.

Skulle andre have oplevet lignende svagheder – irritation over at ingen af Ikeas potteskjulere har hul i bunden, så vandet ikke løber fra planterødderne, der derfor på kort tid begynder at rådne – eller at føreren af bilen foran først sætter i gear, når trafiklyset har skiftet til grønt – eller…….

 Ja så må det være en endog meget stor trøst, at man ikke er almindelig hysterisk – men derimod har diagnosen Misofoni!

 

 

 

 

 

 

Skarodde

 

Uge 45: Torsdag den 7. november 2019

Emne: fremad

 

Et nyt parti har set dagens lys, og partiets navn er det sigende ord ”Fremad”. Nu ville det jo også have været mærkeligt, om navnet havde været det modsatte – nemlig tilbage, så selve navnet er der vel ikke så meget at sige til, men det bliver vel mere et spørgsmål om, hvad så partiet indeholder af nytænkning, som andre partier ikke har. Partiet skulle efter sigende være stiftet af to udbrydere fra et tidligere politisk parti. Nu lyder det jo noget kriminelt når betegnelsen udbrydere bruges, og her skal da også straks slås fast, at det er der absolut inter, der tyder på. Man kan jo let komme til at tænke på den tidligere udbryderkonge fra Horsens Statsfængsel.

Nu er det jo sådan, at politiske spørgsmål er en sjælden diskussions emne i saunaen, og at diskussionen i dag kom op, var da også udelukkende fordi et medlem ved sin indtræden i saunaen startede med at sige, at nu var tiden kommet, nu skulle vi til at se fremad, som om vi var en flok, der kun kunne se tilbage. Her må nu nok også indføjes, at det mange gange er emner, der ligge noget, eller i hvert fald lidt tid tilbage, der bliver drøftet og genfortalt. Men vort medlem var i en meget løftet stemning, idet han udtrykte, at endelig så det ud til, at det politiske system nu tilsyneladende fik øjnene op for en fremsynethed, der havde været tiltrængt i mange år. Det var tæt på, at den nye stemning var ved at overgå stemningen i forbindelse med fejring af en fødselar, men det må dog siges, at her vandt fødselaren.

Da vi endelig kom ud i svømmehallen, var det som om, der var en hel ny stemning, idet alle svømmere ved deres adfærd viste, at nu havde svømningen kun et formål, og det var at komme fremad. De kvindelige medlemmer, som jo af gode grunde ikke havde været med til diskussionen i saunaen, virkede ret forbavsede over den ivrighed og aktivitet, som de mandlige svømmere udøvede, men også de blev dog opfordret til bare at komme fremad.

Selve ordet fremad er jo ikke et ukendt ord, for det har været brugt i mange gamle danske sange for eksempel i Vilhelm Gregersens – Stræk din fod – fremad, frem med frejdigt mod. Nu må vi så se, om man kan holde begge fødder på jorden.

 

 

 

 

Regnvejr over Hobro den 28. oktober 2019

 

Uge 44: Torsdag den 31. oktober 2019

Emne: positiv

 

Efter sidste uges vel nok noget negative holdning til forskellige ting, var det som alle i saunaen var mødt op med en helt anden holdning, nemlig en positiv holdning. For det at være positiv indebærer jo mange ting, man kan være positiv ved at vise, at man er venlig stemt, at man støtter et forslag en ide eller lignende, og man er glad, imødekommende og optimistisk. Positiv bruges også i andre sammenhænge. Positiv bruges også til analyse af et bestemt stof eller en bestemt tilstand for eksempel om en undersøgelse for smitte eller for graviditet. Sidstnævnte har nok ikke den store betydning for saunaklubbens medlemmer.

Det startede med, at præsidenten, der var mødt frem i fint form, beklagede, at han på grund af forskellige ting havde været i den situation, at han havde været nødt til at have nogle fraværsdage, men nu var han klar igen. Det i sig selv er selvfølgelig meget positivet, at han igen kan være med til aktiviteterne i svømmehallen og ikke kun til efterfølgende hyggeligt samvær. Han startede da også med at udtrykker det positive i, at vi hver torsdag kunne samles til svømning, og så var der ellers ikke låg på alle de positive ting, som han kunne nævne. Det var positivt, at der var varme i saunaen- her må vel nok lige indskydes, at det vel ikke er unaturligt, at der er varme i en sauna -. Derefter var det positivt, at et medlem kunne fejre fødselsdag – ja, hvad ville det modsatte være, hvis man ikke var i stand til at holde fødselsdag. Han fremhævede også den positive holdning, der kendertegner saunaklubbens medlemmer. Her må nok fremhæves en lille episode, hvor det positive måske ikke helt kommer til udtryk. Følgende skete: Et medlem kommer ind i saunaen, hvor nederste bænk er godt fyldt op, men dog ikke mere end der godt kunne være plads til endnu en person. Vort medlem, der fysisk set ikke er så meget for at entre øverste bænk, ventede selvfølgelig på, at man ville tilbyde ham plads på nederste bænk, men der skete det, at et medlem udtrykte ” der er plads på øverste bænk”. Her må vel stilles spørgsmålet, hvor er den positive holdning?.

Efter badet og vi igen var kommet ind i saunaen, var der et medlem der udtrykte, at det da var meget positivt, at alle var kommet op fra badet – ingen var gået til bunds, ja, det må siges at være positivt.

 

 

 

Mariagerholdet i solidt måltid - bemærk præsidenten her kan han deltage

 

Uge 43: Torsdag den 24. november 2019

Emne: klagepunkter

 

Man skulle ellers tro, at en afholdt ferie skulle være medvirkende til, at man nu var ladet op til igen at komme i gang med fysiske aktiviteter, men noget tydede på, at en hel del af saunaklubbens medlemmer ikke helt var klar til en ny omgang aktivitet, idet der var rimelig mandefald her den første svømmedag efter efterårsferien. Dette gav anledning til en klage fra et medlem, der undrede sig over, at præsidenten ikke var mødt op, hvilket nu var tredje gang i træk. Det forlyder dog, at han i dag kan afse tid til at være med, når mariagerholdet umiddelbart efter svømningen indtager et solidt måltid i Bie Centret. Vi nå dog tro på, at præsidenten har haft rimelig grund til forfald.

Nu var der kommet gang i klagepunkterne, og næste punkt var, at døren ind til saunaen ikke var i orden med hensyn til lukkemekanismen. Det var således, at når man møjsommeligt var kommet op på øverste bænk, ja, så måtte man igen tilbage, idet døren nu var gået op, og da ingen på nederste bænk reagerede, ja, så var det jo sidst ankomne, der måtte klare dette. Der var ligeledes klage over nogle brædder, der måske kunne trænge til en fornyelse, men det må vist siges at være i småtingsafdelingen. Der var dog ikke klage over varmen i saunaen.

Så kom vi endelig i svømmebassinet, men også her var der klager. Først var der et medlem, der klagede over, at et andet medlem i forbindelse med sin hurtige svømning ikke så sig for, hvilket bevirkede, at han ramte klagerens hoved. Klagerens hustru, der så hele hændelsesforløbet udtale dog, at der sikkert ikke var sket noget, for det var begrænset, hvad der var i hovedet. Næste klagepunkt var, at temperaturen i børnebassinet var noget under det normale. Nu kan man jo så stille spørgsmålet, hvad skal en flok pensionister i et børnebassin?

Dagen sidste klagepunkt kom, da vi igen var kommet ind i saunaen, hvor en fødselar skulle fejres i forbindelse med anden omgang. Her var det så, at fødselaren nok sad lidt for længe, inden det gik op for ham, at medlemmerne var klar til anden festligholdelse.

Det hele sluttede dog med, at et medlem udtrykte det sådan – Har vi det ikke godt

 

 

 

 

 

 

 

 

Skarodde

 

 

Uge 41: Torsdag den 10. oktober 2019

Emne: bæredygtighed

skrevet af Niels Anton

Enhver, der læser sin avis i denne tid eller hører radio, ser TV, kan ikke undgå at støde på begrebet grøn og grøn energi. For nogle år siden var det ordet bæredygtighed, der tyranniserede os.

Hvis man ”googler” begrebet får man på 0,28 sekund 287.000 muligheder.

En definition på bæredygtighed kunne lyde således (Wikipedia på internettet) ”Bæredygtighed er et udtryk for en teknologis eller en kulturs slid på naturgrundlaget” .En udvidet definition kunne lyde således: ”Bæredygtighed er også en økonomisk, social, etisk og økologisk synsvinkel, der er ret kontroversiel. Ifølge den er det hensigten at strukturere civilisation og menneskelig aktivitet på en måde, så man på den ene side kan efterkomme samfundets og borgernes behov og udfoldelsestrang i nutiden, mens man på den anden side bevarer biodiversitet og de naturlige økosystemer”

.En lettere tilgængelig forklaring - fra Brundtlandrapporten fra 1987 - lyder således:  ”bæredygtighed er det, som skaffer menneskene og miljøet det bedste uden at skade fremtidige generationers mulighed for dække deres behov".

Hvis man søger videre i medierne finder man begreber som: bæredygtig udvikling bæredygtigt byggeri, økologisk bæredygtighed, bæredygtig arkitektur og bæredygtigt landbrug.

Der findes massevis af råd og foreninger og udvalg , der er bæredygtige – som f.eks. Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling. På Koldinghus har man haft en udstilling om ”Bæredygtig mode”,   i Hillerød har man en ”Folkelig tænketank for bæredygtig udvikling”. Man kan rejse på ”Bæredygtig ferie” og vi har ”Bæredygtig turisme

og Hos Rema 1000 kan man kun købe ”Bæredygtige Fisk”.

Inden for betonindustrien findes begrebet bæredygtighed også – blot er det noget uklart, om der tænkes på, hvor mange ressourcer, der anvendes på produktionen af en pose cement eller hvorvidt betonen kan bære selv det tungeste læs. 

Under alle omstændigheder er begrebet ”bæredygtig” blevet et særdeles forslidt udtryk. – Man kunne ønske at, at mennesker og medier ville være noget mere kritiske i omgangen med nye og populære udtryk. Vi er måske – også i kraft af vores alder – noget konservative i saunaklubben. En af fordelene ved denne korservatisme er, at sådanne ”fortærskede udtryk” slet ikke når ind i vores klub før de er gledet ud af brug igen!

God efterårsferie - husk ingen svømning i uge 42

 

 

 

 

Skarodde

 

 

Uge 40: Torsdag den 3. oktober 2019

Emne: demokrati

 

Her, lige efter folketinget igen er trådt i arbejdstøjet, efter en vel nok velfortjent sommerferie, hvor i særdeleshed et politisk parti har haft nogle svære interne problemer, må vi som almindelige borgere glædes over, at dette er lagt bag, og nu skal der i folkets interesse laves godt politisk arbejde.

Her i saunaen er det kendt, at politik ikke er noget der vægtes særlig højt i de debatter, der udspilles. Der er sikkert mange forskellige politiske opfattelser, så det alene ville sikkert give anledning til en noget ophedet debat, og da saunaen jo i forvejen er et varmt område, kunne det jo godt få alvorlige følger, da overophedning i sig selv let kan give utilsigtede fysiske skader, hvilket absolut ikke er formålet.

Selv om det, som nævnt ikke er politik, der drøftes, var det vel ganske naturligt, at der her umiddelbart efter folketingets åbning blev fokuseret lidt på selve folkestyret. Her var det så, at begrebet demokrati blev bragt på bane. Der var vist ingen, der anfægtede dette som grundlag for det, som vi gerne her vil stå for. Nok var man enige om, at demokrati var at foretrække frem for det modsatte, nemlig et diktatorisk styre, men demokrati kan måske også være tæt på dette begreb, da et meget snævert flertal i et demokratisk styre jo kan bestemme et eller andet. Demokrati betyder jo folkestyre, og det lyder måske i sig selv ret enkelt, men sådan er det ikke altid, da der let kan opstå uenighed mellem teoretikere og politikere, hvad der forstås ved folket og ved magt.

Dr. polit.Hans Aage har følgende definition på demokrati ” ved demokrati forstås simpelthen, at den enkelte har størst mulig indflydelse på sit eget liv og at der findes institutioner, som gør det muligt for alle interesser at komme til orde og blive konfronteret på en ligeværdig måde med henblik på at etablere en løsning”

Nu må vi så byde det nye folketingsår velkommen, og demokratiet har nu gjort det muligt at selve regeringsdannelse er lagt i nye hænder, og vi må så håbe, at der leves op til demokratiske forventninger.

 

 

 

 

Fussingø

 

Uge 39: Torsdag den 26. september 2019

Emne: fritid

 

Når der er tale om en flok pensionister, der hver torsdag formiddag udøver fysisk aktivitet i et svømmebassin, samt yder væsentlige og berigende bidrag til efterfølgende samvær i saunaen, ja, så kan man godt komme i tvivl, om de har kræfter og energi til andre former for aktivitet. Men når man har hørt alle de beretninger, der kommer frem, så er man ikke i tvivl, nej, der er oceaner af energi til andre fritids interesser.

Tilsyneladende er en svømmetur og et saunaophold en inspirerende kilde til yderligere fritidsinteresser, for mange giver udtryk for, at efter et sådant ophold, ja, så er de klar til mange andre opgaver. Hvad er det så, man kaster sig over, når frokosten og en halv time på sofaen er overstået. Her er det, at forskellighederne kommer frem, idet der tilsyneladende er stor forskel på indendørs og udendørs aktiviteter. Skal man tro på de beretninger, der kommer frem, og det skal man jo, så er der åbenbart mange, der nyder fysisk arbejde i form af havearbejde. Her kan man nu godt komme lidt i tvivl, for samtidig gives der også udtryk for, at det er lidt træls med havearbejdet her om efteråret, hvor blæst og regn ikke just fremme lysten, men så når det hele er overstået, ja, så kan man glædes over, at nu er haven klar til næste sæson.

Fritidsinteresser kan jo også udmærket foretages indendørs, og her kommer så mange forskellige interesser frem. Nogle har fået den geniale ide at lave fuglebure, og når man hører på beretningen, ja, så er det på så højt et plan, at der faktisk er tale om en mindre form for fabrik, idet der fremstilles så mange bure, at skovene omkring, i særdeleshed Mariager, er helt dækket ind med bure, ja, man kan godt komme i tvivl, er der fugle nok til at besætte disse bure?

Andre nyder bare i deres fritid at gå rundt i naturen, og her må vi med glæde konstatere, at i Mariagerfjord kommune, er der mulighed for mange gode naturoplevelser. Vi har skov og vand, lige uden for døren, så det er bare med at komme ud. I forbindelse med disse naturoplevelser, vil der med sikkerhed være oplevelser, der er egnet til at berette om i saunaen.

Vi må glædes over, at helbredet er sådan, at vi kan deltage i mage former for aktivitet.

 

 

 

 

Hobro Havn

 

 

Uge 38: Torsdag den 19. september 2019

Emne: snak over hækken

 

De store og vigtige verdensspørgsmål, det være sig såvel indenrigs- som udenrigs politiske debatemner, bliver normalt grundigt debatteret i saunaen, og medlemmerne går normalt fra saunaen beriget med ny viden og information. Dog må det retfærdigvis nævnes, at det, der kaldes, almindelige daglige debatemner og spørgsmål, også har sin plads i saunaen. Her går så snakken livligt, og man har, næsten, alle i øjenhøjde. Dog kan der i visse tilfælde være personer, der grundet kropsbygning, ikke helt kan være i øjenhøjde med alle. Dette giver dog ikke anledning til, at man afholder sig fra en diskussion. Afstanden fra nederste bænk til øverste kan godt være en hindring for at man altid får en korrekt opfattelse af det emne, der tales om, idet hørelsen jo godt kan være noget svækket.

Når nu emnet er, snak over hækken, så er det affødt af, at to saunaklubmedlemmer har fælles hæk. Det har tidligere været omtalt her under debatemner, da det har givet, om ikke problemer, så visse vanskeligheder. Grunden til, at emnet i det hele taget kommer til debat her, er den, at et medlem, måske lidt forhastet, under et seriøst emne, pludselig udtalte, at det er af stor vigtighed, at naboer kan få en snak over hækken. Denne udtalelse kunne selvsagt ikke give anledning til de store diskussioner, da det jo var noget, som alle kunne tilslutte sig.

Nej, det der nu var spørgsmålet, var om vores to medlemmer kunne gennemføre en sådan hæksamtale. Umiddelbart synes det jo ret enkelt, men når nu den ene part ikke har en højde, der  komme over en normal hækhøjde, bliver det jo noget vanskeligt at føre en samtale, da man helst skal se vedkommende, som man tale med.

Hvordan klares så det, jo, et medlem, der er kendt for stor opfindsomhed, fremkom med et forslag, om at hækken, for hver 10 meter, skulle klippes ned i samtalehøjde, hvilket kunne lignes med parkeringslommer i vejnettet. Alt afhængig af hækkens længde kunne man godt forestille sig tre til fire samtalelommer. Hækken ville også få et udseende, der ikke var lig omkringliggende hække, hvilket i sig selv kunne betragtes som en fornyelse inden for haveanlæg.

Hækken ville muligvis også få forbipasserende til at, få en snak, dog ikke over hækken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik Kjærs foto fra Ærøskøbing

 

 

 

Uge 37: Torsdag den 12. september 2019

Emne: ned på jorden i en fart

 Indlæg fra Niels Anton

Her er et indlæg, jeg for mange år siden læste i Kristeligt Dagblad - forfatteren er pastor emeritus Christen Væver.

 Han fortæller følgende:

 I kirken ligger det højtidelige og det komiske ikke så langt fra hinanden. Når det højtidelige bliver for meget, kommer det komiske ind som en befrielse.

Det er smertefuldt at høre på en præst, som tager sig selv højtideligt – og kommer han ved hjælp af humor ned på gulvet fra sin prædikestolshøjde - så ler vi, for det kan gøre så ondt at høre på præstens salvelsesfulde tale og se hans små selvbevidste ryk med hovedet, der fortæller, at her er der en mand med myndighed og format.

Jeg har oplevet, hvordan jeg fra min latterlige selvovervurdering kom ned på jorden med en utrolig fart, da jeg engang afløste i nabokirken et sted uden for Randers.

Der kom 3 mennesker i kirke. Men jeg gennemførte gudstjenesten fuldt ud med alle led ifølge ritualbogen. Efter denne time og da menigheden var gået fra kirken, sagde jeg noget selvbevidst til den gamle erfarne graver:

-         Sig mig, var det ikke annonceret i Randers Amtsavis, at det var mig, der skulle komme i dag?

-         Nej sagde den gamle graver Teodor - ”men det må jo være sluppet ud alligevel”.

Og så lo vi, graveren, kirkesangeren, organisten og jeg, så taget var ved at løfte sig. Søndagen var reddet på trods af den ringe kirkegang.

Atter måtte jeg sande, at man må le for ikke at komme til at græde!

Sandelig – humor kommer fra smerten!

 

 

 

 
 

 

 

Foto fra Erik Kjær fra Søbygård og Skjoldnæs

 

Uge 36: torsdag den 5. september 2019

Emne: ny sæson

 

For saunaklubbens vedkommende er det at starte på en ny sæson jo ikke ensbetydende med, at der skal startes på noget helt nyt, nej, her er kun tale om, at nogle mennesker, der efter en ekstra lang sommerferie påbegynder noget, som de efterhånden har nogle års erfaring i. Det, der nu igen sættes gang i, er såvel fysisk om social aktivitet.

Også starten i år på den nye sæson var stort set en gentagelse af tidligere sæsonstarter. Vores præsident havde, som tidligere år, haft fødselsdag i sommerens løb. En sådan begivenhed skal selvfølgelig fejres på behørig vis, og det blev den da også denne gang. Fødselsdags sangen trænger måske efterhånden til en fornyelse, men det er ikke så let at lave forandringer, når medlemskredsen efterhånden har nået en alder, hvor forandringer er vanskeligt at gennemføre, idet indlæring af nyt stof godt kan være noget af en udfordring. Derfor, ingen ændring af sangen foreløbig, men mon ikke også, den nuværende har en passende længde, hvilket fremme den efterfølgende proces.

Debatlysten havde absolut heller ikke lidt skade af at være på pause nogle måneder, nej, der blev livligt debatteret såvel store internationale spørgsmål som emner, der måske skal holdes i en lukket kreds. Nu betyder det jo ikke så meget, om der debatteres tidligere emner, da pausen tilsyneladende har svækket hukommelsen så meget, at disse emner godt så nogenlunde kan opstå som nye debatemner. Emnerne, som hører hjemme i den lukkede kreds, var måske også emner, der tidligere havde været til debat, men kom nu frem i en fornyet udgave.

Alt i alt tegner den nye sæson til at blive ligeså indholdsrigt som tidligere sæsoner, og det var dejligt at kunne byde nye medlemmer velkommen i klubben. Vi håber, det bliver en sæson, hvor det sociale og fysiske vil gå op i en højere enhed.

God sæson.

 
 

 

 

også fra generalforsamlingen 21. marts 2019

 

Uge 13: Torsdag den 28. marts 2019

Emne: misforståelse

 

Mange ting bliver let misforstået, og dette kommer også til udtryk i saunaen, hvor snakken og debatterne mange gange foregår højlydt og uden nogen form for styring. Misforståelse er jo mange gange et udtryk for, at man er blevet misinformeret, misfortolket eller noget i den retning. Det kan jo også ganske enkelt være af den grund, at man ikke klart har opfattet et ordvalg. Dette kan selvfølgelig skyldes mange ting. Det kan for eksempel skyldes, at man som følge af hørenedsættelse skal gøre brug af høreapparater, og det er en rigtig god hjælp, hvis man i det daglige vil være så nogenlunde orienteret om, hvad der foregår omkring en.

Nu er det sådan, at i en sauna, hvor temperaturen selvsagt er ret højt, er det ikke så smart at bruge høreapparater, hvilket så selvfølgelig har den ulempe, at der kan være guldkorn, som man går glip af, ligesom der let indsniger sig misforståelser. Da det forventes af medlemmerne, at man går ind i debatterne, vil der ind i mellem komme reaktioner, der ikke helt er relevant i forbindelse med selve debatten. I dag udspandt sig en lille samtale mellem to medlemmer, hvor den ene spurgte "er du kommet i gang med haven”, det skal lige her anføres, at der ikke var ret mange der hørte samtalen, da der var gang i en anden højlydt diskussion, men svaret på spørgsmålet er så nogenlunde angivet her ”ja, jeg har fået gang i maven”. Her er der tilsyneladende tale om, at den udspurgte har misforstået spørgsmålet.

Misforståelse kan også være noget, som man bevidst forsøger at udlægge på en anden måde end tiltænkt. Her er også et lille eksempel fra dagens saunaophold. Det er sådan, at når der er fødselsdag eller anden form for fejring af et eller andet, ja, så får medlemmerne udleveret en brugsgenstand, der er relevant til det efterfølgende. Et medlem, der var lidt langsom i sin bevægelse, fik så stillet det spørgsmål ”stik den frem”. Med alle de bemærkninger, der fulgte efter dette spørgsmål, er der noget her, der tydede på, at her var et spørgsmål, som man ville misforstå. For god ordens skyld skal det da lige nævnes, at brugsgenstanden, den rigtige, blev stukket frem.

Alle ønskes en rigtig god sommer, og vi ses så igen torsdag den 5. september

 

 

 

 

 

fra generalforsamlingen 21. marts 2019

 

 

 

Per Brachers video fra svømmehallen

 

https://www.youtube.com/watch?v=Q7bD-2mwB8M

 

 

Uge 12: Torsdag den 21. marts 2019

Emne: de små grå

skrevet af Niels Anton

Længe leve de små grå!

Selv om det er meget vanskeligt at se det - må vi erkende, at gennemsnitsalderen blandt saunaklubbens medlemmer har passeret godt og vel de 50 år.

Denne kendsgerning får mig til at tænke på en bog: ”The Secret Life of the Grown-Up Brain” – en titel, der vel nærmest kan oversættes til ”Den modne hjernes hemmelige liv”.

Heri kan voksne mennesker finde trøstende og belærende viden.

Bogen gør op med den kultur, at hjernens aldring er én lang march mod forfald og funktionstab, at

sammenbruddet bliver skudt i gang allerede kort efter at vi fysisk og psykisk har toppet ved 25 års alderen – så rammer man de 45 - hvorefter det går hurtigere ned ad bakke, end man kan nå at tælle døde hjerneceller!!

Den nye bog forsker især i den modne hjerne – d.v.s. den hjerne, der er fyldt 45 år – det viser sig, at denne modne hjerne er fremragende til at forstå komplekse sammenhænge, den kan tage bestik af komplicerede situationer og kan fortage gode og rigtige beslutninger på det økonomiske område – her bør vi måske bede om at få oplyst vor bankrådgivers alder – også følelsesmæssigt, er den modne hjerne overlegen i forhold til den 25-årige.

Det er ganske vist korrekt, at i den modne hjerne arbejder visse hjerneprocesser langsommere og mange folk får tendens til, at glemme navne og nogle bliver nemt distraherede -  -  - men disse problemer er langt fra tidlige tegn på demens – snarere er det tegn på strukturelle ændringer i en normal hjernes udvikling.

Grundige undersøgelser, der startede allerede i 1956, har fulgt de mentale færdigheder hos flere tusinde mennesker gennem 40 år. Resultatet viser, at færdigheder vedrørende logik, ordforråd, verbal hukommelse og rumfornemmelse er betydelig bedre hos de modne mennesker end hos de 25-årige.

I et andet afsnit i bogen påvises det, at 76-årige i dag, klarer en række mentale øvelser bedre end 76-årige gjorde for 16 år siden. Øget brug af computeren, længere tid på arbejdsmarkedet, mere motion og socialt samvær har positiv indflydelse på os!

Studiet af ældre bridge-spillere har vist, at selv om de halter bagefter, hvad hurtighed angår, så fungerer de på et højere niveau, hvad angår fundamental problemløsning. På en måde ganske trøsterigt at tænke på, når jeres ydmyge forfatter endnu engang har trukket det korteste strå, ved kortbordet sammen med ældre naboer på mellem 82 og 92 år.!!

Forhåbentlig kan det være trøsterigt og livsbekræftende at huske på, at når man umuligt kan huske navnet på den person man står og sludrer med på gaden – at så skyldes det ikke demens – men blot at der foregår strukturelle ændringer i hjernens udvikling.

 

 

 

 

 

 

Erik Kjærs foto fra Moesgård

 

Uge 11: Torsdag den 14. marts 2019

Emne: brok

 

Den opmærksomme læser vil nu nok tro, at hjemmesiden og debatemne har specialiseret sig i sygdomme, idet ordet brok for de fleste nok forbindes med sygdommen brok, der ikke så sjælden rammer især ældre mennesker. Det er en sygdom, der i mange tilfælde kan klares ved en operation, der i langt, langt de fleste tilfælde forløber godt, og patienten kan normalt fortsætte en uændret livsførelse.

Det er nu ikke i forbindelse med sygdom, at debatemnet er brok, eller rettere sagt brokke, idet dette fremkom i forbindelse med, at et saunaklubmedlem, for øvrigt præsidenten, brokkede sig, da han befandt sig på parkeringspladsen ved Idrætscentret. Nu er det, at brokke sig, normalt forbundet med, at man er utilfreds med noget, man kan føle sig urimeligt behandlet og det giver man, på en højlydt, sur og anklagende måde udtryk for. Dette var også kendetegnende her med vort medlem, og hvad var det så, at han beklagede sig over. For at få den rette forståelse for hændelsesforløbet, der ligger forud for beklagelsen, er det nødvendigt med en lille forklaring. Det forholder sig sådan, at præsidenten ankom til Idrætscentret som chauffør i Mariagerbilen. Da mariagerholdet ikke tilsyneladende er i stand til at bevæge sig ret langt til fods, kørte præsidenten næsten op til indgangspartiet. Det tog selvfølgelig tid for de ældre mennesker at komme ud af bilen, og i mellemtiden var en ledig parkeringsplads blevet udnyttet af et andet saunaklubmedlem. Det var her præsidenten brokkede sig, idet han mente, at den ledige parkeringsplads havde han første ret til, og til det medlem, der havde taget pladsen udtrykte han sig på følgende måde ”jeg brokker mig over, at du har taget parkeringspladsen, som jeg havde ret til”. Nu kan det måske synes lidt småligt, da der fandtes ledige pladser nogle få meter fra den omtalte parkeringsbås.

Men der er måske tendens til, at man mange gange brokker sig over småting. I avisen var for nylig en artikel, om en engelsk bilist, der brokkede sig over, at en ambulance, hvor personalet var i gang med genoplivning af en person, der havde fået hjertestop, havde standset så tæt på indkørslen til hans garage, at han havde svært ved at komme ud.

Så derfor, kære saunaklubmedlem, næste gang du kommer ud for en situation, hvor du har lyst til at brokke dig, så prøv med et smil – det er muligt, at det løser problemet.

 

 

 

 

 

 

 

Erik Kjærs tur til Gran Canaria - februar 2019

 

 

Uge 10: Torsdag den 7. marts 2019

Emne: ikke helt almindelig dag

skrevet af Niels Anton

 

Kom – som så ofte før – lidt sent ind i omklædningsrummet og kunne fra saunarummet høre mandskoret synge den velkendte fødselsdagshymne – det lød smukt – der er ingen tvivl om, at vellyd bliver forstærket i en sauna. Sangen blev efterfulgt af mange lykønskninger samt nogle dybfølte ”AHEE-ER”.

Efter den obligatoriske vask – nåede også jeg ind i det hellige rum – der sædvanligvis ikke kendes på hellig stilfærdighed – men tværtimod det modsatte: en ivrig – og mange gange både kløgtig og dybsindig – debat.

I dag var der besøg – et af klubbens medlemmer havde sit TV-optageudstyr med – der blev både filmet og interviewet – og selv om saunafolket er djærve mandfolk – der nok forstår at udtrykke deres mening – uden tøven – fornemmede jeg på en eller anden udefinerbar måde – at tonen var en lille smule anderledes – man kunne hverken kalde den forsigtig eller ydmyg – måske lidt mere overvejende – måske med en lille snert mere begavelse – man var jo på - måske kommer man på et tidspunkt ud i medierne.

Endvidere – igen er det blot en svag fornemmelse – måske er det blot indbildning – var det som om, at man sad en lille smule mere ret i ryggen – var det som om man sugede maven en anelse ind – derind - hvor den befandt sig for mange år siden - derind, hvor man ønskede sig at mavebuen stadig befandt sig!!

TV-optagelserne fortsatte ude i svømmehallen – endda ude i selve bassinet – vistnok til de flestes store overraskelse – undertegnede var i alt fald både imponeret og benovet.

Hvorledes mon man tog sig ud i vandet? Jeg må indrømme, at jeg ligesom strammede mig en smule op – forsøgte at svømme en lille smule mere energisk – måske kunne man lægge en lille smule mere kraft i svømmetagene.

På et tidspunkt hørte jeg at en af svømmerne blev interviewet på bassin-kanten – og blev spurgt om, hvor langt han havde svømmet! Dette spørgsmål satte mig i en form for moralsk krise – skulle jeg – ganske løgnagtigt – lægge nogle ekstra længder til – hvis jeg blev spurgt. Skulle jeg sige, at det kunne jeg ikke huske – eller skulle jeg være ærlig – og berette om den ret ydmyge distance, jeg havde nået – og dermed måske miste agtelse, anseelse og respekt!!

 

 

 

 

 

Erik Kjærs tur til Gran Canaria februar 2019

 

Uge 9: Torsdag den 28. februar 2019

Emne: sort og hvidt

 

For at imødegå enhver fejlfortolkning af dagens debatemne: sort og hvidt, skal det her straks slås fast, at det overhovedet ikke har noget at gøre med mennesker, hvis hudfarve er enten sort eller hvidt. Der blev overhovedet ikke draget mennesker ind i diskussionen. hvordan det overhovedet kom til debat, står lidt hen i det uvisse, men det startede vist med, at et medlem, der er meget aktivt inden for bevaring af ugler (et emne, der tidligere har været til debat), i sin redegørelse om opsætning af uglekasser omtalte noget med sort og hvidt. Hvorvidt disse to farver er kendetegnende for ugler, ja, det kan man selvfølgelig få oplyst ved at søge på ugler, så vil man sikkert få en nøjagtig beskrivelse af en ugles fjersammensætning. Det er muligt, at det er de opsatte uglekasser, der gav anledning til diskussionen, idet det da ikke kan udelukkes, at disse kasser har farverne sort og hvidt. Det kan da godt tænkes, at ugler bliver draget af netop disse to farver.

Men fra ugler kom debatten ind på selve begrebet, at alt ikke altid er ”sort og hvidt” Det er faktisk en talemåde man ret ofte hører. Sort og hvidt er vel et modsætningspar blandt farverne, der for eksempel symboliserer mørke og lys, dag og nat, ondt og godt, fjende og ven, negativt og positivt. Det er heller ikke så sjældent, at man hører ”ikke alt i denne sag er sort og hvidt”. Sort og hvidt bruges jo også i andre sammensætninger. I skakspillet ser man jo også sorte og hvide brikker, hvilket bevirker en ligestillet modstilling mellem de to farver.

Når man i saunaen betragter medlemmerne, ja så er der også her tale om forskellige kropsfarver, og det vil nok være lidt forkert bare at henholde sig til de to farver sort og hvid, idet man her tydeligt ser forskellige farvenuancer. Dog tyder noget på, at flere medlemmer har benyttet sig af det privilegium, som pensionister har, nemlig, at de kan foretage rejser til varmere himmelstrøg, når de har lyst. Kroppene bærer præg af en noget, skal vi sige, let brunlig farve, hvilket garanteret ikke skyldes ophold i kunstig lys, men derimod den ægte solfarve.

Saunaklubmedlem Per Bacher har optaget denne video i forbindelse med opsættelse af uglekasser

https://www.youtube.com/watch?v=vBmXJK6w5sU

 

 

 

 

 

 

 

 

der kommer mange mærkelige tog forbi Hobro jernbanestation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uge 8: Torsdag den 21. februar 2019

Emne: kunst

skrevet af Niels Anton

 

En af de mange glæder ved saunaklubben er den store spændvidde, man møder blandt medlemmerne. Her tænkes ikke blot på spændvidden af de sportslige præstationer, der for nogles vedkommende er ganske store – men mindst lige så meget på den omfattende intellektuelle spændvide man møder blandt klubbens medlemmer – her er præstationerne måske endda endnu større.

Forfatteren vover derfor – uden at det har været drøftet i saunalokalet – af mange beundrere ofte kaldet ”universitetet” – at bringe begrebet ”kunst” på banen.

Undertegnede har været på ”kunstmesses art Herning”, hvor 40 gallerister udstillede især maleri-kunst i 3 dage for ikke mindre end 10.000 besøgende.

For mit vedkommende var det et førstegangsbesøg – og mine forventninger var ikke store – så på forhånd regnede jeg med, at det mest positive tidspunkt denne dag, ville være, når vi var hjemme igen.

Heldigvis blev jeg glædelig overrasket – Blandt kunstnerne var f.eks. Michael Kvium, der jo ofte maler sine personer så uformeligt grimme, at de fleste af Saunaklubbens medlemmer – til sammenligning - uden besvær kunne stille op til en mr. Universe konkurrence.

Samme Kvium havde i øvrigt en serie på 70 nummererede litografier á 19.000 kr. Hvis de bliver solgt alle sammen vil beløbet altså ligge i nærheden af 1,3 mio. kroner!! I Kviums dyreste maleri er vurderet til næsten 1,3 mio kr.

Måske kender nogle af saunaklubbens medlemmer navnet Kåre Norge, der jo er en meget anerkendt klassisk guitarist, der bl.a. har spillet et væld af kirkekoncerter– men samme Norge udstillede flere meget flotte ”fotografiske” naturbilleder.

En anden Kunstner var Lone Osmann, der udstillede bronzefigurer – som f.eks denne ”Drømmefigur.

Unægtelig en behagelig kontrast til Michael Kviums figurer.

 

Et lokalt navn på udstillingen var Kjeld Jørgen Jensen, der stammer fra Øster Doense og er udlært håndværksmaler og vistnok arbejder både som maler og kunstner.

Herunder er et af Kjeld Jørgen Jensens billeder – med titlen ”En æggesnaps”.

 

 

 

 

Erik Kjærs billeder fra Marokko - Casablanca

 

 

Uge 6: Torsdag den 7. februar 2019

Emne: gråvejr

 

Selv om tiden fra januar og frem til april/maj kan, vejrmæssigt set, være noget af en trist og kedelig tid, så er der da mange, der ser frem til netop denne tid, da det jo godt kan være forbundet med sne, is og alt andet, hvad der hører til det, som vi forventer af en ”god” vinter. Hvorfor er det så den slags vejr, som vi ser frem til. Ja, det er det jo nu nok heller ikke for alles vedkommende, men saunaklubmedlemmerne er stort set alle fra en årgang, hvor man husker en vinter med snefygning, store driver og is på den lokale sø, hvor skøjteløberne kunne fremvise deres store kunnen på dette område.

Når man lytter til de beretninger, der fremkommer i saunaen, ja, så kan man ikke være i tvivl om, at sådan var vejret hver vinter. Stort set alle har oplevet, at januar og februar var måneder, hvor man så godt som hver dag skulle ud for at ”kaste” sne, så vejen til gården eller huset kunne være så nogenlunde farbar. Særlig en beretning var lidt over, hvad de fleste havde oplevet, og denne beretning gik ud på, at snevejret havde været så voldsomt, at sneen lå på højde med telefontrådene. For at gøre vejen farbar, var det nødvendigt, at snekasterne skulle arbejde i tre etager. Beretningen lød meget troværdig, og der var da heller ikke medlemmer, der tilsyneladende tvivlede om dens rigtighed.

Men det var ikke kun sneen, der havde været den store gene, for frostgraderne havde været så høje, at det havde været meget værre. Der havde været dage, hvor vandtilførslen havde været helt tilfrosset, og man havde bakset med salt og meget andet for at få det til at fungere. Der havde også været dage, hvor det havde været nødvendigt at optø sneen for på den måde at få vand til såvel dyr som mennesker.

Men tilbage til vejret, som vi har lige for tiden, ja, så må vi jo nok se i øjnene, at skøjteløb på søen, og kælkning på sneklædte bakker, det bliver der ikke noget af. Derfor kære saunaklubmedlemmer er der mulighed for at udnytte tiden til indendørs aktiviteter. Ikke rengøring og den slags kedelige ting, nej, find en god bog, skru lidt op for radiatoren, eller læg et ekstra stykke brænde i brændeovnen, og så nyd tilværelsen. Vær glad, hvis du er sund og rask.

God vinterferie. Mon ikke det er heldigt, at vejret arter sig sådan, at du ikke for børnebørn og andre skal vise din kunnen på såvel skøjtebane som kælkebakke – det kumme jo let få alvorlige følger.

 

 

 

 

 

Fra Erik Kjærs fotoserie - Marokko - Casablanca

 

Uge 5: Torsdag den 31. januar 2019

Emne: ferie

skrevet af Niels Anton

Mon ikke det er sådan, at det - her i januar og februar måned - er højsæson for ferierejser for pensionister.

Jeg har i alt fald bemærket, at når jeg sidder i et fly på mod et feriemål, er stort set alle de nakker man kan se i stolene foran én enten rød-eller gråhårede – eller skaldede!

Undertegnede er netop vendt hjem fra en ferierejse til Thailand. Flyvetiden til Bangkok er ca. 11 timer og da der er 6 tids-zoner fra Danmark til Thailand, kan man jo sagtens mærke, at der er skubbet lidt rundt på tiderne - men efter et par dages urolig søvn, er hverdagslivet så småt ved at falde på plads igen.

Foruden de lange afstande og de mange rejsetimer er der jo også temperaturforskelle og fugtighedsprocenter, der siger sparto: fra 0 grader til over 30 grader og en fugtighed, der modtager en som en knytnæve, når man går fra lufthavnens beskyttende air-kondition og ud i Bangkoks pulserende byliv mellem 11-12 millioner andre mennesker.

Efter et par uger vænner man sig selvfølgelig til klimaet – og ved hjemkomsten – 30 grader koldere vænner man sig forbavsende hurtigt til det danske klima – og nyder nærmest at gå rundt og småfryse!!

Der kan naturligvis holdes lange foredrag om en sådan tur, men selv om saunafolk er både tålmodige og langmodige, tror jeg alligevel, at det er at spænde buen lidt for højt, at invitere til foredrag med tilhørende ca. 595 billeder.

I øvrigt kender jeg kun et menneske – en tidligere kollega og veninde - der er så god en fortæller, at det er spændende at høre hende berette og fremmede feriemål og ferieoplevelser!

 

 I øvrigt er der mange måder at mærke, at man er hjemme igen efter en ferie. Ovenstående mærkelige billede er taget i Københavns Lufthavn, hvor vi søgte ind på en kaffebar – efter den lange flyvetur – her kan man vælge mellem 11 forskellige slags kaffe og the – det nærmeste man kan komme en kop dansk kaffe – er ”Americano” - pris 30 kr. Jo så er man hjemme igen!!

 

 

 

 

 

 

 

Igen Erik Kjærs foto fra Marokko - Casablanca

 

Uge 4: Torsdag den 24. januar 2019

Emne: håndboldfeber

 

Når man er kommet lidt op i årene, er det ikke ualmindeligt, at visse former for sygdomme holder sit indtog. Det kan være lige fra ganske små harmløse sygdomme til sygdomme af lidt mere alvorlig karakter. Nu har vi heldigvis et sundhedsvæsen, der gennemgående må siges at være af en standard, der er god til at behandle de skavanker, vi nu kommer ud for. Nu må vi vel også erkende, at det er et område, der er ret udsat for kritik, og denne kritik kan måske godt en gang imellem synes at være lidt malplaceret. I så stort og vigtigt et område, kan det selvfølgelig ikke helt undgås, at der ind imellem bliver begået fejl, og her er det så meget vigtigt, at man lærer af de fejl der nu engang bliver begået.

Hvis man ikke er helt hjemme i det sportslige område, ja, så kan man lige for tiden godt støde på et begreb, der, for de uvidende, godt kan opfattes som et sygdomsforløb, nemlig begrebet, håndboldfeber, og for disse personer, må der her lige anføres, at det ikke har noget med en alvorlig sygdom at gøre. Begrebet er fremkommet i forbindelse med, at der for tiden afholdes, vist nok, verdensmesterskaber i håndbold, og disse mesterskaber afholdes for størstedelen her i Danmark. Ikke nok med, at det afholdes her, men ifølge udtalelse fra eksperter i saunaklubben, så har det danske landshold klaret sig så godt, at de er kommet ret langt i turneringen, ja, vist tæt på at kunne komme i den afgørende finale.

Her var det så, at et entusiastisk saunaklubmedlem i en længere udredning af de danske spillere og deres præstationer, kom med udtalelsen, håndboldfeber. Hvis man nu skulle være udsat for denne lidelse, hvordan kan man så blive behandlet. Efter sigende findes der ikke direkte medicin, der kan afhjælpe sygdommen, men et saunaklubmedlem kunne give det gode råd, at man bare skulle tænde for sit TV, næsten uanset tidspunkt, så ville man straks komme i selskab med mange eksperter, der over meget lang tid kunne forklare om den kamp, der skulle foregå, og hvis ikke man blev kureret i forbindelse med denne forklaring, så skulle man bare vente til efter kampen var spillet, så ville et nyt panel, igen bestående af mange eksperter, give en fyldestgørende forklaring om kampens forløb.

Hvis man var i stand til holde ud til at høre disse forklaringer, ja, så skulle der være store muligheder for, at sygdommen var kureret,.

 

 

 

 

 

Erik Kjærs foto fra Marokko - Casablanca

 

Uge 3: Torsdag den 17. januar 2019

Emne: brexit

 

I denne tid kan man ikke undgå at blive gjort opmærksom på, at England foretager et såkaldt brexit i forbindelse med udtræden af EU. Vi har i fjernsynet set, hvordan man i det engelske parlament, der består af overhuset og underhuset, har ført store og heftige debatter, ja, til tider kan det godt virke, som om det hele er et stort kaos, men debatterne føres jo fordi der er stor uenighed om, hvordan England skal føre sin politik, når udtrædelse af fællesskabet er en realitet. Hvis man følge lidt med i de hjemlige debatter, hvor mange ”kloge” mennesker forsøger at gøre vi almindelige mennesker lidt klogere på, hvad der vil ske, når udtrædelsen er sket, ja, så bliver man faktisk ikke klogere, for tilsyneladende er der ikke nogen, der kan give et fyldestgørende svar på dette.

Vi kan så stille det spørgsmål, hvad rager det i grunden en flok pensionister i Danmark, der mødes hver torsdag for at få en god oplevelse i sauna og svømmebassin. Intet tyder da på, at et engelsk brexit vil få den helt store indflydelse på vores svømmedag, så kan vi da ikke bare tage det ganske roligt. Ganske vist tyder noget på, at det kan få indflydelse på dansk eksport af forskellige varer. Danske landmænd er begyndt at se sort på det, men det er jo ikke første gang, og tilsvarende må vel også siges om danske fiskere. Man må bare tage kampen op og finde nye steder, hvor danske varer kan eksporteres til, og så må englænderne sejler deres egen sø.

Den megen omtale af brexit har tilsyneladende også haft indflydelse på nogle saunaklubmedlemmer, idet der i dag ikke var den helt store tilslutning, og her må man så igen stille spørgsmålet, er man ved at trække sig ud af fællesskabet. Selv vores præsident var ikke mødt op i dag, og det forlyder, at det var på grund af, at han skulle være hundepasser. Her kan der godt stilles spørgsmål ved, om det er lovlig forfald. Vi går selvfølgelig ind for, at man skal være god ved dyr ,men, men.

Vi havde også en fødselar i dag, og traditionen tro mødes alle i saunaen, når vi har været en tur i svømmebassinet, for igen at hylde fødselaren, men også her tyder noget på, at man er ved at træde ud af fællesskabet, da der kun var mødt to personer til afsyngelse af fødselsdagssangen.

Nu må vi håbe, at vi får brexit lidt på afstand, og igen finder tilbage til de vante traditioner.

 

 

 

 

 

Erik Kjærs foto fra Marokko - Casablanca

 

Uge 2: Torsdag den 10. januar 2019

Emne: udfordringer

skrevet af Niels Anton

 

For nogle dage siden stødte jeg på begrebet – eller rettere begreberne - negativitet og positivitet.

Det fik mig til at tænke på en meget dygtig kollega som jeg samarbejdede gennem mange år på min skole – han startede rigtig mange samtaler og bemærkninger med ordene ”problemet er….”   Denne person var absolut hjælpsom og fagligt meget kompetent – men i grunden ikke ret populær, hverken blandt børn eller voksne – og mon ikke det skyldtes hans noget negative indledningsreplik, der selvfølgelig også karakteriserede personen og hele hans facon at angribe tingene på.

Omvendt kender de fleste af os jo heldigvis også mennesker, der har en positiv udstråling – mennesker, der selvfølgelig også har problemer og spekulative overvejelser om de ting, der skal tages fat på – men som har en ganske anden startreplik end min kollega fra skolen – disse menneskers starter meget ofte således: ”Det finder vi ud af”.

Heldigvis har vi fået et nyt udtryk - som måske efterhånden er blevet lidt forslidt: foran os ligger, der nye udfordringer og selv om vi kan både ironisere og harcellere over nye ord i sproget, må vi erkende at det er mere positivt at tænke i udfordringer end i problemer!

Læge Carsten Hansen har engang skrevet:

Der er både godt og dårligt i vores liv. Uden det ene, ville vi ikke være opmærksomme på det andet. Hvis ikke det regner engang imellem, ville vi ikke sætte pris på solskinnet. Men det er det gode i dit liv, du skal være opmærksom på. Det dårlige skal nok komme af sig selv.

 

 

 

 

 

 

 

lidt godt nytårsaften

 

 

Uge 1: Torsdag den 3. januar 2019

Emne: nytårshilsen

 

Kære medlemmer af saunaklubben

Nytår er altid en festlig tid. Det er oftest en tid, der fejres med familie og venner og en masse hygge. Det er også en tid fyldt med traditioner, hvoraf nytårs hilsen er en af dem.

Nytårsfejringen er til, for at hylde året der gik, og for at byde det nye år velkommen.

I ”Saunaklubben” ser vi tilbage på et godt år 2018 og glæder os til 2019.

Nytår skaber en frisk start på et nyt kapitel. Den friske start på 2019 starter den 3. januar.

Vel mødt i bassinet og i saunaen.

Godt nytår

Præsidenten